Ταξίδι στην όμορφη Κεφαλονιά μέσα από την ιστοσελίδα metrogreece.gr
Κεφαλονιά: Ο προορισμός που θα σας γεμίσει υπέροχες αναμνήσεις
Τουρισμός
11/05/2014 | 21:12

Τιρκουάζ εξωτικά νερά, σε παραλίες που έχετε πρόσβαση με αυτοκίνητο, κρυφές παραλίες που μπορείτε να προσεγγίσετε νοικιάζοντας σκάφος, άγρια ομορφιά σε συνδυασμό με παροχές…
Είναι πολλά αυτά που μπορεί να γράψει κάποιος για το νησί του Ιονίου, εν αρχή όμως, θα σας πούμε ότι ανάλογα με τα γούστα και την διάθεση, η Κεφαλονιά μπορεί να σας προσφέρει τα πάντα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσετε υπέροχα.

Το νησί είναι μεγάλο, γι’ αυτό συνετό θα ήταν να κάνετε έναν πρόχειρο προγραμματισμό (στις διακοπές δεν προγραμματίζουμε, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα σας φανεί πολύ χρήσιμο), ώστε να προλάβετε να δείτε και να απολαύσετε όσες περισσότερες παραλίες μπορείτε, αλλά και να ανακαλύψετε την χερσαία ομορφιά της Κεφαλονιάς, καθώς και τα πολλά αξιοθέατα της.

Η δική μας περιήγηση ξεκινάει από το λιμάνι του Πόρου, όπου και δένει το πλοίο από Κυλλήνη. Αρχικά θα σας μιλήσουμε για τις παραλίες, όσες τουλάχιστον προλάβαμε να επισκεφτούμε σε μια βδομάδα, γιατί η Κεφαλονιά είναι από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας μας και τα χιλιόμετρα μπορεί να μην είναι πολλά, οι μικροί δρόμοι όμως που είναι γεμάτοι με στροφές, δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλες ταχύτητες!

Παραλίες

-Κακό Λαγκάδι: Απέχει μόλις ένα τέταρτο από τον Πόρο, και είναι λίγο πριν την παραλία της Σκάλας. Δεν πρόκειται για μια παραλία που φαίνεται από τον δρόμο. Εμείς την ανακαλύψαμε από τα σταματημένα αυτοκίνητα. Επίσης, να είστε έτοιμοι για κατάβαση, γιατί μετά από ένα χωμάτινο μονοπάτι, εμφανίζονται οι βράχοι που σε οδηγούν στην μαγική αυτή παραλία. Ένας μικρός κολπίσκος που σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό μέρος και όχι στην Ελλάδα. Υπέροχα τιρκουάζ νερά, λευκό μεγάλο βότσαλο, και σαν συμπλήρωμα του τοπίου στην άκρη της παραλίας, μια σπηλιά, απόρροια της δύναμης της φύσης. Ο βυθός καταπληκτικός, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να έχετε μάσκα μαζί σας, για να τον απολαύσετε!

-Σκάλα: Μια τεράστια παραλία με άμμο… μέχρι εκεί που μπορείς να δεις. Είναι από τις παραλίες που προσφέρουν παροχές, τουτέστιν ξαπλώστρες, καφεδάκι και φαγητό, για όσους δεν θέλουν να κουβαλούν πράγματα. Επιπροσθέτως, έχετε την δυνατότητα εδώ να κάνετε διάφορα θαλάσσια σπορ. Εν κατακλείδι, είναι από τις πιο οργανωμένες παραλίες που διαθέτει το νησί.

-Τραπεζάκι: Ακόμη μια παραλία με άμμο, μόνο που αυτή δεν είναι οργανωμένη. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι χωρίζεται από έναν μικρό μόλο. Εμείς επιλέξαμε την αριστερή πλευρά, και φανήκαμε τυχεροί, γιατί από τα βράχια έτρεχε νερό πηγής, οπότε μετά την βουτιά στην υπέροχη καταγάλανη θάλασσα, κάναμε και το ντουζάκι μας! Σημειωτέον, ότι ανάμεσα στις δύο παραλίες υπάρχει και ένα εστιατόριο, όπου μπορείτε να φάτε ή να πιείτε καφέ. Αυτό που μας έμεινε από την συγκεκριμένη παραλία είναι ότι είχε τα πιο ζεστά νερά, μπορεί να ήταν και η χρονική στιγμή, αλλά καθότι η υπογράφουσα κρυώνει εύκολα, ήταν σημαντικός παράγοντας για να θεωρηθεί η παραλία καλή!

-Μακρύς Γιαλός: Ακόμη μία κοσμοπολίτικη θα λέγαμε παραλία, με τις ξαπλώστρες της, την καφετέρια της, τη Γαλάζια Σημαία της και όλα τα συναφή. Πολύς κόσμος, πολύς συνωστισμός. Η χρυσή άμμος σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα νερά μαγεύει, οπότε εάν είστε της κοσμοσυρροής σας την προτείνουμε.

-Λάσση: Φεύγοντας από τον Μακρύ Γιαλό, συναντάτε την τουριστική Λάσση. Από το όμορφο αυτό χωριό, μέχρι το Αργοστόλι υπάρχουν πάρα πολλοί κολπίσκοι, που δημιουργούν πανέμορφες παραλίες. Σταματήσαμε σε μία από αυτές, περπατήσαμε περίπου πέντε λεπτά με τα πόδια, για να βρεθούμε σε ένα υπέροχο γραφικό μέρος. Με ένα όμως αρνητικό… ήταν διάχυτη η μυρωδιά θείου στη συγκεκριμένη αμμουδιά, που το χρώμα της ήταν μαύρο, οπότε δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε το μέρος, όσο θέλαμε. Εάν λοιπόν δείτε μαύρη άμμο, μείνετε μακριά…

-Αντίσαμος: Περίπου 15 λεπτά από το λιμάνι της Σάμης, βρίσκεται η παραλία Αντίσαμος. Αξίζει να μείνετε ολόκληρη την ημέρα εδώ πέρα, γιατί αυτή η παραλία τα προσφέρει όλα. Οργάνωση άρτια για τους πιο απαιτητικούς, με καφέ-εστιατόριο, θαλάσσια σπορ, αλλά και απεριόριστος χώρος για όσους θέλουν να απομονωθούν. Το λευκό βότσαλο, σε συνδυασμό με το πράσινο χερσαίο τοπίο, κάνουν την παραλία εκθαμβωτική, τόσο από μακριά, όσο και από κοντά. Και εδώ μπορείτε να δείτε έναν υπέροχο βυθό, επιβλητικά βράχια και σαγηνευτικές φυκιάδες, όπου ξεπροβάλλουν από μέσα πολλά ψαράκια… γι’ αυτό μην ξεχάσετε μάσκα και βατραχοπέδιλα!

-Γιαγάνα: Εδώ χρειάζεται υπομονή, αλλά σας λέμε εκ των προτέρων, ότι θα ανταμειφθείτε. Από το χωριό Νεοχώρι, θα στρίψετε στον χωματόδρομο που σας υποδεικνύει η ταμπέλα για την παραλία και έπειτα από ένα 15λεπτο άγριου χωματόδρομου, (με το αυτοκίνητο) θα καταλήξετε στην παραλία της Γιαγάνας. Το πιθανότερο είναι να είστε μόνοι σας, γιατί λίγοι μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να έχετε μια πανέμορφη παραλία πριβέ. Μεγάλα βότσαλα, πίσω σας πράσινο και μπροστά υπέροχο μπλε… άγρια ομορφιά, όπως είπε και ο συνοδοιπόρος μου. Βαθιά νερά, όπου μετά από λίγα μέτρα, γίνονται ακόμη βαθύτερα, γιατί ο βυθός έχει έναν γκρεμό, στα 4 μέτρα από την στεριά. Απίστευτο θέαμα… προσοχή όμως σε όσους θέλουν να ψαρέψουν… περνούν από την συγκεκριμένη παραλία θαλάσσια ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, υπάρχει φυσικά και προειδοποιητική πινακίδα.

-Φώκι: Όλοι γνωρίζουν ότι τα έλατα μεγαλώνουν σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, σε αυτήν την παραλία θα τα δείτε σχεδόν να γλύφουν την θάλασσα. Ένας μικρός κόλπος, που βρίσκεται λίγο πριν το Φισκάρδο, πολύ γραφικός, ωσάν να είναι βγαλμένος από τις σελίδες ενός μυθιστορήματος. Ανεπιφύλακτα αξίζει να κάνετε στάση για μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά.

-Μύρτος: Η βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία, είναι η αφορμή που πατούν οι περισσότεροι το πόδι τους στο νησί. Είναι παγκοσμίως γνωστή και όχι αδίκως, γιατί σου κόβεται η ανάσα, απ’ όταν την αντικρίζεις πρώτη φορά από ψηλά. Ένα θέαμα, που σε σαγηνεύει και σε κάνει να χαμογελάς, για το γεγονός, ότι έχεις γεννηθεί σε μια χώρα με τέτοιες ομορφιές. Κάτασπρη άμμος και τεράστια ολόλευκα βότσαλα συνθέτουν το τοπίο, ενώ τα παγωμένα τιρκουάζ νερά σε αναζωογονούν πλήρως. Στις άκρες της υπάρχουν σπηλιές, όπου μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε την δροσιά των βράχων. Αξίζει τον κόπο, να μείνετε και να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

-Αθέρας: Στο δυτικό κομμάτι του νησιού ξεκινήσαμε με την παραλία του Αθέρα, όπου το χαρακτηριστικό της είναι τα πολύ ρηχά και ζεστά νερά αρκετά μέτρα από την παραλία. Η παραλία έχει άμμο και ενδείκνυται θα λέγαμε για παιδιά.

