1000 μίλια σε 55 ημέρες με ένα κουπί... για τα παιδιά
Κωπηλατώντας για την “Πίστη”
Αθλητισμός
22/06/2014 | 17:00

Της Πέννυς Κουλιζάκου

Ξεκίνησαν από το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας και μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα έχουν σκοπό να φθάσουν στο ανατολικότερο. Οι συνθήκες δύσκολες, οι ώρες αμέτρητες, οι άνεμοι πολλές φορές τους κόβουν τον δρόμο, όμως ο Άγγελος Χριστοφίδης και ο Κώστας Μανατάκης πάνω από όλα έχουν «Πίστη» και γι’ αυτό ξέρουν πως θα τα καταφέρουν.

Θα διανύσουν 1000 μίλια παρέα με το θαλασσινό νερό και τον ελληνικό ουρανό, όπλο τους σε κάθε δυσκολία το κουπί του καγιάκ τους και με αυτό για τουλάχιστον 55 μέρες θα «πολεμούν» στα ανοικτά. Μοναδικός τους σκοπός είναι να διαδώσουν το έργο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με καρκίνο «Πίστη», σε κάθε γωνιά της χώρας αλλά και να παροτρύνουν κάθε Έλληνα να γίνει και εκείνος εθελοντής και να υποστηρίξει τα παιδιά που νοσηλεύονται στις ογκολογικές κλινικές και που δίνουν καθημερινή μάχη για τη ζωή τους.

Οθωνοί, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Πρέβεζα, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κυλλήνη, Πάτρα, Ναύπακτος, Γαλαξίδι, Ιτέα, Λουτράκι, Ίσθμια, Κινέττα, Σαλαμίνα, Πειραιάς, Φάληρο, Ελληνικό, Σούνιο, Κέα, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Αμοργός, Κίναρος, Λεβίθα, Τέλενδος, Κάλυμνος, Κως, Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Ρόδος, Ρω και τέλος Καστελόριζο είναι οι στόχοι τους και κάθε μέρα έναν- έναν τους πετυχαίνουν. «Αδύνατοι» για κάποιους, υλοποιήσιμοι όμως για εκείνους αφού στην προσπάθεια που δίνουν για να βοηθήσουν τα παιδιά δεν είναι μόνοι τους, αλλά μαζί με μία μεγάλη δεμένη ομάδα. Το South Evian Gulf team, είναι δημιούργημα των Άγγελου Χριστοφίδη, Κώστα Μανατάκη, Άγγελου Μηνούδη, και Χρήστου Φλεβοτόμο και γεννήθηκε για να υπηρετήσει κοινωνικούς σκοπούς από τους τέσσερις μαχητές της ζωής σαν και τους μικρούς τους φίλους. Μόνο που οι μεν με κίνητρο τη βαθιά αγάπη για τη θάλασσα βρήκαν τον τρόπο να μάθουν όλοι όσοι δεν ξέρουν ή κλείνουν τα αυτιά τους, το σκληρό πρόσωπο που έδειξε η ζωή στους δε.

diadromh_kwphlasias

 

Ολόκληρη η διαδρομή

«Μας εμπνέουν τα παιδιά. Εκείνα κινούν τα νήματα και μας δίνουν ζωή. Για τα παιδιά πρέπει πάντα να προσπαθούμε», απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη ο Άγγελος Χριστοφίδης στα Παραπολιτικά λίγα μόλις λεπτά από την άφιξή του στο λιμάνι της Σύρου. Χαλαρός, ευδιάθετος, χωρίς ίχνος κούρασης παρά τα μίλια που μόλις είχε ολοκληρώσει, πάντα φυσικά μαζί με τον «συνοδοιπόρο» του Κώστα Μανατάκη, έκανε ξεκάθαρο τον σκοπό του ταξιδιού. Κάθε φορά που το κουπί τους βυθίζεται τα νερά θα είναι και ένα εκκωφαντικός χτύπος στη συνείδηση όλων, ενώ εκείνοι παραμένουν ταγμένοι στην προσπάθεια αυτών των παιδιών εδώ και χρόνια αφού αυτό το ταξίδι δεν είναι το παρθενικό τους, είναι όμως το μεγαλύτερο από όλα όσα έχουν κάνει. Ξεκίνησαν το 2011 με το Χαμόγελο του Παιδιού, συνέχισαν το 2012 την Κιβωτό του Κόσμου ενώ τα δύο τελευταία χρόνια «ταξίδεψαν» με την Πίστη και τα παιδιά με καρκίνο. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά… Ο καιρός απρόβλεπτος, ο στόχος πιο μακρινός, η κούραση μεγαλύτερη, τα μίλια πολλαπλάσια. «Είμαστε πολλές ώρες στο νερό» αναφέρει ο κος Χριστοφίδης. «Μέχρι όμως να ξεκινήσουμε είχαμε δουλέψει πάρα πολύ. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι αφού στο νερό βρισκόμαστε κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα ώρες από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε έως την ώρα που θα φθάσουμε στην επόμενη στεριά». Φυσικά, επειδή οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τους κανόνες, λίγο πριν ολοκληρώσουν το ταξίδι τους, ξεκινώντας από τη Ρόδο και μέχρι να φθάσουν στη Ρω θα βρίσκονται «εν πλω» σχεδόν είκοσι ώρες μετρώντας 70 ναυτικά μίλια. Όμως ούτε αυτό δείχνει να τους τρομάζει ή να τους αγχώνει. «Ο μόνος φόβος μας είναι η θάλασσα και οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει. Τίποτε άλλο» αναφέρει ο κος Χρυστοφίδης. Βέβαια στο πλευρό τους τη στιγμή του ταξιδιού υπάρχει πλήρωμα υποστήριξης που ακολουθεί και στηρίζει την προσπάθεια τους, παρόλα αυτά το ταξίδι παραμένει επικίνδυνο και κουραστικό αφού θα επέμβει μόνο σε ανάγκη.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer