Καθοδική διαγράφεται η πορεία των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων του μηχανογραφικού, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές και Πληροφορικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν τμήματα που θα πιάσουν… πάτο και θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλά, όπως για παράδειγμα τα Παιδαγωγικά, όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτά να εισαχθούν φοιτητές με λιγότερα από 9.000 με 10.000 μόρια.
Εξαίρεση στην κατρακύλα των βάσεων θα αποτελέσουν όλες ανεξαιρέτως οι σχολές που εντάσσονται στο 30 επιστημονικό πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατώφλι για τις Ιατρικές σχολές, που δεσπόζουν στο 3ο πεδίο, θα είναι τα 18.700 από 18.174 μόρια πέρυσι, ενώ η σχολή της Αθήνας θα υπερβεί μετά βεβαιότητας το φράγμα των 19.000 μορίων.
Αυτή η “τρελή πορεία” που θα έχουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιβεβαιώνεται από τα τελικά στατιστικά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Για πρώτη φορά στα χρονικά οι υπηρεσίες του υπουργείου έδωσαν και την κλίμακα των μορίων ανά επιστημονικό πεδίο και το πλήθος των υποψηφίων σε κάθε βαθμολογική κλίμακα, κάτι που βοηθά να εξαχθούν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων φέτος.
Η εικόνα πάντως των μορίων μάλλον είναι εξαιρετικά απογοητευτική, δεδομένου ότι σχεδόν σε όλα τα πεδία δεν υπάρχουν καθόλου αριστούχοι ή ελάχιστοι. Αντιθέτως τα ποσοστά αυτών που κατέκτησαν από 0 έως 7.000 μόρια είναι εξαιρετικά υψηλά, γεγονός που αποδεικνύει φυσικά και το μορφωτικό επίπεδο του κύριου όγκου των αποφοίτων Λυκείων, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί “απελπιστικά χαμηλό”.
Επίσης τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλες ακρότητες στα μόρια εισαγωγής, αφού θα έχουμε παιδιά που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια με 9.000 μόρια (σε ορισμένα Παιδαγωγικά τμήματα) και άλλα που θα εισαχθούν με 19.000 μόρια (στις κεντρικές Ιατρικές Σχολές).