Πρέπει η πολιτεία και η τοπική κοινωνία να βοηθήσει τους ανθρώπους που καταστράφηκαν, άμεσα και αποτελεσματικά.
Λούζης: «Αν γινόταν οπουδήποτε αλλού;»
Πολιτική
02/02/2014 | 12:54

Ζήσαμε στις 26 του Γενάρη στην Κεφαλονιά έναν πάρα πολύ μεγάλο σεισμό , που ομολογώ πως όμοιό του δεν έχω ξαναζήσει .Τρομάξαμε πολύ , και όποιος σας πει το αντίθετο , σίγουρα …κοκορεύεται . Πάθαμε όλοι , άλλος μεγάλες (ευτυχώς λίγοι ) και άλλοι μικρές ζημιές . Η καθημερινότητά μας διακόπηκε βίαια , κάποια σχολεία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και σίγουρα η ψυχική μας ηρεμία …θέλει τον χρόνο της .
ΟΜΩΣ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΝΤΕΞΕ !!!!!!!!!!!!!  και αυτό δεν είναι το κλισέ των πολίτικών μας , και των σεισμολόγων για να ..πουν κάτι . Άντεξε πραγματικά , γιατί οι άνθρωποί της , όλοι εμείς , γνωρίζουμε καλά ότι ζούμε σ’ έναν επίγειο παράδεισο , με τα προβληματάκια του , αλλά και με ΕΝΑ ΜΕΓΆΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ . Είμαστε σε μια σεισμική περιοχή , και πρέπει να ζήσουμε με αυτό …
Η μόνη λύση γι’ αυτό είναι η Αντισεισμική θωράκιση … Και αυτό εμείς το έχουμε πετύχει, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό .Τα κτήρια μας άντεξαν . Τα σπίτια ,τα μαγαζιά , τα ξενοδοχεία , τα μεγάλα μας κτήρια άντεξαν για πολύ συγκεκριμένους λόγους . Γιατί σε μας ισχύουν οι πιο αυστηροί αντισεισμικοί κανονισμοί , γιατί οι μηχανικοί μας τους εφαρμόζουν και μάλιστα επαυξημένους , αλλά και γιατί οι Κεφαλονίτες μάστορες και οικοδόμοι έχουν …στο πετσί τους την αντισεισμική κατασκευή , κυρίως στον οπλισμό και τον τρόπο που χτίζονται οι τοίχοι . Για παράδειγμα :
Έτσι τα έφερε η ζωή , και το σπίτι μου φτιάχτηκε την περίοδο 1984-85 , λίγο μετά τον αμέσως προηγούμενο μεγάλο σεισμό . Σας μεταφέρω λοιπόν την συζήτηση για τα σίδερα του οπλισμού του .
–    ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ :     Η στατική μελέτη για τις κολώνες απαιτεί φ16 , αλλά λέω για καλύτερα να βάλουμε φ18 ..ΟΚ
–    Ο ΜΑΣΤΟΡΑΣ : Αφεντικό , ο μηχανικός λέει εδώ να βάλουμε φ18 , για σίγουρα λέω να βάλουμε φ20 , τι λες ΄
–    ….και πάει λέγοντας , έτσι περίπου ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ τα σπίτια μας, και γι’ αυτό άντεξαν .…Παρόμοια για τα τούβλα με τα σενάζια τους και τις ενδιάμεσες μπέτινες κολώνες… Κοστίζει η σωστή αντισεισμική κατασκευή , αλλά δεν γίνεται αλλιώς , ας το καταλάβουν οι αρμόδιοι και ας φροντίσουν για τη ελάφρυνσή της
Πέρα όμως από αυτά τα δικά μου ,για την Κεφαλονιά  η απόλυτη επιταγή είναι η Αντισεισμική θωράκιση , και η σωστή εφαρμογή της . .
Τώρα θα μου πείτε , .Μα εμείς είδαμε στη τηλεόραση τόσες ζημιές , τόσα κατεστραμμένα σπίτια , τόσα ρήγματα , κατολισθήσεις , ανθρώπους απελπισμένους …
