ΚΥΣΕΑ με φόντο εξοπλιστικά 25 δισ. και τα γεωπολιτικά – Στο τραπέζι η τέταρτη Belharra, το καλώδιο και ο θαλάσσιος χωροταξικός
Πολιτική
16/04/2025 | 10:14

Με επίκεντρο τον νέο 12ετή εξοπλιστικό σχεδιασμό, ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ, συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 το ΚΥΣΕΑ, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι ενεργειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταβάλλονται ταχύτατα.

Το στρατηγικό πλαίσιο παρουσίασε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ενώ η εξειδίκευση έγινε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, ο οποίος και αναλαμβάνει την κεντρική εισήγηση στη σημερινή συνεδρίαση.

«Ασπίδα του Αχιλλέα» και βιομηχανική συμμετοχή

Ο εξοπλιστικός σχεδιασμός περιλαμβάνει νέα συστήματα προσαρμοσμένα στα σύγχρονα δεδομένα πολέμου, όπως το anti-drone θόλο “Ασπίδα του Αχιλλέα”, που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία ως το 2027. Κομβική είναι και η ενεργός συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με ελάχιστο ποσοστό 25% σε κάθε νέο πρόγραμμα, όπως έχει διαμηνύσει ο κ. Δένδιας.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και η άσκηση της option για την τέταρτη φρεγάτα Belharra από τη Naval Group, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας από τη φρεγάτα “Αλσατία” μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκορνί.

Ηλεκτρικό καλώδιο: καθυστερήσεις και αβεβαιότητα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, το οποίο φαίνεται να καθυστερεί σημαντικά, εν μέσω τουρκικών ενστάσεων αλλά και δισταγμών από το Ισραήλ και την Κύπρο για τη βιωσιμότητα του έργου. Παρότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε από το Φόρουμ των Δελφών ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν εν ευθέτω χρόνω», πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το project οδεύει προς τις καλένδες, κατά το παράδειγμα του EastMed.

Θαλάσσιος χωροταξικός: πίεση από την Κομισιόν, αντίδραση από την Τουρκία

Σημαντική προθεσμία για την κυβέρνηση αποτελεί και η κατάθεση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στην Κομισιόν, ζήτημα που απασχόλησε το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες. Η Ελλάδα καλείται να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ενσωματώνοντας προβλέψεις για την υφαλοκρηπίδα, καθώς και τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Λόγω της ευαισθησίας του θέματος, με την Τουρκία να αντιδρά διαχρονικά, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος ώστε να εκδοθούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις. Το τεχνικό σκέλος από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπάρξει σχετικές επαφές του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Παπασταύρου με τον πρωθυπουργό.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική αμυντική και εξωτερική πολιτική συνδέεται στενά με τον ενεργειακό σχεδιασμό, τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και την προβολή ισχύος σε μια ιδιαίτερα ρευστή περιοχή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