-Πετανοί: Σε ομορφιά θα την παρομοιάζαμε με τον Μύρτο. Θεωρούμε όμως ότι ο βυθός εδώ, είναι πολύ καλύτερος και σίγουρα για όσους ασχολούνται με το ψαροτούφεκο ιδανικός! Επιπλέον, σε αυτή την παραλία υπάρχει εστιατόριο πάνω σε αυτήν, σε αντίθεση με τον Μύρτο που είναι ψηλά όλα τα γραφικά ταβερνάκια. Τέλος, το ηλιοβασίλεμα είναι παρόμοιο θα λέγαμε σε ομορφιά, με αυτό της Σαντορίνης… τα λόγια λοιπόν είναι περιττά.

-Ξι: Δεν κολυμπήσαμε, αλλά μαζέψαμε άφθονο άργιλο. Οπότε μπορούμε να σας πούμε απλά την εικόνα που έχουμε από την παραλία. Κόκκινη άμμος, πυκνά δομημένες ξαπλώστρες και πολύς κόσμος, αρκετός από τον οποίο χρησιμοποιεί στην παραλία τις ιδιότητες του αργίλου.. (αστείο το θέαμα, γιατί είναι σαν να βλέπεις φαντάσματα).

-Λαγκαδάκια: Ίσως η πιο αγαπημένη παραλία, και γι’ αυτό την αφήσαμε και τελευταία. Πρόκειται για έναν πανέμορφο κολπίσκο, λίγη ώρα μετά την παραλία του Ξι, κοντά στο ακρωτήρι του Γερόγομπου. Τα πιο κρύα νερά που συναντήσαμε, ωστόσο σε τραβάει τόσο πολύ το ανοιχτόχρωμο χρώμα της θάλασσας, με τα λευκά βότσαλα στον βυθό και τους βράχους που ιριδίζουν και κάνουν παιχνίδια με τις ηλιαχτίδες του ήλιου, που δεν έχεις άλλη επιλογή, από το να βουτήξεις και να κολυμπήσεις, «μέχρι να μουδιάσει το κεφάλι σου», όπως μας είπε πολύ χαριτωμένα και μια ντόπια κυρία, που κολυμπάει από μικρό παιδί στην συγκεκριμένη παραλία.

Αξιοθέατα

-Αίνος: Όσοι αγαπούν την φύση, και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην την αγαπάει, καλό θα ήταν να αφήσουν ένα πρωινό κενό, για να επισκεφτούν τον Αίνο και να πραγματοποιήσουν μια από τις διαδρομές που προτείνονται. Αποτελεί εθνικό δρυμό από το 1962 και καλύπτεται από το μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο έλατο abies chephalonica. Εάν είστε τυχεροί μπορεί και να συναντήσετε τα άγρια άλογα που ζουν πάνω στο βουνό!!! Εάν αποφασίσετε να ανεβείτε απογευματινές ώρες, να έχετε μαζί σας μια ζακέτα ή φούτερ γιατί η θερμοκρασία… πέφτει όσο εσείς ανεβαίνετε!

-Μοναστήρι Αγίου Γεράσιμου: Είναι ο προστάτης του νησιού και πληθώρα κόσμου έρχεται να τον επισκεφτεί, από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Εμείς συναντήσαμε κάποιους ομογενείς από την Αμερική κατά την παρουσία μας εκεί. Αξίζει τον κόπο να ανάψετε ένα κεράκι… για την ψυχική σας ηρεμία. Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης των «ψυχοπαθών».

-Κρασί Ρομπόλας: Μόλις λίγα λεπτά μετά το μοναστήρι βρίσκεται ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς. Ένα οινοποιείο, που εκτός από την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να αγοράσετε το καταπληκτικό κρασί της συγκεκριμένης ποικιλίας σταφυλιού, σας δίνει την δυνατότητα να δείτε και πως γίνεται η παραγωγή του.

-Σπήλαιο Δρογκαράτης: Βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη Σάμη. Το βάθος του είναι 95 μέτρα και η μόνιμη θερμοκρασία του 18 βαθμοί Κελσίου. Στην κεντρική αίθουσα του σπηλαίου, λόγω της καλής ακουστικής έχουν γίνει πολλές συναυλίες. Όπως όμως μας εξήγησε ο ξεναγός μας, δεν κρατούν περισσότερο από 40 λεπτά, γιατί η υγρασία είναι υπερβολική και δεν αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός. Διαθέτει υπέροχους σταλαγμίτες και σταλαχτίτες και σίγουρα το θέαμα θα σας συνεπάρει. Προς την έξοδο σας, θα σας δείξουν και ένα είδος αράχνης, που ζει στο σπήλαιο, και δεν έχει συναντηθεί πουθενά αλλού, παγκοσμίως.

-Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης: Σχεδόν μετά από ένα χιλιόμετρο από το σπήλαιο Δρογκαράτης, βρίσκεται το σπήλαιο των νυμφών, όπως το λένε οι ντόπιοι. Θα διασχίσετε έναν υπόγειο διάδρομο, που φτιάχτηκε για να έχει το κοινό πρόσβαση, και θα συναντήσετε τους ευδιάθετους βαρκάρηδες, που θα σας ξεναγήσουν στην λίμνη, η οποία βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και το βάθος τους κυμαίνεται από 10 έως 30 μέτρα. Σίγουρα θα σκεφτείτε να κολυμπήσετε στα υπέροχα αυτά νερά, αλλά δυστυχώς απαγορεύεται. Και εδώ θα δείτε υπέροχους σταλακτίτες, κατά την διάρκεια της βαρκάδας σας… φωτογραφικές μηχανές και κάμερες επ’ ώμου, λοιπόν.

-Τάφοι Τζανάτων: Ο Μυκηναϊκός τάφος στα Τζανάτα φημολογείται πως είναι ο τάφος του Οδυσσέα. Η αρχαιολόγος που βρίσκεται στον χώρο, θα σας εξηγήσει με λεπτομέρεια το ιστορικό, αλλά και τις παρατηρήσεις των επιστημόνων για τον ισχυρισμό αυτόν. Δεν θα προβούμε σε λεπτομέρειες, για να σας κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να κάνετε την επίσκεψη!

-Κάστρο Αγίου Γεωργίου: Το συγκεκριμένο φρούριο χτίστηκε τον 12ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα. Επιβλητικό, θα σας μεταφέρει σε άλλες εποχές… ενετικές! Η θέα επίσης, είναι μοναδική. Μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε, βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Περατάτα και Τραυλιάτα!

-Καταβόθρες: Στην άκρη της Χερσονήσου του Αργοστολίου, βρίσκεται ένα γεωλογικό φαινόμενο που απασχόλησε τους επιστήμονες, καθώς η θάλασσα εισχωρεί στην στεριά και ρέει σε καταβόθρες. Το 1963 δύο γεωλόγοι, ο Βίκτορ Μάουριν και ο Γιόζεφ Τσετλ έριξαν 160 κιλά βαφής, σε μία από τις καταβόθρες. Το αποτέλεσμα ήταν, μετά από δύο εβδομάδες να βρεθούν ίχνη χρώματος στην άλλη πλευρά του νησιού, καθώς και μέσα στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης! Ο χώρος έχει διαμορφωθεί όμορφα με καλλωπιστικά φυτά, ενώ λειτουργεί και ένα εξαίρετο εστιατόριο.

-Ακρωτήρι Αγίων Θεοδώρων: Κοντά στις καταβόθρες βρίσκεται και ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Καταστράφηκε στον μεγάλο σεισμό του 1953 και ξαναχτίστηκε με βάση τα αρχικά του σχέδια. Είναι σημείο κατατεθέν του νησιού και θα τον δείτε σε πολλά σουβενίρ!

-Λίμνη Άβυθος: Κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος, ακολουθείστε την πινακίδα για την λίμνη και μετά από 2 λεπτά με το αυτοκίνητο έχετε φτάσει. Συνεχίζετε στα αριστερά σας με τα πόδια και θα αντικρίσετε την μικρή λίμνη, που πήρε το όνομα της, επειδή επί σειρά ετών δεν μπορούσαν να βρουν το βάθος της. Τα όργανα βυθομέτρησης που χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες παρασύρονταν από ένα υπόγειο ποτάμι, όταν όμως ένας κάτοικος έδεσε απλά ένα μεγάλο σίδερο στην άκρη ενός σχοινιού, ανακαλύφθηκε ότι το βάθος της είναι μόλις 11 μέτρα. Δεν επιτρέπεται η είσοδος και είναι περιφραγμένη για την ασφάλεια του κόσμου.

Νυχτερινή ζωή

Μπαράκια για όλα τα γούστα, γραφικές ψαροταβέρνες, καλά εστιατόρια, κοκτέιλ σε κοσμοπολίτικες μπουάτ, ζαχαροπλαστεία με μοναδικά γλυκά… όλα μπορείτε να τα συνδυάσετε, αρκεί να τα σηκώνει η τσέπη σας! Σας παραθέτουμε μερικά από τα μέρη που μπορείτε να απολαύσετε τα άνωθεν: Αργοστόλι, Αγία Ευφημία, Πόρος, Ληξούρι, Φισκάρδο, Άσσος, Λάσση.

Πηγή: metrogreece.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer