Κύκλωμα στην Πολεοδομία Ρόδου: Ακόμη και βυζαντινά νομίσματα κατείχε ένας εκ των κατηγορούμενων
Κοινωνία
27/03/2025 | 07:59

Οι αποκαλύψεις για τα «δίχτυα που είχε απλώσει» το κύκλωμα στην Πολεοδομία Ρόδου δεν εχουν τέλος. Στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για το κύκλωμα, οι Αρχές έφτασαν σε χάλκινα βυζαντινά νομίσματα.

Ειδικότερα, στο σπίτι του αρχιτέκτονα που συνελήφθη, εκτός από 20.000 ευρώ και φακέλλους πρωτότυπων οικοδομικών αδειών από την Πολεοδομία, οι αρχές βρήκαν και 19 χάλκινα νομίσματα, που εμπίπτουν στο νόμο «περί αρχαιοτήτων».

Όπως αποκαλύπτει το ΕΡΤNews, στην αναφορά της εφορείας αρχαιοτήτων επισημαίνεται πως βρέθηκαν:

  • 11 νομίσματα του 550 – 650 μ. Χ
  • 4 λατινικές απομιμήσεις του 13ου αιώνα
  • 1 ύστερο Ροδιακό και 1 Ελληνιστικό της Αλεξάνδρειας

Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Στο πλαίσιο της έρευνας και των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που έκαναν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ, βρέθηκαν μπροστά σε υπόθεση απόκτησης πτυχίων γλωσσομάθειας, με παράτυπη διαδικασία.

Σε καταγεγραμμένη συνομιλία κατηγορούμενης – συγκεκριμένα προϊσταμένης Τμήματος της Πολεοδομίας – με γνωστή της, δείχνει να ενδιαφέρεται για την απόκτηση πτυχίου με παράτυπο τρόπο. Χαρακτηριστικό είναι και ένα τμήμα από τους διαλόγους: «Πέρασα (σ.σ. πτυχίο Αγγλικών) και αρχές Σεπτεμβρίου θα μου έχει και το πτυχίο. Ξέρεις πόσο πάει, σου είπα, χίλια διακόσια».

Αντιπαράθεση μεταξύ δικαστικών λειτουργών και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

H εντολή της προέδρου του Αρείου Πάγου να ζητήσει επείγουσα άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, που χειρίστηκαν την υπόθεση του κυκλώματος στην Πολεοδομία του νησιού, πυροδότησε την αντιπαράθεση μεταξύ δικαστικών λειτουργών και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

«Η παραγγελία της άσκησης πειθαρχικού ελέγχου πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και τελικά βλάπτει την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και την ίδια τη δημοκρατία», αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Με την απόφασή τους, η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας, άφησαν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους και εγγύηση τους 7 κατηγορούμενους.

«Πρόκειται για εξατομικευμένη κρίση, που αφορά την κάθε υπόθεση ξεχωριστά και δεν μπορεί να εντάσσεται, ούτε να συγχέεται με τον παραδειγματικό χαρακτήρα μηνυμάτων περί επιβολής της «νομιμότητας», που πρόσφατα είδαμε να εκπέμπονται από την εκτελεστική εξουσία», δηλώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος.

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι, αλλά όχι ανέλεγκτοι, απαντά ο Άρειος Πάγος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, τονίζει: «Πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελευθερία της γνώμης κάθε δικαστή και εισαγγελέα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ανεξαρτήτως βαθμού, είναι θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, η οποία όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με το ανέλεγκτο».

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί στη Ρόδο έκαναν σωστά τη δουλειά τους, επισημαίνουν δικηγόροι.

Η δικηγόρος των κατηγορουμένων, Μαρία Κρικοπούλου λέει ότι «η απόφαση της κας ανακριτού είναι ορθή γιατί τουλάχιστον δύο από τις τρεις προϋποθέσεις πληρούνται για να μην κρατηθούν όλοι οι εντολείς».

Ο ποινικολόγος και Αντιπρόεδρος ΔΣΑ Θεόδωρος Μαντάς εξηγεί πως «το θέμα της προσωρινής κράτησης είναι εντελώς ανεξάρτητο από τη βαρύτητα της πράξης για την οποία κατηγορείται, η προσωρινή κράτηση δεν προκαταβάλει την ποινή του κατηγορουμένου».

«Εδώ έχουμε κάποιους κατηγορούμενους με λευκό ποινικό μητρώο, τώρα ετέθησαν σε αργία άρα δε μπορούν να κάνουν κάποια παράνομη πράξη, επομένως θεωρώ ότι η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως κινείται σε κάποια λογικά πλαίσια» σημειώνει ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης.

Η πειθαρχική έρευνα σε βάρος της ανακρίτριας και της εισαγγελέα Ρόδου θα διενεργηθεί από το συμβούλιο επιθεώρησης δικαστικών λειτουργών.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