Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμο επιτελείο Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου,
Η παρούσα επιστολή είναι η συνέχεια μίας προηγούμενης ενυπόγραφης επιστολής από όλους τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων που στείλαμε στο Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 και εκθέταμε τα αιτήματά μας.
Τη Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015, στα εγκαίνια της Ακαδημίας μας, λόγω της ανακατασκευής των υποδομών μας από κονδύλια του Ευγενίδου Ιδρύματος ήταν παρών και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου ο κ. Αθανάσιος Μπούσιος. Εμείς ως σύλλογος σπουδαστών, του θέσαμε κάποια ερωτήματά που αφορούν τα αιτήματα που καταγράψαμε στην επιστολή του Δεκεμβρίου. Οι απαντήσεις του που σαφώς δεν εξέφραζαν απλά προσωπικές απαντήσεις, αλλά και τη γενικότερη κατεύθυνση της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν σε αρνητική κατεύθυνση.
Τα αιτήματά μας ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρα. Είναι αιτήματα διαρκή που ποτέ δε λαμβάνουν ικανοποιητικές απαντήσεις λόγω εξυπηρέτησης διάφορων συμφερόντων που δεν είμαστε οι αρμόδιοι να τα κατονομάσουμε. Στη παρούσα επιστολή θα τα επανεκθέσουμε με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα διαβαστούν και θα απαντηθούν ουσιαστικά και σε μία θετική κατεύθυνση.
Ζητάμε οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού να ενταχθούν στην ενιαία Δημόσια Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Δε νοείται για εμάς, η ναυτική εκπαίδευση να αντιμετωπίζεται ως αναγκαίο κακό ή βάρος από την ελληνική πολιτεία. Οι Ακαδημίες μας βγάζουν άξιους Αξιωματικούς που στελεχώνουν τον κύριο πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, τη ναυτιλία. Τα πτυχία μας είναι φυσικό επόμενο να ζητάμε να έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως έχουν τα πτυχία της ναυτικής εκπαίδευσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Το παραπάνω αίτημα καταλαβαίνετε ότι έχει διάφορες συνέπειες. Η κυριότερη συνέπεια είναι ότι ένας σπουδαστής των ΑΕΝ δε μπορεί να παρακολουθήσει κανένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε κανένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, αλλά αναγκάζεται να πάει σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μερικοί υποστήριζαν ότι έχουμε δικαίωμα μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ακόμα κι αν δεν είμαστε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα εμείς. Αυτό δεν ισχύει. Βρεθήκαμε σε επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κανένα από τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα δεν μας δέχεται για μεταπτυχιακό πρόγραμμα, εκτός και αν είμαστε Πλοίαρχοι Α’ ή Μηχανικοί Α’, διότι βάσει του υφιστάμενου νόμου {N. 3450/2006 Έκδοσης: 30 Μαρτίου 2006} μόνο τότε είμαστε ισότιμοι με ΤΕΙ.
Εν συνεχεία, δεν έχουμε το κύριο δικαίωμα που έχουν όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Το δικαίωμα της σίτισης. Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού πριν από μία πενταετία σταμάτησαν να διαθέτουν αυτό που υποτιθέμενα ήξεραν οι σπουδαστές ότι θα τους παρέχεται δωρεάν. Ζητάμε να μάθουμε για ποιον λόγο δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα πλέον; Είναι άραγε τόσο μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος ώστε είναι βάρος για την εθνική μας οικονομία; Το φαγητό μερικών εκατοντάδων φορολογούμενων – από τη πρώτη μέρα των εκπαιδευτικών τους ταξιδιών – σπουδαστών της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας κοστίζει τόσο πολύ;
Επόμενο μεγάλο ζήτημα είναι η μη διάθεση φοιτητικού πάσου όπως σε όλους τους υπόλοιπους σπουδαστές των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όλοι οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού να πληρώνουν ολόκληρα εισιτήρια σε μεταφορικά μέσα, γιατί κανείς δε τους αναγνωρίζει τη ταυτότητα σπουδαστή ως φοιτητικό πάσο. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι Ακαδημίες μας δεν βρίσκονται σε μεγάλα κέντρα πόλεων, αλλά οι περισσότερες βρίσκονται απομονωμένες και χρειάζονται μέσο ώστε να φτάσει κάποιος σπουδαστής στη σχολή του, αλλά ακόμα και στις περιφερειακές σχολές όπως είμαστε εμείς στη Κεφαλονιά, ο σπουδαστής δεν έχει τη δυνατότητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα να επισκέπτεται τον τόπο του, γιατί απλούστατα τα μεταφορικά κόστη είναι τεράστια.
Επίσης ζητάμε την επιβεβαίωση από το νέο Υπουργείο Ναυτιλίας ότι ο εξοπλισμός ναυτικής εκπαίδευσης που έτσι κι αλλιώς ήταν θέμα χρόνου να εγκατασταθεί στην Ακαδημία μας, βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση και άμεση προτεραιότητα ώστε να οριστικοποιηθεί η διαδικασία, διότι είναι αναγκαίο για εμάς ως σπουδαστές να καταρτιζόμαστε θεωρητικά και πρακτικά στις Ακαδημίες μας με γνώμονα τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης.
Τέλος, ζητάμε κάτι το οποίο ο προηγούμενος Υπουργός είχε πει ότι είχε σκοπό να το κάνει. Θέλουμε το άνοιγμα και τη προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού ναυτικών μαθημάτων – Πλοιάρχων για τη σχολή μας. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν κάθε χρόνο ή και κάθε εξάμηνο – σε κάποιες περιπτώσεις – οι ναυτοδιδασκάλοι λόγω του ότι είναι ωρομίσθιοι και να πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς οι συμβάσεις τους. Θέλουμε μόνιμο προσωπικό γιατί η εκπαίδευση απαιτείται να διαθέτει συνέχεια και να μην αλλάζει ανάλογα με τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που έχει ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά. Η εκπαίδευση δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση ώστε να είναι αποδεκτό να αλλάζει χέρια ένα γραφείο από εξάμηνο σε εξάμηνο. Μιλάμε για σπουδαστές που διαμορφώνονται οι γνώσεις τους και η γενικότερη κατάρτισή τους ώστε στο άμεσο μέλλον να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν περιουσίες εκατομμυρίων και ψυχές ανθρώπων χωρίς κανέναν ενδεχόμενο κίνδυνο.
Εν κατακλείδι, οι σπουδαστές και μελλοντικοί Αξιωματικοί αντιμετωπίζουμε πληθώρα προβλημάτων στις Ακαδημίες μας λόγω αμέλειας της πολιτείας. Οι μόνοι που μας στηρίζουν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και στα καθημερινά μας προβλήματα είναι η Διεύθυνση και η Διοίκηση της Ακαδημίας μας. Το κράτος, μας αντιμετωπίζει ως σπουδαστές δεύτερης διαλογής. Τα αιτήματά μας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν αν δεν υπάρξει η κατάλληλη και αποφασιστική πολιτική βούληση. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η ναυτική εκπαίδευση παραμένει σε επίπεδα που πάντα μας κάνει όλους να λέμε ότι χρειάζεται αναβάθμιση. Πότε επιτέλους θα έρθει η πολυπόθητη αναβάθμιση; Είναι δυνατόν – λογικό να είναι Πανεπιστημιακής κλίμακας σχολές όπως το ΤΕΙ Ιχθυοκομίας ή οι Ανώτατες Ακαδημίες Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και οι μελλοντικοί Πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού να εξισώνονται ουσιαστικά με πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ναυτικών λυκείων; Δεν θέλουμε να μειώσουμε την αξία των άλλων σχολών, αλλά απαιτούμε να αναβαθμιστεί ανάλογα η αξία των σχολών που τροφοδοτούν με τον ουσιαστικότερο τρόπο την εθνική μας οικονομία. Μην συνεχίσετε μία αρνητική παράδοση και εσείς όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μη απαντώντας σε σημαντικά ζητήματα.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε με αγωνία μία απάντησή σας για όλα τα παραπάνω.
Σπουδαστές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων
Από το Αργοστόλι στέλνουν αγωνιώδες μήνυμα στο νέο υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
“Κραυγή” αγωνίας από τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού
Κοινωνία
04/03/2015 | 20:39
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
12:11
08:45
08:36
17:37