Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το 9μηνο του 2015.
Λαϊκή Συσπείρωση: Καρατομούν δαπάνες για έργα, αφήνουν απλήρωτους εργάτες για να δείξουν πλεονασματικό προϋπολογισμό
Πολιτική
05/11/2015 | 11:09

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το 9μηνο του 2015.
Στην παραπάνω συνεδρίαση από την «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίστηκε ότι για τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού (του 9μηνου 1.1-31.09.2015) και φυσικά του Γ τριμήνου, η τοποθέτηση όλων των άλλων παρατάξεων έχει σχέση με την γενικότερη συμφωνία τους απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική ΕΕ,ΔΝΤ, κυβέρνησης γενικότερα αλλά και στην τοπική διοίκηση. Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε αφετηρία της τοποθέτησης μας και των διεκδικήσεων μας την εξυπηρέτηση και κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σε αυτό δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Σήμερα ζούμε την πραγματικότητα του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που λειτουργεί σωρευτικά στα προηγούμενα δυο που έφεραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και αυτή την αντιλαϊκή πολιτική διαχειρίζεται και ο προϋπολογισμός του Δήμου Κεφαλονιάς.
Στο πλαίσιο αυτό η κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης μειώνεται περεταίρω. Μετράμε ήδη φέτος εκτός από την μείωση των ΚΑΠ, την μη απόδοση των δόσεων του 2015 για τα παρακρατηθέντα, την μη χρηματοδότηση για την επιστροφή των εργαζομένων της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, την ήδη πετσοκομμένη ΣΑΤΑ πού οι δόσεις σταμάτησαν στο Μάιο, την λειψή απόδοση της ΣΑΤΑ για τα σχολεία κ.α. Το μνημόνιο κάνει ειδική αναφορά στα έσοδα των Δήμων :
1. Με αφαίρεση του Φόρου Ζύθου από τους Δήμους και την μεταφορά υπέρ του δημοσίου.
2. Η μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η ανεργία, η ένταση της φοροεπιδρομής επηρεάζει αρνητικά τα «ίδια έσοδα» του Δήμου. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση σπρώχνει τον Δήμο στην αύξηση των ανταποδοτικών όπως ομολόγησε πρόσφατα η Δημοτική Αρχή (Δ.Α.).
3. Μονιμοποιείται το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά των Δήμων.
4. Οι αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό του Δήμου θα αντιμετωπίζονται με μειώσεις δαπανών.
Αυτό το περιβάλλον προσδιορίζει και την αντιλαϊκή πολιτική της Δ. Αρχής, που αποτυπώνεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 9μηνο του 2015. Ορισμένα στοιχεία είναι ενδεικτικά :
ΕΣΟΔΑ:
1.Ως πρώτου μεγέθους επιτυχία εμφανίζει η Δ.Α. την μεγάλη αύξηση των ιδίων εσόδων κατά 71,3%, δηλαδή της φοροληστείας των λαϊκών νοικοκυριών μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και φόρους. Εισέπραξε το Γ΄ Τρίμηνο 1.420.195,59 ευρώ επιπλέον του στόχου, όταν καλύπτει τους μεγάλους οφειλέτες αποκρύβοντας τα στοιχεία τους όπως τα έχουμε ζητήσει εδώ και 2 μήνες.
2. Στα έσοδα από οφειλές των Προηγούμενων Οικονομικών Ετών είναι προϋπολογισθέντα για τα Ιχθυοτροφεία 68.281,35 και εισπράχθηκαν 3.908,82 δηλαδή το 5,7% μόνο!!!
3. Οι επιχορηγήσεις από το κράτος για επενδύσεις (έργα )είναι μειωμένες κατά 72,06% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα σε μια περίοδο μάλιστα μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς της προηγούμενης χρονιάς.
ΕΞΟΔΑ:
4.Θεωρείται θετική απόκλιση επειδή έχουν γίνει κατά 30,55% λιγότερες πληρωμές από τις προβλεπόμενες κύρια μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους κατά 20,76%, τις μείωσης των δαπανών για έργα κατά 73,51%, της μείωσης της χρηματοδότησης των Νομικών Προσώπων του Δήμου ΦΟΔΣΑ (Διαχείριση απορριμμάτων), ΚΕΔΗΚΕ (Πολιτισμός-Αθλητισμός), ΟΚΑΠ (Κοινωνική πολιτική) κατά 26,93% και της μείωσης των δαπανών για την λειτουργία των παραλιών και άλλων έργων κατά 29,66%.
5.Οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου αυξήθηκαν κατά 9,15%.
6. Οι πληρωμές των δανείων έφτασαν το 9μηνο στα 1.769.068,13.
Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε και ζητάμε να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων:
*Η πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου, με αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, την κατάργηση του στα είδη πρώτης ανάγκης, στην υγεία αι το φάρμακο, στο σχολείο κ.λ.π.
*Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
*Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στον Δήμο με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος.
*Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλομένων σε αυτή.
*Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του Δήμου Κεφαλονιάς λόγω των καταστρεπτικών σεισμών και της πλημμύρας.
*Μείωση ανταποδοτικών τελών και φόρων με ουσιαστική ελάφρυνση για λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα. Μέτρα για πλήρη απαλλαγή από αυτά (για λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) σε περιοχές όπως Παλλική, Ερισσος, Σάμη και συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες.
Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη, η λύση αυτών δεν πρόκειται να έρθει από μόνη της μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή, αλλά μόνο αν γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και των συμμάχων τους και οργανωμένα με πλαίσιο σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής με αυτή την πολιτική του μονόδρομου της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στα πλαίσια αυτής της γραμμής μπορούν να αποκρουσθούν αντιλαϊκά μέτρα και να υπάρξουν και κάποιες κατακτήσεις. Ένα πρώτο βήμα είναι η ΑΠΕΡΓΙΑ στις 12 Νοέμβρη που η εργατική τάξη μπορεί να δείξει το μπόι της.

Αργοστόλι 5 Νοέμβρη 2015

Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer