Του Μιχάλη Ανδρεαδάκη
Τη δική του θέση για το “καυτό” ζήτημα των ημερών, αυτό της δέσμευσης από την κυβέρνηση των ταμειακών διαθεσίμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στην Κεφαλονιά επ’ ευκαιρίας της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στο νησί μας το Σαββατοκύριακο, ο κ. Γαλιατσάτος ακολούθησε την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης και τάχθηκε αντίθετος με την απόφαση που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
“Οφείλουμε ως αυτοδιοίκηση να συμβάλλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης. Οι υψηλοί τόνοι από ορισμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης, που συντονίζονται με πολιτικές σκοπιμότητες, δείχνουν ότι δεν κατανοούν ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και ποιες οι υποχρεώσεις της. Αναρωτιέμαι πόσες φορές αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, πέντε χρόνια τώρα που έχουμε την κρίση τοποθετήθηκε για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Για τα πετσοκόμματα στις συντάξεις, στους μισθούς για να δούμε και να καταλάβουμε την ευαισθησία τους αν είναι επιλεκτική ή όχι. Ας το κρίνουν οι πολίτες. Οι κραυγές αυτού του είδους δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί με ένα τρόπο συναινετικό γιατί η κυβέρνηση δίνει μια μάχη πως θα μπορέσει να μην συνεχίσει αυτές τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν πλήξει και την αυτοδιοίκηση. Κατά συνέπεια οφείλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης”.
Μάλιστα, το Σάββατο δεν θα είναι παρών στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει στο Αργοστόλι καθώς θα ταξιδέψει εκτάκτως στην Αθήνα όπου η Ενωση Περιφερειών θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.
Εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε ακόμη εκτενώς στην αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της γραμμής, Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη ενώ ανέλυσε και τις επόμενες κινήσεις που ετοιμάζει η Περιφέρεια για την εγκατάσταση υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΣΕΣ), την ανθρωπιστική κρίση, το μεταναστευτικό, την υγεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων.