Ήταν όνειρο δικό μου, της Δημοτικής Αρχής, αλλά και πολλών άλλων πριν από εμάς να αποκτήσει το Αργοστόλι νερό που να πίνεται, νερό που δεν… καταστρέφει!
Λυκούδης: “Οι πιθανότητες ένταξης του έργου είναι 99%!”
Πολιτική
06/07/2016 | 15:02

Με τον Αντιδήμαρχο και Αν. Δήμαρχο κ. Δ. Λυκούδη συναντηθήκαμε στις 24/06 με δική μας πρωτοβουλία, προκειμένου να θέσουμε τα ερωτήματα που μας απασχολούν σε σχέση με την προοπτική της εγκατάστασης μιας μονάδας αφαλάτωσης στην Νερομάνα, στο Αργοστόλι!

-Το νερό που θα προκύπτει από την αφαλάτωση θα πίνεται;

-Να ξεκινήσουμε, κατ αρχάς, από την αρχή! Ήταν όνειρο δικό μου, της Δημοτικής Αρχής, αλλά και πολλών άλλων πριν από εμάς να αποκτήσει το Αργοστόλι νερό που να πίνεται, νερό που δεν… καταστρέφει! Εγώ κατανοώ ότι ήταν όνειρο πολλών, αλλά και πρέπει και κάποιοι να δεχτούν ότι τα δικά μας όνειρα τα κάνουμε πραγματικότητα! Δεν υπάρχει σοβαρότερο έργο για μια Δημοτική Αρχή από το να καταφέρει να τρέχει πόσιμο νερό από τις βρύσες των πολιτών! Κατ αρχάς είναι τεράστια η οικονομική αιμορραγία των πολιτών του Αργοστολίου εξαιτίας του εμφιαλωμένου νερού! Έπειτα, είναι τεράστιο το κόστος στις οικιακές συσκευές από την ποιότητα νερού! Κάθε 2-3 χρόνια αλλάζουμε το θερμοσίφωνα, πλυντήρια κ.λπ. Υπάρχει, όμως, και πρόβλημα για την υγεία μας καθώς μαγειρεύουμε με αυτό το πολύ σκληρό νερό που έχουμε! Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, και το ότι το νερό αυτό διοχετευόταν με αμιαντοσωλήνες μιλάμε για «υγειονομική βόμβα»! Τα τελευταία, όμως , χρόνια καταφέραμε κι αλλάξαμε όλο το δίκτυο και στις 30/6 με την ολοκλήρωση των εργασιών στην οδό Λάσης ολοκληρώνεται η αντικατάσταση όλων των αμιαντοσωλήνων με πλαστικούς! Φτιάξαμε, λοιπόν, μια μελέτη και είμαι σχεδόν, βέβαιος, ότι περίπου σε δέκα μέρες από σήμερα( 4-5 Ιουλίου) θα έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα…

likoudis-free-k-press-3

Αυτό είναι το δεύτερο ερώτημά μου: Πού θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί το έργο; Θα ενταχθεί, ή θα μείνουμε με την μελέτη στο χέρι και θα ψαχνόμαστε; Τι πιθανότητες έχουμε;  

-Οι πιθανότητες ένταξης είναι 99%! Θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του Περιφερειακού ΕΣΠΑ. Στις 30 Ιουνίου υποβάλλουμε το αίτημα και το φάκελο του έργου με την μελέτη, τις αδειοδοτήσεις κ.λπ. Το μεθοδεύουμε εδώ και τρία χρόνια, με σκληρή και οργανωμένη δουλειά και με τις δικές μας υπηρεσίες! Θα πρέπει, όμως, να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα: Είμαι πολύ στενοχωρημένος διότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι τυφλωμένοι από πολιτικό πάθος, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ακυρώσουν την ένταξη του έργου!

-Ποιοι είναι αυτοί;

-Αυτό εγώ το χαρακτηρίζω ως …τοπική μειοδοσία σε αντιστοιχία με την εθνική μειοδοσία! Μπαίνω, λοιπόν, προχτές στο διαδίκτυο και διαβάζω ένα λιβελογράφημα  σε κάποιο από τα γνωστά σάϊτ, στο οποίο, ο συντάκτης του προσπαθούσε να αποδείξει τον ισχυρισμό του ότι ο Δήμος δεν θα καταφέρει να εντάξει το έργο! Αυτοί ,λοιπόν, οι άνθρωποι δίνουν επιχειρήματα στην Διαχειριστική Αρχή ή οποιονδήποτε άλλον εμπλεκόμενο, προκειμένου να μας αρνηθεί την ένταξη του έργου! Δεν πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να ντρέπονται να κυκλοφορούν στο Αργοστόλι όταν αρθρογραφούν ενάντια στο συμφέρον των δημοτών;

Διάβασα το άρθρο και το είδα μάλλον ως έκφραση αμφιβολιών για το αν μπορεί το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα!

