
Παγκόσμιοι εμπορικοί κλυδωνισμοί μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντοναλντ Τραμπ για δασμούς σε 185 χώρες, ξεκινώντας από το επίπεδο του 10%, ενώ επέβαλε υψηλότερους σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγόρησε για μια ακόμη φορά πως έχει φερθεί άσχημα στις ΗΠΑ, επιβάλλει δασμούς 20%. Ο εμπορικός πόλεμος, αναμένεται να έχει συνέχεια με τα αντίμετρα που πιθανόν θα ανακοινώσουν οι εμπορικοί εταίροι ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση τιμών παγκοσμίως.
Με την υπόσχεση να κάνει «την Αμερική πλούσια ξανά», ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαινίασε την «Ημέρα Απελευθέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών». Έτσι ονόμασε την ανακοίνωση επιβολής των δασμών σε όλες τις χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές σχέσεις.
Οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ είχαν δώσει έναν πανηγυρικό τόνο στην τελετή στον Κήπο των Ρόδων, με μπάντα των πεζοναυτών να παιανίζει και εννέα τεράστιες αμερικανικές σημαίες πίσω από τον Πρόεδρο και το απαραίτητο καπελάκι MAGA.
«Έφτασε η “Ημέρα απελευθέρωσης” την οποία περιμέναμε πολύ καιρό. Η 2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως η ημέρα που αναγεννήθηκε η αμερικανική βιομηχανία. Η μέρα που η Αμερική πήρε ξανά στα χέρια το πεπρωμένο της και η μέρα που ξεκινήσαμε να κάνουμε την Αμερική πλούσια ξανά», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Για την Ευρώπη είπε για μία ακόμα φορά ότι έχει φερθεί άσχημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέβαλε δασμούς 20%.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ σκληροί, πολύ, πολύ σκληροί έμποροι. Ξέρετε, σκέφτεστε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πολύ φιλική. Μας κλέβουν, είναι τόσο λυπηρό να το βλέπουμε. Είναι τόσο αξιολύπητο. 39% (η Ε.Ε.) θα τους χρεώσουμε 20%», σημείωσε στη συνέχεια.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, τόνισε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη διαπραγματεύσεις, αλλά και για αντίμετρα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Από την αρχή, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια
που απομένουν στο διατλαντικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Ολοκληρώνουμε ήδη
μια πρώτη δέσμη αντιμέτρων ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα. Και τώρα προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις επιχειρήσεις μας, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν».
Ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Σκοτ Μπεσεντ προειδοποίησε να μην υπάρξουν αντίμετρα.
«Η συμβουλή μου σε κάθε χώρα αυτή τη στιγμή είναι, μην ανταποδώσετε. Καθίστε αναπαυτικά, συνειδητοποιήστε το, να δούμε πώς θα πάει. Γιατί αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», είπε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς σε όσες χώρες έχουν επιβάλλει δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα και διάβαζε αναλυτικά το ύψος τους.
Οι Ιάπωνες ζητούν να επανεξεταστούν τα μέτρα.
Ο Καναδάς προειδοποιεί ότι θα απαντήσει.
«Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους δασμούς με αντίμετρα. Θα προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας και θα χτίσουμε την ισχυρότερη οικονομία», ανέφερε ο Μαρκ Κάρνεϊ.
Πολλοί οικονομολόγοι λένε πως ο Τραμπ δεν αντιμετωπίζει τους δασμούς ως διαπραγματευτικό χαρτί αλλά ως ανορθόδοξη μέθοδο για να συγκεντρώσει έσοδα. Ο στόχος του Λευκού Οίκου είναι να συγκεντρώσει 660 δισ. δολ. από την είσπραξη των δασμών.
Ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις αλλά και έτοιμη για αντίμετρα, δηλώνει η Φον ντερ Λάιεν
Στις Βρυξέλλες, το κλίμα είναι βαρύ ύστερα από την ανακοίνωση δασμών ύψους 20% από τον Ντοναλντ Τραμπ, αν και η διάθεση για διαπραγματεύσεις είναι πρόδηλη.
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για αντίμετρα αλλά προτάσσει τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση. Δεν θέλει να σηκώσει το γάντι και να προχωρήσει σε δηλώσεις κατά των ΗΠΑ, αλλά το αντίθετο γι ‘ αυτό και η Φον ντερ Λαιεν στέλνει μήνυμα ότι «από την αντιπαράθεση μπορούμε να περάσουμε στη διαπραγμάτευση».
