Σε μία συγκυρία κατά την οποία η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας ούτως ή άλλως ωθεί μεγάλο μέρος επενδυτών να απομακρυνθούν από τις ελληνικές αγορές
Κερδοσκοπικά κεφάλαια επιδεινώνουν το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα
Οικονομία
10/01/2015 | 18:34

Την εκτίμηση ότι κερδοσκοπικά και καιροσκοπικά κεφάλαια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ραγδαία επιδείνωση του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα, σε μία συγκυρία κατά την οποία η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας ούτως ή άλλως ωθεί μεγάλο μέρος επενδυτών να απομακρυνθούν από τις ελληνικές αγορές, εκφράζει μιλώντας στο Capital.gr ο κ. Νικόλαος Γεωργικόπουλος, επισκέπτης Καθηγητής έρευνας Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης – Stern Business School.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργικόπουλος δηλώνει πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει Grexit, ωστόσο, όπως εκτιμά, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές για την Ελλάδα μέχρι να επιτευχθεί μία σταθερή κυβέρνηση στην Αθήνα, κάτι που αποτελεί μοχλό πίεσης στα χέρια των δανειστών της χώρας.

Συνέντευξη στην Έφη Ευθυμίου

Κύριε Γεωργικόπουλε, η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες είναι εγγυημένη κατά τη γνώμη σας; 

Ναι είναι, όπως και οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών όσο βρισκόμαστε υπό την προστασία της ΕΚΤ και με την προϋπόθεση εκπόνησης μιας νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη μετά τις ελληνικές εκλογές. Λίγες καιρό πριν, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επιβεβαιώθηκε ότι η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των ελληνικών εθνικών εκλογών. Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει τις ευνοϊκές απαλλαγές που ισχύουν σήμερα για την Ελλάδα, αν οι ελληνικές αρχές συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα με τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για να εκπληρώσει τις εναπομείνασες υποχρεώσεις της προς την τρόικα για να επιτευχθεί η έξοδός της από το «Μνημόνιο» και να μπει στο νέο μηχανισμό ECCL της ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα; 

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσίασαν μείωση τόσο τον Οκτώβριο (κατά 288 εκατ. ευρώ έναντι του Σεπτεμβρίου 2014) όσο και τον Νοέμβριο του 2014 (κατά 124 εκατ. ευρώ έναντι του Οκτωβρίου 2014), ενώ η μείωση αυτή εικάζεται ότι επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Ωστόσο, μέρος της μείωσης του Δεκεμβρίου οφείλεται σε εποχικούς λόγους λόγω της ανάγκης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις στο τέλος του 2014. Αναμφίβολα, ένα μικρό μέρος των εκροών αυτών (και όχι μεγαλύτερο του 1/3) οφείλεται στην ανασφάλεια των καταθετών για την επόμενη μέρα των εκλογών και στην πιθανότητα προβλημάτων ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αλλά αυτή η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «σημαντικό» bank run, όπως έγινε το 2012.

katatheseis

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών θέτουν τέλος στην αύξηση των σεναρίων για την έξοδο της χώρας από το Ευρώ. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ενώ τα σενάρια για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το Euro άρχισαν να αναζωπυρώνονται και πάλι στο διεθνή Τύπο και σε διάφορες συζητήσεις “εμπειρογνωμόνων”, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. P. Moskovisi επανέλαβε ότι το σενάριο για ελληνική έξοδο από το ευρώ δεν είναι στο «τραπέζι», ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι συνεχίζει να εργάζεται στο πλαίσιο της μοναδικής υπόθεσης εργασίας, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Grexit. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από τη ζώνη του Ευρώ. Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές για την Ελλάδα, μέχρι να επιτευχθεί μία σταθερή κυβέρνηση στην Αθήνα και αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα για την ελληνική οικονομία αλλά και συνάμα μοχλός πίεσης προς εμάς στα χέρια των δανειστών μας.

Η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας οδήγησε σε «υπερβολική» αντίδραση των αγορών. Δικαιολογείται αυτό;

Η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας ωθεί σίγουρα μεγάλο μέρος των επενδυτών να απομακρυνθούν από τις ελληνικές αγορές και αυτό απεικονίζεται τόσο στην πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών όσο και στην αύξηση των spreads των ομολόγων και των CDS, η οποία όμως δεν δικαιολογείται πλήρως από αντίστοιχες μεταβολές στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της χώρας μας. Συνεπώς, κερδοσκοπικά και καιροσκοπικά κεφάλαια παίζουν και αυτά σημαντικό παράγοντα στην ραγδαία επιδείνωση του αρνητικού κλίματος στην ελληνική αγορά.

Πηγή: capital.gr

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