-Το θεωρώ ως ορισμό της  μειοδοσίας για τα συμφέροντα του τόπου! Και μπορεί αυτός που το έγραψε να μην έβαλε κάτω από το άρθρο το όνομά του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ονοματεπώνυμο! Ο διαχειριστής του ΜΜΕ που φιλοξενεί διάφορα άρθρα, φέρει ακεραία και την ευθύνη για το περιεχόμενο! Κατά συνέπεια η κ. Χιόνη φέρει ακέραιη και την ευθύνη του δημοσιεύματος, ανεξαρτήτως του ποιος το έγραψε! Επί της ουσίας: Δεν πρόκειται για αφαλάτωση του Κούταβου- όπως παραπληροφορούν- αλλά για αφαλάτωση του νερού των πηγών Παπαδάτου! Το κόστος δεν θα είναι υπέρογκο-όπως αφήνουν να εννοηθεί-αλλά στην τελική του έκβαση θα είναι 0,25 ευρώ /κ.μ. παραπάνω  από όσο ο πολίτης πληρώνει σήμερα! Με αυτό το μικρό ποσό/επιβάρυνση θα εξοικονομήσει  πολύ μεγαλύτερα ποσά και θα κάνει καλό και στην υγεία του!

-Το νερό θα πίνεται;   

– Η μελέτη προβλέπει πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας! Θα ικανοποιηθούν οι προβλέψεις της νομοθεσίας! Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι απορείτε που ο Παρίσης δεν το ξεκίνησε αυτό πριν από πέντε χρόνια! Η απάντηση είναι ότι παλεύουμε τρία χρόνια για τις αδειοδοτήσεις,! Έπειτα το να κάνεις αφαλάτωση στο νερό και να το διοχετεύεις σε ένα δίκτυο απηρχαιωμένο όπου μόλις το 30% του νερού έφτανε στον καταναλωτή δεν είχε νόημα! Έπρεπε, λοιπόν, να προηγηθεί η αλλαγή του δικτύου-αλλαγή που μόλις ολοκληρώθηκε!

-Δεν είναι πολλά τα 4,5 εκατ. ευρώ προϋπολογισμός; Αν ο προϋπολογισμός ήταν στο 1,5- 2 εκατ. ευρώ δεν θα ήταν ευκολότερο να βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίησή του;

– Κατ αρχάς, αυτό δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους επιβάρυνση για τον πολίτη του Αργοστολίου. Μιλάμε για χρήματα της ΕΕ. Επιπλέον, το πόσο έχει ένα εργοστάσιο προσδιορίζεται από τη μελέτη και από τί θέλεις! Ανάλογα π.χ. με τα κ.μ. που θέλεις να παράγεις υπάρχει κι άλλη τιμή! Αυτό το compact, σε αυτά τα επίπεδα λειτουργίας που το θέλουμε έχει αυτό το κοστολόγιο με βάση τις διεθνείς τιμές .Να πούμε, όμως και τούτο: Στον διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί, ο μειοδότης μπορεί να το πάρει το έργο με 3 εκατ., μπορεί να είναι και ακόμη λιγότερο.! Εμείς , όμως, για να έχουμε συμμετοχή στον διαγωνισμό και να προκαλέσουμε ενδιαφέρον έπρεπε να θέσουμε  ως αρχικό κόστος αυτό που προτείνει η μελέτη και η διεθνής εμπειρία! Στους διεθνείς διαγωνισμούς δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της όλης διαδικασίας!

-Αν όλα πάνε καλά, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου;

-Για να έχουμε χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να περάσουν πενήντα μέρες από την ημερομηνία του διαγωνισμού! Αλλιώς, καμιά πρόβλεψη δεν είναι εφικτή!

-Σας λείπει κάτι από τον φάκελο του έργου;

– Όχι! Μας έλειπε μόνο η προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΥΑΚ, αλλά έγινε κι αυτό!

-Είχατε πει στο δημοτικό συμβούλιο ότι αν θέλει κάποιος σύμβουλος της αντιπολίτευσης να πάρει τη μελέτη, αυτή είναι στη διάθεσή του! Την ζήτησε κανείς;

-Πιστεύετε εσείς ότι κάποιος από τους δημοτικούς μας συμβούλους μπορεί να πάρει στα χέρια του μια μελέτη εργοστασίου διύλισης νερού και να την αξιολογήσει;

Ο ίδιος ίσως όχι, αλλά μπορεί να ζητήσει τη γνώμη κάποιου ειδικότερου, δίνοντάς του την μελέτη!

-Τέλος πάντων! Για να ολοκληρώσουμε. Το να προσπαθούν κάποιοι να ακυρώσουν ένα έργο που είναι προς όφελος της κοινωνίας, επειδή σε αυτή την καρέκλα κάθεται ο Λυκούδης, ε…αυτό δεν είναι αντιπολίτευση! Πρόκειται για μειοδοσία! Έπρεπε αυτοί οι άνθρωποι που πολεμάνε αυτό το συγκεκριμένο έργο  να σταθούνε τουλάχιστον συμπαραστάτες! Ακόμη κι αν ο φάκελος του έργου είχε λάθη, θάπρεπε αυτός που τα εντόπισε, πριν απ΄ όλα να έρθει στο γραφείο μου και να μου τα υποδείξει να τα διορθώσουμε, να μην χάσουμε το έργο!

synenteyksi-dionisis-k-press synenteyksi-dionisis-k-press-2 synenteyksi-dionisis-k-press-3

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer