Ο Θ. Γαλιατσάτος προανήγγειλε ότι η δράση του ως νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου από το Ληξούρι
Καμία συναλλαγή ή πρόθεση αποδυνάμωσης
Πολιτική
15/07/2014 | 21:24

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Ο εκλογικός απολογισμός της πρόσφατης τριπλής κάλπης σε Ευρώπη, Περιφέρεια και Δήμο καθώς και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης της συνέντευξης Τυπου που παραχώρησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς/Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στο Αργοστόλι.
Το παρών έδωσαν ο προεδρος της ΝΕ και νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, η βουλευτής, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο Κώστας Μαρματάκης, μέλος του οργανωτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μαρματάκης, στην αρχική του τοποθέτηση, έκανε λόγο για “κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση” και αποδεικνύονται “με νομοθετήματα που πάνε να περάσουν στα… κρυφά τόσο με την εκποίηση και όχι ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ όσο και με τους αιγιαλούς”. Γι αυτό το λόγο, χαρακτήρισε σημαντικό να εξεγερθεί και να αντιδράσει ο λαός απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις. “Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο. Εχει σημασία οι κινήσεις του κόσμου να ενταθούν παρότι είναι καλοκαίρι και είναι σημαντικό ότι έχουμε κινήματα αυτή την περίοδο και για τον αιγιαλό και για τη ΔΕΗ και για τα χημικά. Μέριμνα μας είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές του κόμματος στην Κεφαλονιά, απο διαφορετική μεριά η καθεμιά, να ανταποκριθούν στην τιμή που τους έκαναν οι πολίτες να τους ψηφίσουν και να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες και να προχώρησουμε σε ενέργειες άλλες από αυτές που μεθοδεύουν τα μεγάλα κέντρα και τα τοπικά”. Η βουλευτής, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου σχολίασε, από τη μεριά της, τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την κοινοβουλευτική της δράση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων στο νησί μετά τους σεισμούς σε βασικές δομές του (όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, τα σχολεία,  το οδικό δίκτυο κ.α. ) αλλά και τα ανοικτά ζητήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων. Ειδική μνεία έκανε  ακόμη στην ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ λέγοντας ότι “από το 2003 η ΔΕΗ σαλαμοποιείται σε κομμάτια για να μπορέσει να εκποιηθεί πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Οι πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις της ΔΕΗ θα πουληθούν στην κυριολεξία τσάμπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε για το συγκεκριμένο ζήτημα δημοψήφισμα, όπου ανταποκρίθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και παράλληλα κλονίστηκε και η κυβέρνηση γιατί είχε τις ελπίδες της, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα και του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που την ενδιαφέρει πάρα πολύ”.

“Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες”
Καταλήγοντας πήρε τον λόγο, ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος ανέλυσε τον εκλογικό απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Μαϊου. Το κεντρικό του μήνυμα ήταν ότι “με βουλευτή και αντιπεριφερειάρχη από το ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές μας ευθύνες είναι τεράστιες και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπατριωτών μας. Υποσχόμαστε να λειτουργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση”. Και συνέχισε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Φυσικά μας απασχολεί γιατί είχαμε μείωση του εκλογικού μας ποσοστού σε σχέση με το 2012 και γίνονται διαβουλεύσεις για να δούμε τις αιτίες που συνέβη αυτό. Είναι γεγονός ότι λόγω της απασχόλησης μας στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της μάχης των Ευρωεκλογών. Σχετικά με τις Περιφερειακές εκλογές, μπορουμε να πούμε ότι η νίκη έχει και ιστορική καταγραφή στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς λόγω του υψηλού ποσοστού. Η ανάγνωση που κάνουμε στα αποτελέσματα σε σχέση με τις δύο Κυριακές μας δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα που ψήφισε την ΑΝΑΣΑ την πρώτη Κυριακή είναι ανάλογο με αυτό που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στην πολιτική διάσταση που έχουν οι εκλογές και επειδή η ΑΝΑΣΑ ταυτίστηκε με το μήνυμα ανατροπής που είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, συνέβαλλε η συμμαχική πολιτική της ΑΝΑΣΑ με τη στήριξη κινήματων πολιτών αλλά και δυνάμεων, όπως οι ΑΝ.ΕΛ και η Κοινωνική Συμφωνία αλλά και η αδιάλειπτη παρουσία της τα τελευταία 3,5 χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο”. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι πρόθεση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι να λειτουργεί και μετεκλογικά με διευρυμένη σύνθεση, παίζοντας έναν ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της περιφερειακής διοίκησης και της τοπικής κοινωνίας” και προανήγγειλε ουσιαστικά τη διαδικασία που θα κινηθεί μεταξύ των μελών της τοπικής αρχής του κόμματος για ανάδειξη νέου συντονιστή, λόγω των νέων του υποχρεώσεων του ως Περιφερειάρχη. “Από τον Σεπτέμβριο, μάλλον, θα συγκληθεί η συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά και θα θέσουμε εξαρχής τα νέα δεδομένα και θα καθορίσουμε πως θα στηρίξουμε την πολιτική μας παρουσία και πως θα οργανωθούμε”.

Οι αιτίες της αποτυχίας στις Δημοτικές Εκλογές στην Κεφαλονιά
Οταν η κουβέντα πήγε στις Δημοτικές Εκλογές, ο κ. Γαλιατσάτος έδωσε τη δική του ερμηνεία για τους λόγους που η κίνηση “Ριζοσπάστες Ξανά” δεν μπόρεσε να περάσει στον δεύτερο γύρο ενώ έδωσε απαντήσεις και για τους εσωκομματικούς διαξιφισμούς που ακολούθησαν μετεκλογικά. “Ο πρώτος λόγος είναι ότι καθυστερήσαμε αρκετά να προχωρήσουμε στην επιλογή του υποψηφίου δημάρχου και του συνδυασμού επηρεασμένοι από το αν γινόταν διάσπαση των δήμων. Αυτό μας δημιούργησε δυσκολίες όταν άρχισε να τρέχει η προεκλογική περίοδος. Το δεύτερο γεγονός είναι ότι η οργάνωση μας δεν είναι σε τέτοιο βαθμό αναπτυγμένη για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα σε όλους τους ψηφοφόρους.  Πρέπει να ανοίξουμε τις… βεντάλιες για μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με όλη αυτή τη δύναμη που μας στήριξε τον Ιούνιο του 2012. Αυτό που δεν έχουμε βρει είναι τα σημεία της επαφής μας, με  αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να συσπειρώσουμε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν εκτιμήσαμε σωστά τη δυναμική που είχαν οι άλλοι συνδυασμοί σε επίπεδο πελατειακών σχέσεων. Μια ακόμη αδυναμία ήταν και απουσία συμμαχιών στο δημοτικό ψηφοδέλτιο που επηρέασε το εκλογικό σώμα αλλά και γενικότερα οι οργανωτικές και υποκειμενικές αδυναμίες που είχαμε στη συγκρότηση του συνδυασμού. Η προσπάθεια που έγινε μετεκλογικά να μετατεθούν οι ευθύνες για την εικόνα αυτή που είχαν οι Ριζοσπάστες Ξανά στην εκλογική διαδικασία σε συντρόφους του Περιφερειακού ψηφοδελτίου με απόδοση αλλά και χτύπημα των Ριζοσπαστών Ξανά υπέρ άλλων δημοτικών ψηφοδελτίων, η διασπορά φημών για ανταλλαγή ψήφων, ηταν πολιτικά και κομματικά απαράδεκτη, εμπόδισε τη συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων για τον κοινό στόχο, εμπόδισε την τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή να λειτουργήσει σε κρίσιμες στιγμές και δηλητηρίασε τις σχέσεις που έπρεπε να λειτουργούν με έναν διαφορετικό τρόπο εκείνη την περίοδο. Η ΝΕ καταδικάζει και απορρίπτει αυτές τις πρακτικές και διακυρήσσει συνειδητά ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή σε οποιοδήποτε επίπεδο και καμία πρόθεση αποδυνάμωσης των Ριζοσπαστών Ξανά δεν εκδηλώθηκε από τα στελέχη της ΝΕ. Αυτό που μένει είναι ότι για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του έχουν εκπροσώπους στα Δημοτικά συμβούλια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Ειναι μια παρακαταθήκη που θα δώσει το επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα της. Θεωρούμε ότι γενικά η οργάνωση πρέπει το επόμενο διάστημα να προσανατολιστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να η Κεφαλονιά να στηρίξει και την περιφερειακή της παράταξη και τις δημοτικές παρατάξεις και αυτή είναι μια υποχρέωση που την αποδεχόμαστε και καλούμαστε να την υλοποιήσουμε”.
Σημείωση: Ο κ. Γαλιατσάτος προανήγγειλε ότι η δράση του ως νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου από το Ληξούρι προκειμένου να συζητηθεί το πλάνο της αποκατάστασης των πληγέντων μετά τους σεισμούς ενώ επόμενος σταθμός του θα είναι η Ιθάκη, η οποία αντιμετωπίζει επίσης πολλά προβλήματα, όπως είπε.

Πηγή: Εφημερίδα Κεφαλονιά

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer