Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega παραχώρησε χτες ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κερδίζει τις εντυπώσεις ο Τζιτζικώστας στη τηλεόραση
Πολιτική
04/11/2015 | 13:08

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega παραχώρησε χτες ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας πως «το ζητούμενο των εκλογών είναι να υπάρχει υψηλή συμμετοχή έστω και αν κάποιοι το φοβούνται», ενώ παράλληλα επισήμανε πως «υπάρχουν δυο συστήματα, ένα των βολεμένων μέσα στη ΝΔ και ένα του ΣΥΡΙΖΑ, που δε θέλουν η παράταξή μας να γυρίσει σελίδα».

«Είμαι βέβαιος ότι το ΣΥΡΙΖΑ τον συμφέρει σήμερα η επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Έναν αντίπαλο στον οποίο μπορείς να προσάψεις πράγματα, έναν αντίπαλο που ήδη έχει δώσει εξετάσεις και έχει χάσει. Η αλήθεια είναι ο Β. Μεϊμαράκης, τον οποίο τιμώ, έχει μια μεγάλη ιστορία στην παράταξη, και είναι ένας άνθρωπος που θεωρώ φίλο μου. Αλλά από εκεί και πέρα θεωρώ, ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να δώσει στη ΝΔ την προοπτική που χρειάζεται η παράταξη. Και αυτή την προοπτική δεν τη χρειάζεται μόνο η παράταξη, την χρειάζεται η χώρα. Γιατί αν η ΝΔ σήμερα μείνει πίσω, θα μείνει πίσω και η χώρα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Απόστολου Τζιτζικώστα στον κ. Γιάννη Πρετεντέρη είναι τα εξής:

-Για το διακύβευμα των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου:
Το πραγματικό διακύβευμα της 22ας Νοεμβρίου είναι: ή θα αλλάξουμε ή θα ξαναχάσουμε
Στις 22 Νοεμβρίου οι Νεοδημοκράτες και οι φίλοι επιλέγουν, όχι απλά ένα πρόσωπο, αλλά το που θέλουν να πάνε την παράταξη. Όποτε η ΝΔ τόλμησε έκανε βήματα μπροστά. Όποτε από την άλλη μεριά κινήθηκε σε αυτή τη λογική του μεταβατικού αρχηγού, του ‘δε βαριέσαι συσπειρωμένοι είμαστε’, ‘μια χαρά είμαστε’, ‘θα πέσουν οι άλλοι από μόνοι τους’, έμεινε στάσιμη. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα της 22ας Νοεμβρίου. Ή θα αλλάξουμε ή θα ξαναχάσουμε. Και αν ξαναχάσουμε, επειδή θα είναι η πέμπτη διαδοχική ήττα, αντιλαμβάνεστε ότι μετά αρχίζουν τα προβλήματα.

-Για το ενδεχόμενο παραίτησης και μη διεξαγωγής δεύτερου γύρου στις εκλογές:
Θα είμαι πρώτος και δε θα έχω καμία αντίρρηση να πάμε στη δεύτερη Κυριακή αν το επιθυμεί και ο δεύτερος
Το καταστατικό λέει ότι εκλέγεται ο αρχηγός με το 50%+1. Θα είμαι πρώτος και ως εκ τούτου, θα πάμε στη δεύτερη Κυριακή, κανονικά όπως προβλέπει το καταστατικό. Το βασικό είναι να υπάρχει υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία. Ξέρω ότι κάποιοι τη φοβούνται τη συμμετοχή. Κάποιοι θέλουν να γίνει μια διαδικασία βαρετή στον κόσμο, προκειμένου να προσέλθουν οι ελάχιστοι. Αυτοί που σήμερα θεωρούν τους εαυτούς τους τακτοποιημένους στη ΝΔ. Αυτό, όμως, ο κόσμος δε θα το επιτρέψει.

-Για τα «συστήματα» που «πολεμούν» την υποψηφιότητά του:
Υπάρχουν δυο συστήματα: ένα των βολεμένων μέσα στη ΝΔ και ένα του ΣΥΡΙΖΑ, που δε θέλουν η παράταξή μας να γυρίσει σελίδα.
Είναι δύο τα συστήματα των βολεμένων που δε θέλουν την αλλαγή, γιατί κινδυνεύουν οι καρέκλες τους την επόμενη μέρα. Είναι τα ίδια γνωστά πρόσωπα που ξέρουμε όλοι, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή αφήνοντας έξω όλη την παραγωγική ΝΔ. Είναι και ένα σύστημα εκτός ΝΔ, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, που δε θα ήθελε η ΝΔ να γυρίσει σελίδα, να κάνει τις αλλαγές της, να κάνει μια ανανέωση ριζική στη νοοτροπία, στη δομή, στα πρόσωπα.

-Για τις διαδοχικές εκλογικές ήττες της ΝΔ:
Η ΝΔ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να ανανεωθεί
Έχω ανάλυση για το τι έφταιξε για τις ήττες και την έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό. Δεν έφταιξε μόνο ο κ. Μεϊμαράκης. Αλλά ασφαλώς ήταν ένα crash test. Δηλαδή αν σε μια τόσο κακή συγκυρία για τον κ. Τσίπρα, σε ένα τραγικό επτάμηνο, δεν μπόρεσε η ΝΔ όχι μόνο να αυξήσει δυνάμεις, αλλά και να χάσει 200.000 ψηφοφόρους, πότε θα το κάνει; Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πίστεψε έναν άνθρωπο που δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Ο κ. Τσίπρας το αντίθετο κάνει ακριβώς. Υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Άρα ήταν προφανές ότι θα κορόιδευε και τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Δεν πάλιωσε η ΝΔ. Η ΝΔ είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Η ΝΔ έχει κύτταρα που παλιώνουν και κύτταρα που τα αντικαθιστούν.

-Για τις κατηγορίες ότι τάχα «κρύβεται»:
Δεν πιστεύω ότι ένας πολιτικός πρέπει να γίνεται τηλεπερσόνα. Ένας πολιτικός πρέπει να δουλεύει πολύ και να μιλάει λιγότερο
Εγώ έχω μια άλλη λογική για την πολιτική. Πιστεύω ότι ένας πολιτικός πρέπει να συνομιλεί με την κοινωνία. Έχω γυρίσει 20 νομούς της χώρας ήδη και θα γυρίσω τους υπόλοιπους στις επόμενες μέρες. Δεν πιστεύω ότι ένας πολιτικός πρέπει να γίνεται τηλεπερσόνα. Ένας πολιτικός πρέπει να δουλεύει πολύ και να μιλάει λιγότερο. Δε μου αρέσουν οι πολιτικοί που μιλάνε πολύ και προφανώς δουλεύουν λιγότερο. Εγώ λοιπόν τις μάχες για τη ΝΔ, τις έχω δώσει και είναι γνωστές.

-Για τη «λάσπη» περί δήθεν «ασυμβίβαστου»:
Το Σύνταγμα είναι σαφές, δεν υπάρχει κώλυμα για τη θέση του Πρωθυπουργού
Δεν υπάρχει απολύτως κανένα κόλλημα για τη θέση του Πρωθυπουργού. Είναι προφανές ότι ήδη υπήρξαν απαντήσεις συνταγματολόγων και ανθρώπων που γνωρίζουν το θέμα. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός ακόμη και αν είναι εξωκοινοβουλευτικός συμμετέχει στη Βουλή κανονικά, μιλάει, απαντάει, συμμετέχει.
Εξάλλου και ο κ. Τσίπρας ήταν εκτός κοινοβουλίου και δε νομίζω ότι τον σταμάτησε από κάτι. Και επίσης να σας πω ότι αυτό το μοντέλο έχει εφαρμοστεί και στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας, φαντάζομαι, ότι σέβεται τη δημοκρατία και το διάλογο και άρα θα δεν μπορεί να αγνοήσει ττην αξιωματική αντιπολίτευση.

-Για την ενότητα της ΝΔ και το debate:
Debate με όλους για να δείξουμε την ενότητα της επόμενης ημέρας
Για την επόμενη μέρα να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όποιος και να επικρατήσει σε αυτές τις εκλογές, θα επικρατήσει ενότητα, γιατί ο στόχος μας είναι την επόμενη μέρα, να κρατήσουμε αυτή τη συσπείρωση που υπάρχει, γιατί αυτή η συσπείρωση αποδείχθηκε ότι δεν αρκεί.
Εκτιμώ τον κ. Μεϊμαράκη αλλά διαφωνώ με αυτό που κάνει όλο αυτό το διάστημα. Προκαλεί κρίσεις για να εμφανίζεται ο ίδιος ως εγγυητής της ενότητας. Δεν κινδυνεύει η ενότητα της ΝΔ από κανέναν. Και το άλλο που κάνει είναι ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Μεϊμαράκης δε διεκδικεί την ψήφο των Νεοδημοκρατών και των φίλων της ΝΔ. Την απαιτεί πατώντας σε έναν ρόλο τον οποίο δεν τον κέρδισε ποτέ. Του δόθηκε. Τον εκτιμώ, αλλά διαφωνώ με την τακτική του. Είναι άλλος ο ρόλος ενός μεταβατικού διορισμένου προέδρου, ο οποίος είχε μια εντολή μέχρι τον Μάρτιο και είναι άλλος ο ρόλος, εφόσον το επέλεξε να ανοίξει τις διαδικασίες και να είναι υποψήφιος, ενός υποψηφίου. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μη δέχεται να κάνουμε πέντε συνδιασκέψεις, όπως πρότεινα εγώ, σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς θέλουμε το διάλογο, αλλά θα κάνουμε ένα debate χωρίς να είμαστε όλοι οι υποψήφιοι; Το μήνυμα που πρέπει να περάσει από έναν τέτοιο διάλογο, πέρα από τις θέσεις του κάθε υποψηφίου, είναι ότι είμαστε ενωμένοι και άρα δε μπορεί να λείπει κάποιος.

-Για την ιδεολογική του τοποθέτηση:
Είμαι ένας κεντροδεξιός, ο οποίος πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να μιλάει στους πολίτες από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι τις παρυφές της πατριωτικής αριστεράς
Είναι λάθος η ΝΔ να βάζει ταμπέλες στον εαυτό της και είναι λάθος να βάζει ταμπέλες και στον κόσμο της. Εμείς πρέπει να κατακτήσουμε το 45%-47%, που έχουμε κατακτήσει στο παρελθόν, και μπορούμε να το κατακτήσουμε, γιατί οι άνθρωποι που μας γύρισαν την πλάτη, πιστεύουν στην ιδεολογία μας. Πρέπει να ξαναφέρουμε τον κόσμο αυτό πίσω και για να τον φέρουμε δεν μπορούμε να βάζουμε ταμπέλες. Η πολιτική της ΝΔ πάντοτε στην Ελλάδα ήταν η πολιτική της ευθύνης.

-Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ:
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές ιδεοληψίες και αποδείχθηκε πως έχει και ανικανότητα
Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι έχει ιδεοληψίες και λυπάμαι που θα το πω, ανικανότητα. Η οποία φαίνεται καθημερινά στη διαχείριση της χώρας. Η ΝΔ όφειλε να στηρίξει τη χώρα όταν κινδύνευε να βρεθεί εκτός Ευρώπης και εκτός Ευρωζώνης. Από εκεί και πέρα όμως, δεν συμφωνώ στην πολιτική που ακολούθησε από εκεί και μετά. Δεν μπορεί το πρωί να λέμε ψεύτη -που είναι- και αναξιόπιστο τον κ. Τσίπρα και το βράδυ να του τάζουμε την αντιπροεδρία αν η ΝΔ βγει πρώτη. Δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με τον κ. Τσίπρα γιατί πολύ απλά είναι αλλού, έχει ιδεοληψίες.
Πριν ένα μήνα και ο κ. Μεϊμαράκης έλεγε ότι θέλει να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα. Διαφωνώ με αυτό. Εγώ δεν μπορώ να συνεργαστώ με τον κ. Τσίπρα, γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι ο άνθρωπος αυτός, εκτός από το ότι δεν έχει ικανότητες (αυτό το αποδεικνύει) έχει και βαθιές ιδεοληψίες. Έχει βαθιές ιδεοληψίες και ο ΣΥΡΙΖΑ.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer