Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των γυναικών, η ψυχολόγος του κέντρου, Αναστασία Στρακάτου, μίλησε στον Ionian galaxy και τη Γιάννα Κουλουμπή.
Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Κεφαλονιάς: Αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που απευθύνονται στο Κέντρο
Γυναίκα
08/03/2016 | 13:29

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των γυναικών, η ψυχολόγος του κέντρου συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Κεφαλονιάς, Αναστασία Στρακάτου, βρέθηκε στο στούντιο του Ionian galaxy 90,8 και τη Γιάννα Κουλουμπή και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δράσεις του κέντρου και τις γυναίκες που έχουν απευθυνθεί σε αυτό κατά τη διάρκεια της πορείας του.
«Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που δεχόμαστε καθημερινά εδώ και δυόμιση χρόνια που λειτουργεί το κέντρο» απάντησε η κα Στρακάτου σε σχετική ερώτηση, ενώ συμπλήρωσε πως η στήριξη που προσφέρει το κέντρο δεν είναι μόνο ψυχοκοινωνική, απαιτείται και νομική.
Η κα Στρακάτου σχολίασε πως έχουν απευθυνθεί μέχρι στιγμής 61 γυναίκες στο κέντρο, αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός για τα πληθυσμιακά δεδομένα του νησιού, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό γυναικών που απλώς παίρνει τηλέφωνο ή στέλνει μηνύματα, επομένως ο αριθμός των ωφελούμενων γυναικών είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και πως οι γυναίκες έχουν αρχίσει να γνωρίζουν περισσότερο το κέντρο.
Σε άλλη ερώτηση, για τις ηλικίες των θυμάτων που φαίνεται ότι ζητούν βοήθεια, η κα Στρακάτου απάντησε πως η πλειοψηφία είναι γυναίκες 40-60 ετών, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ηλικίας 20-25 ετών. Επίσης, για τα περιστατικά βίας που αναφέρονται στο κέντρο, απάντησε πως αυτά ανήκουν κυρίως στην κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας.
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που έδωσε η κα Στρακάτου είναι το γεγονός ότι υπάρχουν και δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και μάλιστα η τοποθεσία των ξενώνων είναι μυστική, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των θυμάτων. Στις δομές αυτές μπορούν να έχουν μαζί και τα παιδιά του, όσες κακοποιημένες γυναίκες είναι μητέρες. Φυσικά, υπάρχει και τηρείται αυστηρά και το απόρρητο της συμβουλευτικής.

strakatou-psixologos2
Τέλος, το προφίλ του θύτη διαφέρει. Μπορεί θύτης να είναι ένας άνδρας υπεράνω κάθε υποψίας, αλλά και κάποιος που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω χρήσης ουσιών, ανεργίας κ. λπ.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως το κέντρο συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Κεφαλονιάς, σήμερα, λόγω της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, πραγματοποίησε ομιλία και έκανε παρουσίαση υλικού στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου με θέμα την έμφυλη βία. Στα δυόμιση προηγούμενα χρόνια έχει πραγματοποιήσει βιωματικές δράσεις σε όλα τα λύκεια του νησιού με τους μαθητές όχι απλώς να ενδιαφέρονται, αλλά και να ζητούν παραπάνω ακόμη ώρες ενημέρωσης.
Πρόσφατα, από τον Δήμο Κεφαλονιάς ψηφίστηκε η συνέχιση του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το κέντρο συμβουλευτικής γυναικών, και αποφασίστηκε η ενίσχυσή του με μια κοινωνική λειτουργό και έναν νομικό σύμβουλο.
Πληροφορίες: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Κεφαλονιάς, Χαροκόπου 46, 28100. Τηλ. 2671020022. E-mail: kesy@kefallonia.gov.gr . Ιστότοπος: http://kesykefallonia.blogspot.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer