Από το σύλλογο Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης
Ιωάννης Φωκάς – Juan De Fuka (Ο Κεφαλλονίτης Θαλασσοπόρος)
Κοινωνία
14/04/2011 | 12:24

Ένας άλλος, νεώτερος Οδυσσέας, ο θαλασσοπόρος Χουάν Ντε Φούκα (Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος) γεννήθηκε γύρω στο 1530 στο χωριό Βαλεριάνο, που βρίσκεται στην περιοχή του Ελειού, όπου και πέθανε (1602) μετά από μια περιπετειώδη ζωή.

Νεαρός έφυγε από την Κεφαλονιά περί το 1550 και κατετάγη στο Βασιλικό Ισπανικό Ναυτικό με το όνομα Juan de Fuca. Γρήγορα προήχθη σε πλοηγό και υπηρέτησε στη ναυτική μοίρα των Δυτικών Ινδιών για περισσότερο από 40 χρόνια. Το 1592 ξεκίνησε με εντολή του Αντιβασιλέα της Ισπανίας ως επικεφαλής της εξερευνητικής αποστολής που ανακάλυψε τα στενά του ‘Ανιαν (Straits of Anian). Τα επόμενα χρόνια, ο Χουάν ντε Φούκα ταξίδεψε στο Μεξικό και στην Ισπανία ζητώντας από τον αντιβασιλέα, αλλά και από τον ίδιο τον βασιλιά της Ισπανίας, την ανταμοιβή του για την ανακάλυψη των στενών.

Απογοητευμένος από τις ατελέσφορες προσπάθειες του, αποφάσισε να επιστρέψει στον γενέθλιο τόπο του. Κατά το ταξίδι της επιστροφής στην Κεφαλονιά, συνάντησε στη Βενετία τον άγγλο πρόξενο Michael Lok και του διηγήθηκε την ιστορία του. Αποσπάσματα της αφήγησής του περιλαμβάνονται στο βιβλίο του άγγλου κοσμογράφου και ιστορικού Samuel Pourcas. Το 1596 ο Φωκάς έφτασε στην Κεφαλονιά, όπου διατήρησε αλληλογραφία με τον Michael Lok. Από τις επιστολές αυτές πληροφορούμαστε τα σχέδια του για νέα ταξίδια και αποστολές, τα οποία όμως ποτέ δεν πραγματοποίησε.

Έναν αιώνα μετά τον θάνατό του, το 1725, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών τίμησε τον έλληνα θαλασσοπόρο, ονομάζοντας το Στενό που χωρίζει το νησί του Βανκούβερ από τις αμερικανικές ακτές της πολιτείας της Ουάσιγκτον Στενό Χουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca Strait).

Kάθε άνοιξη στην πόλη του Port Angeles στο Siattle των Ηνωμένων Πολιτειών διοργανώνεται το Φεστιβάλ Juan de Fuca.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer