Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, αμέσως μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ, το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 2015, στη Λευκάδα.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστός δήλωσε τη συμπαράστασή του στους πληγέντες από το σεισμό συμπολίτες μας στη Λευκάδα, την Ιθάκη και τη Β. Κεφαλονιά, την αμέριστη στήριξή του στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτο στις διεκδικήσεις του από το Κράτος για πόρους και μέτρα ανακούφισης των πολιτών που επλήγησαν και τόνισε ότι σύσσωμη η ΕΝΠΕ ζητά την άμεση οριοθέτηση των σεισμόπληκτες περιοχών, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η κρατική χρηματοδότηση.
Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Αγοραστός τη χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική» ενώ αναφερόμενος στις διεκδικήσεις των αιρετών στις Περιφέρειες ενημέρωσε ότι η Ένωση Περιφερειών θα ζητήσει συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προκειμένου να δοθεί λύση στα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία και την ίδια την ύπαρξη των Περιφερειών. Ως τέτοια ανέφερε την υποχρηματοδότηση με αίτημα την απόδοση των 250εκ. ευρώ που περικόπηκαν από τους ΚΑΠ των Περιφερειών και τη συνέχιση της καταβολή μισθοδοσίας του προσωπικού των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται έως τώρα. «Διεκδικούμε το χρηματοδοτικό μοντέλο που ισχύει για την Ευρώπη και στην Ελλάδα, ώστε να είμαστε πραγματικά αυτοδιοίκηση και όχι διοίκηση» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι οι Περιφέρειες έσπευσαν να δώσουν τα χρήματά τους για να σωθεί η χώρα όταν υπήρξε ανάγκη.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι «λειτουργούμε το θεσμό με αξιοπιστία για την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη», χαρακτηρίζοντας ως προς αυτό τις Περιφέρειες «τον πιο αξιόπιστο εταίρο της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να χειριστεί και να ξεπεράσει τα προβλήματα» και συνέχισε: «Πήραμε τα εύσημα για τη διαχείριση των οικονομικών κι αυτό το σημείο πρέπει να το σκεφτούμε όλοι. Το κράτος θα πρέπει να στηρίξει το θεσμό ουσιαστικά με πόρους και αρμοδιότητες».
Ο κ. Γαλιατσάτος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του που συμφώνησαν στην πρότασή του για διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ στη Λευκάδα και στήριξαν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην προσπάθειά της να ενισχύσει το ηθικό των κατοίκων κυρίως των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς.
«Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι κοντά τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από το χτύπημα του εγκέλαδου. Πέσαμε στη μάχη, να προσφέρουμε ότι μπορούμε, φαγητό, νερό, εφόδια για τις πρώτες ανάγκες των σπιτιών. Δώσαμε ότι μπορούσαμε με πόρους της Περιφέρειας και το έμψυχο υλικό μας. Όμως το Κράτος πρέπει να συνδράμει άμεσα, ήρθε ο χειμώνας και οι άστεγοι θα πρέπει να βοηθηθούν. Ζητήσαμε προκατασκευασμένους οικίσκους ή επιδότηση ενοικίου για τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για τα σχολεία που έχουν κριθεί ακατάλληλα και τις ανάγκες των εκκλησιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τους πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ενημέρωσε ότι απαιτούνται για τις πρώτες ανάγκες των δημοσίων χώρων και υποδομών 20 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τη πρώτη αποτίμηση, και έως τώρα το κράτος δίνει 1,5 εκ. ευρώ μέσω του Υπουργείου Υποδομών. «Ελπίζουμε να είναι η πρώτη δόση γιατί πρέπει να σας πω ότι ούτε κατ’ ελάχιστο δεν επαρκεί το ποσό αυτό», σχολίασε ο κ. Γαλιατσάτος. Επίσης ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων σε συζητήσεις με τον Υφ. Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ζήτησε να προβλεφθούν ελαφρύνσεις και παρατάσεις για πρόστιμα, ληξιπρόθεσμες οφειλές και ΕΝΦΙΑ των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών και δήλωσε αισιόδοξος για την ευόδωση του αιτήματος.
Τέλος ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να οριοθετήσει ως σεισμόπληκτες τις περιοχές προκειμένου να δούμε πόση και ποια βοήθεια θα προσφερθεί και κατέληξε: «Υπάρχει άμεση και πραγματική ανάγκη να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Θα πρέπει να παύσει η σκληρή γραφειοκρατία που δημιούργησε σωρεία προβλημάτων και ταλαιπώρησε τους συμπολίτες μας στην αντιμετώπιση των σεισμών της Κεφαλονιάς το 2014. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην περιμένουμε μήνες και χρόνια για τα αυτονόητα».