Ναι αρκετοί συμπατριώτες μας είναι απελπισμένοι , γιατί δεν τους έφτανε η οικονομική και κοινωνική καταστροφή , που μας έχει επιβληθεί 4 χρόνια τώρα , καταστράφηκαν και τα σπίτια τους , έχασαν ότι πολυτιμότερο έχει ο Έλληνας , το σπίτι του . Ας μην σχολιάσουμε τώρα από πού κινδυνεύουν περισσότερο τα σπίτια μας ….Και όλοι πρέπει να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε …και κυρίως η πολιτεία  !
Όμως οι καταστροφές είναι , σχετικά με το μέγεθος και την ένταση του σεισμού , λίγες .
Τα τηλεοπτικά κανάλια , ως συνήθως , δείχνουν και ξαναδείχνουν τα ίδια λίγα καταστραμμένα σπίτια , τα ίδια εντυπωσιακά ρήγματα ,κάποιους πολιτικούς να αστειεύονται με γρηούλες και κάποιους σεισμολόγους που ανακαλύπτουν ότι …΄΄θα γίνει μεγάλος μετασεισμός ΄΄ ή ότι ΄΄ στην επόμενη δεκαετία η περιοχή θα δώσει μεγάλο σεισμό ΄΄ …Σιγά την μεγάλη πρόβλεψη και την μεγάλη επιστημονικά τεκμηριωμένη ανακάλυψη .Το ξέρουμε από μόνοι μας και γι’ αυτό είμαστε ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΈΝΟΙ , ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΎΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΎΤΕΡΑ .
Να σημειωθεί ότι τα κτίσματα που καταστράφηκαν , ήταν κυρίως παλιά , ή σπίτια που ΄΄κάτι δεν είχε γίνει σωστά ΄΄., με το πιο κλασσικό παράδειγμα τις εργατικές  κατοικίες στο Ληξούρι . Όσο για τα δημόσια και τις υποδομές .. όλοι τα υποπτευόμαστε και τα φοβόμαστε . Κλασική έκφραση Κεφαλονιάς : Αυτό με τον πρώτο σεισμό…. Αντίο !!
Πρέπει η πολιτεία και η τοπική κοινωνία να βοηθήσει τους ανθρώπους που καταστράφηκαν , άμεσα και αποτελεσματικά , αλλά και να  βοηθήσει όλους μας να εφαρμόσουμε χωρίς μεγάλη ιδιωτική επιβάρυνση τους κανονισμούς και να ελαφρύνει τα δυσβάστακτα οικονομικά μεγέθη για να πετύχουμε ! Και όποτε , με το καλό , ξαναρχίσει η οικοδομική δραστηριότητα , με ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα , θα συνεχίσουμε και θα βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο , για να μην έχουμε καμία μα καμία καταστροφή .
Εμείς είμαστε σίγουροι γι’ αυτό , σταθεροί στον τόπο μας , στο νησί μας ! Θα ξαναβρούμε την ηρεμία μας , την καθημερινότητά μας , τους ρυθμούς μας , την δημιουργικότητα , το κέφι μας και  το γέλιο μας . Θα ξανατραγουδήσουμε , θα χορέψουμε , θα γλεντήσουμε . Θα ξαναγράψουμε τραγούδια και γι’ αυτόν τον σεισμό . Θα ξαναβρούμε την ζωή μας , στον επίγειο παράδεισο που ζούμε , και θα είναι πάλι ζηλευτός . Θέλουμε όμως κοντά μας και τους ξενιτεμένους μας , τους καλούς φίλους μας και όλους όσους έρχονται τα καλοκαίρια και όχι μόνο .
Η Κεφαλονιά είναι ένας πανέμορφος τόπος , σίγουρος και σας περιμένει . Ελάτε και μην φοβάστε …δεν πρόκειται να βουλιάξουμε ..
ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ…ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΎ;;;;;;;
ΡΩΣΣΕΤΟΣ  ΛΟΥΖΗΣ

louzhs

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer