Δραματική είναι η κατάσταση στη Νεάπολη Λακωνίας από την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα στην περιοχή Φαρακλό.
Λακωνία: Επεσε καναντέρ με δύο πιλότους στο βουνό της Νεάπολης
Κοινωνία
17/07/2015 | 12:32

Δραματική είναι η κατάσταση στη Νεάπολη Λακωνίας από την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα στην περιοχή Φαρακλό, ενώ πνέουν άνεμοι 7 έως 8 μποφόρ που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Σπίτια κάηκαν σε Φαρακλό και Λάχι, χωριά εκκενώθηκαν, κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στον Αγ. Νικόλαο.

Κάηκαν σπίτια στο Φαρακλό και στο Λάχι

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο και έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο ενώ απειλεί και το χωριό Καστανιά στο πίσω μέρος του βουνού. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη στο ΑΠΕ, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Φαρακλό δύο σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ κάηκε και το σχολείο.

Το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στον Αγιο Νικόλαο, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον αριθμό.

Αγνωστος αριθμός σπιτιών έχει καεί και στην είσοδο του χωριού Λάχι.

«Η εικόνα είναι δραματική. Έχουμε απίστευτο πρόβλημα. Ίσως έχουν καεί δύο-τρία σπίτια. Γύρω γύρω, όμως, όλο το χωριό είναι καμένο. Ενημερωθήκαμε λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα. Το χωριό έχει 300 κατοίκους και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Είχαν φύγει όλοι από τις 05:30 κι η φωτιά έφτασε σε εμάς στις 06:00», τόνισε στο patrisnews.com, ο Γιώργος Βαρβαρέσος, πρόεδρος του χωριού Λάχι. 

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στον Αγ. Νικόλαο-Λάντζα τους μετέφερε στην Ελαφόνησο

Δεκάδες κάτοικοι του Αγ. Νικολάου, δεν πρόλαβαν να φύγουν και εγκλωβίστηκαν στην παραλία. Λάντζες του λιμενικού στους μεταφέρουν στην Ελαφόνησο και στην Νεάπολη.

Ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου.

Εκκενώθηκε παιδική κατασκήνωση

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο τα παιδιά, ενώ ανέφερε πως η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό.

Τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, στο άσυλο ανιάτων στη Σπάρτη. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, ο οποίος μιλώντας στο Μέγκα, περιέγραψε μια κατάσταση “πραγματική κόλαση, λόγω του αέρα”.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν από τα ξημερώματα όμως το μέτωπο επεκτείνεται λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική έκταση στο Φαρακλό από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία, λίγο πριν από τις τέσσερις τα ξημερώματα.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί από την πρώτη στιγμή 150 πυροσβέστες με 85 οχήματα, δύο ελικόπτερα και καναντέρ ενώ στην κατάσβεση συμμετέχουν εθελοντές πυροσβέστες και πολίτες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Φωτογραφίες: Humble Lore και Flynews.gr και Report24.gr
Πηγή: thetoc.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer