Παρουσία πλήθους μελών εθελοντικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η εκδήλωση με θέμα «ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ», που οργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η Πρεσβεία των Η.Π.Α στην Αθήνα, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Megaron Plus.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, εξέφρασε την πρόθεση να καταστεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για θέματα εθελοντισμού,
ώστε «να βρει το κίνημα του εθελοντισμού την υποστήριξη που χρειάζεται κάτω από τη στέγη της ΓΓΝΓ». Κι αυτό γιατί – όπως ο ίδιος επεσήμανε – «η έννοια του Εθελοντισμού έχει μεν μακρά ιστορία στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα μικρή οριζόντια διάδοση, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να μην γνωρίζουν πώς μπορούν να ενταχθούν και να προσφέρουν στο Εθελοντικό Κίνημα».
«Με έκπληξη παρακολουθούμε –συμπλήρωσε ο Κανελλόπουλος- τη διαρκή ανάπτυξη του Εθελοντικού Κινήματος στην Ελλάδα, το οποίο έρχεται να καλύψει τα κενά και να συμπληρώσει τις προσπάθειες των Κρατικών Φορέων. Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι υφίσταται μια μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων, προθύμων να συμβάλουν, είτε με χρηματικούς πόρους, είτε με την προσωπική τους εργασία, στην προσπάθεια του Εθελοντικού Κινήματος να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας».
Οι δύο ομιλήτριες της χθεσινής εκδήλωσης: η Βρετανίδα κα Susanne Rauprich, (Chief Executive, National Council for Voluntary Youth Services ) και η κα Carrie Bodley–Bond–αντιπρόσωπος της κας Susan E. Stroud, (Executive Director, Innovations in Civic Participation των ΗΠΑ), που τελικά δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί στην εκδήλωση- περιέγραψαν την εμπειρία οργάνωσης και δράσης του εθελοντικού κινήματος στις χώρες τους .
Όπως είπε η κα Susanne Rauprich,σήμερα στη Βρετανία υπάρχουν 1,8 εκατ. νέοι άνεργοι. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 18% του πληθυσμού της χώρας (ήτοι ένας στους πέντε ) που αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια για την θέση τους στη ζωή. Σύμφωνα με την κα Rauprich, ο αριθμός αυτός αποτελεί μια πολύτιμη δεξαμενή ανθρώπων που μέσα από τον εθελοντισμό μπορούν να απολαύσουν τον αλτρουϊσμό τους ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Στην Βρετανία εκπονούνται ήδη προγράμματα εθελοντισμού, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Υπηρεσιών του Πολίτη, που ενθαρρύνουν τους νέους στον κοινωνικό ακτιβισμό ενώ από το 2010 τρέχει το πρόγραμμα «Δεκαετία Κοινωνικής Δράσης» που στόχο έχει να εμπνεύσει παιδιά σε πρώιμες ηλικίες. Τέλος επεσήμανε ως σημαντικό το γεγονός ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πέρσι συμμετείχαν 17.000 εθελοντές .
Από την πλευρά της η κα Carrie Bodley–Bond τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε σε αύξηση κατά 25% των αστέγων σε όλο τον κόσμο ανοίγοντας χώρο για νέες εθελοντικές δράσεις και αλλαγή του τρόπου σκέπτεσθαι. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με την κα Carrie Bodley–Bond, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα για πρώτη φορά εστιάζει στους νέους και τον εθελοντισμό με ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους νέους εθελοντές να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμους πόρους.
Σήμερα στις Η.Π.Α. το 26,8% του πληθυσμού είναι εθελοντές Αυτό αντιπροσωπεύει μια αξία 171 δις δολαρίων και 7,9 δις προσφερόμενες ανθρωποώρες. Σημαντική δουλειά στις Η.Π.Α. γίνεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αφού δεν υπάρχει κανένα πανεπιστήμιο, που να μην έχει δομές κοινωνικής δέσμευσης και εμπλοκής, ενώ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος παίζει ο ιδιωτικός τομέας μέσω Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Και ως παράδειγμα έφερε η κα Carrie Bodley–Bond το Ινστιτούτο AmeriCorps,που χρηματοδοτεί σήμερα 100.000 ανθρώπους για εθελοντική δράση ανά την Αμερική.