Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παρατήρηση ύποπτων συμπτωμάτων και στην περίπτωση που παρατηρηθούν παρακαλούμε να γνωστοποιηθούν στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Κίνδυνος εξάπλωσης του βακτήριου Xylella fastidiosa
Κοινωνία
27/03/2015 | 09:55

Το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa, (Ξυλέλλα), το οποίο ήταν για πολλά χρόνια διαδεδομένο μόνο στην Αμερικανική Ήπειρο προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φυτών ξενιστών, πρόσφατα καταγράφηκε η παρουσία του στην Νότια Ιταλία.
Το παθογόνο αυτό βακτήριο, που έχει χαρακτηρισθεί στην Ευρώπη ως παθογόνο καραντίνας, έχει μεγάλο εύρος φυτών φορέων:
Α. πρωτίστως σε φυτά ελιάς, αμυγδαλιάς, πικροδάφνης και βελανιδιάς (δεδομένου ότι σε αυτούς τους ξενιστές έχει διαπιστωθεί πρόσφατα η παρουσία του παθογόνου στην Ευρώπη),
B. σε αμπέλι, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα
(δεδομένου ότι είναι συχνά ξενιστές του παθογόνου εκτός Ευρώπης)
Γ. σε δασικά φυτά, καλλωπιστικά και ζιζάνια
(δεδομένου ότι αποτελούν συχνά εναλλακτικούς ξενιστές του παθογόνου
εκτός Ευρώπης).
Στους παραπάνω ξενιστές το βακτήριο εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ενεργού ξύλου και καθώς τα προσβάλλει εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων με αποτέλεσμα την κακή θρέψη των φυτών. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό φορέα.
Τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού.
Στη χώρα μας μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστοποίηση του επιβλαβούς οργανισμού. Επειδή όμως το βακτήριο Xylella fastidiosa θεωρείται φυτοπαθογόνος οργανισμός υψηλού κινδύνου, αφού προσβάλλει μεγάλο αριθμό ξενιστών, η πιθανότητα να εισαχθεί στη χώρα μας είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων λόγω γειτνίασης με την Ιταλία που έχουν ήδη διαπιστωθεί κρούσματα.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παρατήρηση τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων στα προαναφερόμενα φυτά ξενιστές και στην περίπτωση που παρατηρηθούν παρακαλούμε να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Υπηρεσία μας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στα τηλέφωνα: 2671360577, 2671360571.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer