Τι απαντά ο Βαγγέλης Μαζαράκης σε όσους επικρίνουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου με το σπάσιμο των σταμνών το Μ. Σάββατο και στη Κεφαλονιά
Μαζαράκης: Το έθιμο είναι Επτανησιακό και όχι Κερκυραϊκό
Κοινωνία
01/05/2013 | 12:29

Ο εμπνευστής της αναβίωσης του εθίμου με το σπάσιμο πήλινων σκευασμάτων το Μ. Σάββατο  Βαγγέλης Μαζαράκης μίλησε στο Ionian Galaxy 90,8 και στη Γιάννα Κουλουμπή εξηγώντας πως ξεκίνησε αυτή η σκέψη. Ο κ. Μαζαράκης τόνισε ότι η ιδέα αρχικά ήταν δική του, και στη συνέχεια τη μοιράστηκε με τους καταστηματάρχες του Λιθόστρωτου και τον παπά της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνα π. Ιωάννη Μεσολωρά. Η ιδέα τους φάνηκε καταπληκτική! Στη συνέχεια ο ίδιος ενημέρωσε τη δημοτική αρχή για να συνδράμει στην όλη εκδήλωση. Όπως μάλιστα περιέγραψε ραδιοφωνικά ο κ. Μαζαράκης, το Μ. Σάββατο στις 11 το πρωί από το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα θα πέφτουν πήλινα αντικειμένα (στάμνες, μπότιδες κ.λπ.) όπως επιτάσσει το επτανησιακό έθιμο . Διευκρίνισε μάλιστα, ότι τελικά δεν θα μοιράζονται αυγά κόκκινα γιατί δεν έχουμε Ανάσταση αλλά πασχαλινές λαμπάδες!

mazarakhs baggelhs

Ο κ. Βαγγέλης Μαζαράκης

Ο κ. Μαζαράκης απάντησε και σε όσους επικρίνουν την όλη πρωτοβουλία λέγοντας ότι κακώς ορισμένοι ανιστόρητοι αναφέρουν ότι το έθιμο είναι Κερκυραϊκό, λέγοντας ότι το έθιμο είναι καθαρά Επτανησιακό και υπάρχουν μαρτυρίες καθώς και σχετική βιβλιογραφία που το αποδεικνύει. Μάλιστα, ο κ. Μαζαράκης επικαλέστηκε τη μαρτυρία του Γεράσιμου Γαλανού καθώς το συγκεκριμένο έθιμο αναβιώνει εδώ και χρόνια στο χωριό Μονοπωλάτα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μαζαράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνολική αναβίωση των εθίμων του Πάσχα στη Κεφαλονιά τονίζοντας τη περιφορά των επιταφίων τη Μ. Παρασκευή, κάτι που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν συμβαίνει.
Τέλος, επισήμανε ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε ώστε αυτός ο ευλογημένος τόπος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, να πάει μπροστά!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer