Του Δημήτρη Κουνιά – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εντονο παρασκήνιο στο εσωτερικό της Εκκλησίας βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα για την πλήρωση τεσσάρων κενών Μητροπόλεων, που θα πραγματοποιηθεί με τις εκλογές που έχουν οριστεί για την Τετάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ανάδειξη νέου μητροπολίτη στα Γιάννενα, κάτι που, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες εκκλησιαστικές πηγές, «έφερε» την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, προκειμένου να ελέγξει τη διάδοχη κατάσταση. Τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας δείχνει να απασχολεί έντονα το πρόσωπο που θα εκλεγεί στη συγκεκριμένη έδρα, καθώς η Μητρόπολη Ιωαννίνων αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των Νέων Χωρών, δηλαδή των εκκλησιαστικών επαρχιών που με τις Πράξεις του 1928 παραχωρήθηκαν «επιτροπικώς» στην Εκκλησία της Ελλάδος, παρέμειναν πνευματικά όμως υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου.

Παράλληλα, η εκλογή του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων χαρακτηρίζεται σημαντική λόγω της συμμετοχής του στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της διαχείρισης πολλών και πλούσιων ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων. Εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας, οι εκάστοτε «άγιοι» Ιωαννίνων είχαν ηγετικό ρόλο στην Εκκλησία της Ελλάδος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Μακαριστούς Σπυρίδωνα και Σεραφείμ, οι οποίοι είχαν εκλεγεί Αρχιεπίσκοποι στο παρελθόν.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», επιθυμούσε να προωθηθεί στη Μητρόπολη Ιωαννίνων ένας εν ενεργεία ιεράρχης, που να μπορεί να διαχειριστεί με σοφία δύσκολα οικονομικά θέματα, αλλά και να διατηρήσει με μαεστρία τις ισορροπίες μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου. Μάλιστα, λέγεται πως θεωρούσε ως το καταλληλότερο πρόσωπο γι’ αυτή την αποστολή τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, που κατάγεται και από την περιοχή.

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Οι προθέσεις, ωστόσο, του κ. Ιερώνυμου φαίνεται ότι σκόνταψαν τόσο στην κάθετη άρνηση του τελευταίου να αλλάξει μητρόπολη όσο και στη στάση του κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν αποδεχόταν το μεταθετό για τη συγκεκριμένη μητρόπολη, καθώς, όπως έλεγαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτό θα συνιστούσε κατάργηση του βασικού όρου της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928. Εξάλλου, το Φανάρι έχει δώσει «χρίσμα» -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από χρόνια- σε ένα πρόσωπο δικής του επιρροής. Πρόκειται για τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Στεργίου της Ιεράς Μονής Μαζίου Μεγάρων, παλαιό συνεργάτη του κ. Ιερώνυμου και εκ των πρωτεργατών της εκλογής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο το 2008, ο οποίος θεωρείται συχνός συνομιλητής του κ.κ. Βαρθολομαίου. «Είναι ιδιαίτερα γνωστός για την αγάπη του στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε τέτοιο βαθμό που αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον, αν εκλεγεί», αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά παρασκήνια.

ΕΥΛΟΓΙΕΣ

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται πως έχει δώσει την ευλογία του στον 46χρονο πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη, που συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς κληρικούς της Εκκλησίας, με μακρά θητεία στη Μητρόπολη Γερμανίας. Την εκλογή του αναμένεται να διεκδικήσει και ο σχολάρχης της Σχολής Βελλά, αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, ο οποίος έχει τη στήριξη της κοινωνίας των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, υπέρ του έχει εκφραστεί θετικά και ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ενδιαφέρον έχουν διατυπώσει επίσης ο αρχιμανδρίτης της μητρόπολης με χώρο ευθύνης το Μέτσοβο, Σεραφείμ Καχριμάνης, ο αρχιμανδρίτης υπεύθυνος για θέματα εκκλησιαστικού τουρισμού, Σπυρίδων Κατραμάδος, ο διευθυντής του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει και έκπληξη της τελευταίας στιγμής με τον επίσκοπο Διαυλείας, Γαβριήλ.

ΦΩΚΙΔΑ

Μάχη, μικρότερου βέβαια μεγέθους, αναμένεται να υπάρξει και για τη Μητρόπολη Φωκίδας. Σχετικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τον επίσκοπο Μαραθώνος, Μελίτωνα, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο επικρατέστερος διάδοχος του παραιτηθέντος λόγω γήρατος Αθηναγόρα είναι ο επίσκοπος Ανδρούσης, Θεόκτιστος Κλουκίνας, τον οποίο στηρίζουν, μεταξύ άλλων, οι μητροπολίτες Μαντινείας Αλέξανδρος, Καισαριανής Δανιήλ και Σύρου Δωρόθεος.
Ο κ. Θεόκτιστος λέγεται επίσης πως αποτελεί προσωπική επιλογή του ισχυρού στην Ιεραρχία μητροπολίτη Σπάρτης, Ευσταθίου. Εξάλλου, υπηρετεί σήμερα τη λακωνική μητρόπολη από τη θέση του βοηθού επισκόπου. Υποψηφιότητα κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει και ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, που αποτελεί πνευματικό παιδί του μητροπολίτη Γρεβενών, Σέργιου.

Και μια υποψηφιότητα φαβορί

Για τη Μητρόπολη Ελασσόνος τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα, καθώς η πλειονότητα της Ιεραρχίας φαίνεται πως έχει προκρίνει την εκλογή του στενού συνεργάτη του Μακαριστού ιεράρχη, κυρού Βασιλείου. Πρόκειται για τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης, αρχιμανδρίτη Χαρίτωνα Τούμπα, ο οποίος έχει και τη στήριξη όλων των φορέων της περιοχής. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, όπου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτή την έκθεση της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία εξέτασε τον μητροπολίτη Κύριλλο και έκρινε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα ποιμαντορικά του καθήκοντα. Ετσι, επικρατέστερος διάδοχος του τελευταίου θεωρείται ο διατελέσας εκπρόσωπος Τύπου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ανθης.