Η αποψινή ή για την ακρίβεια, η αυριανή πανσέληνος (ο δίσκος του φεγγαριού θα φαίνεται πλήρης στις 8:25 το πρωί της Παρασκευής) ονομάζεται και “ροζ πανσέληνος”, ένα όνομα το οποίο της έδωσαν οι Ινδιάνοι της Βορείου Αμερικής, Algonquin.
Οι Algonquin συνδύασαν το ολόγιομο φεγγάρι του Απρίλη με την εμφάνιση της “ροζ φλόγας” (moss pink, επιστημονικό όνομα Phlox subulata), ενός από τα λουλούδια που ανθίζουν πρώτα στις σημερινές ΗΠΑ, με τον ερχομό της άνοιξης.
Επομένως, όχι, το φεγγάρι δεν θα αλλάξει χρώμα. Θα “αλλάξει”, όμως, μέγεθος. Τουλάχιστον, φαινομενικά, καθώς θα βρίσκεται στο απόγειό του, δηλαδή στο πλέον απομακρυσμένο σημείο που το φέρνει η τροχιά του από τη Γη, απόψε, στις 19:06 ώρα Ελλάδας.
Το ίδιο βράδυ, ο δίσκος της Σελήνης θα “γεμίσει” και στις 08:25 το πρωί της Παρασκευής, θα έχουμε την πανσέληνο Απριλίου. Όταν το απόγειο του φεγγαριού συμπίπτει με την πανσέληνο, έχουμε το λεγόμενο “Μίνι Φεγγάρι” (Mini ή Micro Moon).
Ως αποτέλεσμα, η αποψινή πανσέληνος θα είναι “Μίνι”, κάτι που σημαίνει ότι θα φαίνεται στον ουρανό περίπου κατά 14% μικρότερη, σε σχέση με την πανσέληνο όπως εμφανίζεται όταν το φεγγάρι είναι στο πλησιέστερο σημείο από τη Γη (στο περίγειο).
Τεχνικά, ένα Μίνι Φεγγάρι ονομάζεται συζυγία απόγειου του συστήματος Γη-Φεγγάρι-Ήλιος (η Γη βρίσκεται ανάμεσα σε Σελήνη και Ήλιο) και είναι το αντίθετο φαινόμενο της συζυγίας περιγείου ή της Σούπερ Σελήνης -ενός όρου πολύ περισσότερο διαδεδομένου από τον όρο Μίνι Φεγγάρι.
Κάθε σεληνιακός κύκλος έχει το περίγειο και το απόγειό του, αλλά η σύμπτωση του απόγειου με την πανσέληνο παρατηρείται, περίπου, μία φορά τον χρόνο. Επομένως, το επόμενο “Μίνι Φεγγάρι” ή η επόμενη “Μίνι Σελήνη”, θα παρατηρηθεί στις 9 Ιουνίου 2017.