Δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση, δεν ωραιοποιούμε την πραγματικότητα. Η καθημερινότητα των πολιτών είναι πολύ δύσκολη. Η φορολογική επιβάρυνση μπορεί να ισοσταθμιστεί μόνο αν δοθεί έμφαση στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη
Κι όμως αλλάζει…
Πολιτική
23/05/2016 | 15:12

Της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου*

Τα πολιτικά διλήμματα στην Ευρώπη είναι πλέον πιο καθαρά από ποτέ. Σε μια σειρά χωρών Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία (εκλογές τον Ιούνιο) παρατηρούνται προοδευτικές εκλογικές μετατοπίσεις και αλλαγή στάσης σε μια σειρά ζητημάτων που υπερβαίνουν κατά πολύ την παραδοσιακή κόντρα προοδευτικών – συντηρητικών. Στον αντίποδα η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και τους σκοταδισμού ως πολιτική ατζέντα αλλά και αντιπροσώπευση σε μια σειρά χωρών δεν μπορεί να επιτρέψει κανένα εφησυχασμό. Χρειάζεται ένας πανευρωπαϊκός συναγερμός των αριστερών, προοδευτικών, οικολογικών δυνάμεων για να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές αξίες και να αλλάξουν την Ευρώπη.

Την Τρίτη 24/5 συνεδριάζει  το Eurogroup και οι αποφάσεις του θα είναι σημαντικές για την πορεία της Ελλάδας. Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το επίπεδο συζητήσεων από τους εφιάλτες της μειοψηφούσας θέσης δεκαοκτώ έναντι ενός στις αρχές του 2015; Πώς φτάσαμε στις σημερινές συνθήκες, που ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση με βάση τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού του 2015, χωρίς πρόσθετα μέτρα, χωρίς στραγγαλισμό; Μεταβαίνουμε σε μια ιστορική για την οικονομία και την κοινωνία περίοδο συζητώντας όχι αν θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, αλλά πώς.Κάτι φαίνεται ότι αλλάζει. Κατ’ αρχήν η Ελλάδα με μικρά αλλά συνεχή βήματα αποκαθιστά την πληγωμένη εδώ και πολλά χρόνια αξιοπιστία της έναντι των εταίρων και των θεσμών. Η μεταβολή όλων σχεδόν των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών αλλά και πολλών συντηρητικών κυβερνήσεων και κορυφαίων αξιωματούχων δεν είναι τυχαία, αντανακλά την συνεπή και σχολαστική δουλειά που κάνει το οικονομικό επιτελείο και η διαπραγματευτική ομάδα.

Η στρατηγική μας είναι σαφής, ολοκληρώνουμε την αξιολόγηση, αξιοποιούμε τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν και εντείνουμε την μάχη κατά της φοροδιαφυγής ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και με νέο νομοθετικό πλαίσιο. Η ψήφιση την επόμενη περίοδο στη βουλή νομοσχεδίων που αφορούν την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων – ποτών -πετρελαιοειδών, η εθελουσία αποκάλυψη καταθέσεων για να χτυπηθεί η παραοικονομία και το μαύρο χρήμα μπορούν να φέρουν έσοδα στα ταμεία που θα συμβάλουν μαζί με την ανάπτυξη στο να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αποκαθιστώντας τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές να αρχίσουμε την σταδιακή αποκλιμάκωση της βαριάς φορολογίας που πιέζει την οικονομία τα χρόνια των μνημονίων.

Επιτυγχάνεται ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα. Απελευθερωμένοι από το βραχνά της αβεβαιότητας είναι η ώρα να εστιάσουμε και να δουλέψουμε σκληρά πάνω στα προβλήματα που ταλανίζουν καθημερινά τους πολίτες. Ανάπτυξη που θα μεταφράζεται σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανασυγκρότηση των παραγωγικών τομέων είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, ρευστότητα από ΕΚΤ) που έχουμε στη διάθεσή μας.

Δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση, δεν ωραιοποιούμε την πραγματικότητα. Η καθημερινότητα των πολιτών είναι πολύ δύσκολη. Η φορολογική επιβάρυνση μπορεί να ισοσταθμιστεί μόνο αν δοθεί έμφαση στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.  Μπορούμε και πρέπει να σπάσουμε στεγανά δεκαετιών, τις αγκυλώσεις του  δημόσιου τομέα για να γίνει παραγωγικός και αντιγραφειοκρατικός με την αξιοποίηση των κονδυλίων για ψηφιακή σύγκλιση, να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, του περιουσιολογίου. Πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καρποφορήσει αν δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι μάστιγες. Ενώ στις προεκλογικές εξαγγελίες πάντα αναγνωρίζονταν αυτά τα καυτά προβλήματα, μόνο η δική μας κυβέρνηση είχε το πολιτικό σθένος να αρχίσει να ξεμπλέκει το κουβάρι. Και αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η πολιτική μας βούληση.

Δεν αρχίζουν όμως ούτε τελειώνουν τα πάντα στην οικονομία. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 αλλά και το 2015 φυσικά μας δίδαξε ότι συμμαχίες και συσχετισμοί αναδιατάσσονται και διαμορφώνονται με βάση νέες προκλήσεις και διλήμματα που ελλοχεύουν από την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο λόγος προφανώς για το προσφυγικό. Η Ελλάδα της οξείας οικονομικής κρίσης μέσα σε τεράστιες δυσκολίες σήκωσε ένα υπέρμετρο με βάση τις δυνατότητές της και τον πληθυσμό της βάρος αναλογικά με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το προσφυγικό. Η Ελλάδα μέσα σε δύσκολες συνθήκες αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς και ένας πιθανός εκτροχιασμός της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό υποχρεώνει τους πάντες – και αναφέρομαι σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών που γυρίζουν την πλάτη – να ασχοληθούν εγκαίρως με την προετοιμασία για ένα νέο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης και να μην αφήσουν πάλι να σηκώσουν τα προσφυγικά βάρη η Ελλάδα και η Ιταλία. Χώρες του νότου, που είναι αυτές που έχει πλήξει περισσότερο η οικονομική κρίση.

Σε έναν τόσο σύνθετο και αποσταθεροποιημένο κόσμο δεν μπορείς να πορεύεσαι με βεβαιότητες, επιβάλλεται όμως να πορεύεσαι με αξίες. Γι’ αυτές τις αξίες δώσαμε και δίνουμε τη μάχη στην οικονομία, στο προσφυγικό, σε όλα τα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα.

*Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είναι  βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  του ΣΥΡΙΖΑ

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