Η Επιτροπή δεν θα ανακοινώσει αντίμετρα, δεν θα προχωρήσει σε μια γρήγορη απάντηση εντυπωσιασμού, σε μία ώρα θα προχωρήσει σε τεχνική ενημέρωση, αναμένουμε με ενδιαφέρον τα σημεία και τις πτυχές των ειδικών της Κομισιόν, που από χθες το βράδυ -έχουν ξενυχτήσει- και αναλύουν τις ανακοινώσεις Τραμπ, μετρούν τις επιπτώσεις και ετοιμάζονται για τα δικά τους αντίμετρα. Τέλος, η Ευρώπη φαίνεται πως εντατικοποιεί και τις περαιτέρω συνεργασίες, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να επεκτείνει το εμπορικό δίκτυο μέσα από τις συμφωνίες Μερκοσούρ, το Μεξικό και προχωρά και σε διαπραγματεύσεις με την Ινδία.
Κ. Μητσοτάκης για δασμούς: Η ελληνική οικονομία με σχέδιο θα ανταπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις
Στους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μια πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και είναι επίσης και μια απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυση της.
Εμείς είμαστε μια χώρα, ήμασταν πάντα υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου και πιστεύουμε και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, ο οποίος ξεκινά τελικά, δεν θα ωφελήσει κανέναν, θα βλάψει τους πάντες και ελπίζω και εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια αποκλιμάκωση αυτών των προστατευτικών πρακτικών».
Πτώση στα χρηματιστήρια – Τι σημαίνουν οι δασμοί για τις ελληνικές εξαγωγές
Σημαντική πτώση καταγράφουν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου για τους εμπορικούς δασμούς σε περισσότερες από 180 χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα τα οποία ξεκίνησαν μεγάλα χρηματιστήρια ήταν στην Ασία και είδαμε τον δείκτη στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας να καταγράφει απώλειες πάνω από 2,7%.
Από την άλλη, βλέπουμε το ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, να ενισχύεται σε σχέση με το δολάριο.
Η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά από την έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων γενικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024 ξεπέρασαν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
είναι πλεονασματικό το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών.
Τώρα, στα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η χώρα μας είναι τα πετρελαιοειδή που έφτασε στα 505 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ελιές 212,2 εκατομμύρια τσιμέντο, αλουμίνιο, ενώ ακολουθούν προϊόντα όπως είναι το κρασί, το ελαιόλαδο, οι κομπόστες ροδάκινου.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε για τους δασμούς:
«Οι χθεσινές ανακοινώσεις των ΗΠΑ είναι αυτονόητο ότι συνιστούν μια στροφή στο προστατευτισμό και μια απότομη αλλαγή στον τρόπο που το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και δεκαετίες.
Συνιστούν επίσης μια θεμελιώδη απόκλιση από το πώς η ΕΕ αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυση της.
Ως χώρα είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου δεν πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ευνοεί κανένα και ελπίζουμε ότι αυτό το κεφάλαιο θα διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο.
Και είναι δεδομένο πως οι οικονομίες όλου του πλάνη θα αντιδράσουμε με πολλαπλούς τρόπους και έτσι θα υπάρξουν όχι ένας αλλά αρκετοί γύροι κλιμακωσης μέχρι να αποτυπωθεί η νέα οικονομική ισορροπία.
Είναι επίσης δεδομένο ότι η Ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και θα συνδιαμορφωνει την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση.
Η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις».
Κιρ Στάρμερ: Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις
Στη Βρετανία, για αναπόφευκτες οικονομικές επιπτώσεις από τους αμερικανικούς δασμούς προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Η Βρετανία τα έχει καταφέρει καλύτερα από κάποιες άλλες χώρες με επιβολή μόνο 10% δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δασμοί αυτοί δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Κιρ Στάρμερ είπε ότι Αμερικανός πρόεδρος έδρασε για τη δική του χώρα και σήμερα ο ίδιος θα δράσει για τη δική του.
Στην προσπάθειά του δηλαδή να άρει αυτούς τους δασμούς, η βρετανική κυβέρνηση τώρα διαπραγματεύεται με Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του προέδρου Τραμπ, για να πετύχει μια συμφωνία που θα τους καταργήσει.
Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη θα απαντήσει κατάλληλα και αναλογικά
Οι αντιδράσεις διαδέχονται η μία την άλλη και πριν από λίγο ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού προειδοποίησε για καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας. “Αναμένουμε ισχυρή απάντηση από την ΕΕ” τονίζουν Γερμανοί αξιωματούχοι που χαρακτηρίζουν την επιβολή δασμών “ημέρα πληθωρισμού” και όχι “ημέρα απελευθέρωσης” όπως την αποκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο υπηρεσιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι υπάρχουν μόνο χαμένοι από αυτή την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι δασμοί είναι εκ θεμελίων λάθος. Είναι μία επίθεση σε μία τάξη εμπορίου που ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα. Η παγκόσμια οικονομία θα πληγεί από αυτές τις απερίσκεπτες αποφάσεις, όπως τις χαρακτήρισε, και θα πληγούν επίσης οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η γερμανική βιομηχανία, όπως είπε, επέκρινε τους νέους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ», ανέφερε.
