Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την κήρυξη της Κεφαλονιάς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Παρασκευής παραχώρησε το μεσημέρι στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας/Ιθάκης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη ήρθε μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, όπου παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων συζητήθηκε πως κυλάει η πορεία αποκατάστασης του νησιού και καθορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε ότι “υπήρξε ικανοποιητικός συντονισμός από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και την ανταπόκριση σ’ αυτό και της Πυροσβεστικής με τους άνδρες και τα οχήματα της, της Αστυνομίας, του Δήμου αλλά και την πολύτιμη συμβολή ιδιωτών που προσέφεραν τα οχήματα τους χωρίς αντίτιμο. Αυτή η ετοιμότητα των πρώτων ωρών είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί αισθητά το αρνητικό αποτέλεσμα της καταστροφής και να μπορέσουμε να ανασχέσουμε όσα αρνητικά έχουν συμβεί. Αυτή τη στιγμή είναι ανοικτό και προσπελάσιμο το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου του νησιού και θα καταβληθούν προσπάθειες να βοηθηθούν πλέον οι συμπολίτες μας που βρέθηκαν μέσα στα σπίτια τους να έχουν μπάζα, χώματα και ό,τι άλλο κατέβασαν οι ορμητικοί χείμαρροι μετά τη νεροποντή. Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει ο σωστός σχεδιασμός σ’ αυτές τις υπηρεσίες και δίνεται σωστά το εναρκτήριο λάκτισμα έχουμε θετικά αποτελέσματα που περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες”.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι “εμείς, ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δεν παραμένουμε απαθείς” και αναφέρθηκε στην 1η Πανιόνια Ασκηση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα για το θέμα της προστασίας σε μια περίπτωση σεισμού. “Εχουμε υποχρέωση να θωρακίσουμε προληπτικά τις περιοχές μας, να γνωρίζουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε κι αυτή η άσκηση έχει αυτό το σκοπό” τόνισε.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη μέριμνα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τις κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα έτσι ώστε η Κεφαλονιά να χαρακτηριστεί πλημμυρόπληκτη και να μπορέσει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των ζημιών: “Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα έτσι ώστε και να κηρυχθεί η Κεφαλονιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και με την παροχή των οχημάτων του στρατού, καθώς έκαναν κι εκείνοι το κομμάτι της δουλειάς που ήταν απαραίτητο. Ακολούθησε το αίτημα μας για τον καθορισμό της περιοχής μας ως πλημμυρόπληκτη. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα γιατί θα καθορίσει το ποσό και τις διαστάσεις της όποιος κρατικής αρωγής σε πολίτες και επιχειρήσεις. Εχει ήδη υποβληθεί το αίτημα έτσι ώστε θα κατατεθεί φάκελος με αυτοψίες που διενεργεί ο Δήμος και η Περιφέρεια μαζί με μια έκθεση γενικότερης τεκμηρίωσης και φωτογραφικό υλικό. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διατυπώσουμε τα αιτήματα μας”.
Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ και στην ανάγκη να ισχύσει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για εξαίρεση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης από την καταβολή του και το 2015 από τη στιγμή που μετά τους σεισμούς ακολούθησε μια δεύτερη φυσική καταστροφή. “Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι σοβαρό, είναι ένα θέμα ουσίας και επιβίωσης για πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες συμπατριώτες μας” είπε.
Οι πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα από την Περιφέρεια, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, αφορούν τις περιοχές Καραβόμυλου, Δρακοπουλάτων, Διλινάτων και Λαγκάδας, αξιοποιώντας τις πιστώσεις που έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για αντιπλημμυρικά έργα, ύψους περίπου 800.000 ευρώ, για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Στις περιοχές αυτές, θα τοποθετηθούν, όπως είπε, – χωρίς να απαιτείται μεγάλο κόστος – ανακουφιστικές δεξαμενές για την απορροή των υδάτων έτσι ώστε να αποτραπούν νέα φαινόμενα πλημμυρών στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα, υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η δικαιοσύνη για το θέμα του φακέλου στο ρέμα της Λαγκάδας που εκκρεμεί από το 2003-04 καθώς η ζημιά στην περιοχή έχει μόνο συνέπειες που προέρχονται από το μπάζωμα του ρέματος στην περιοχή. Για το ζήτημα αυτό θα γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να βγει η υπόθεση από το… ψυγείο έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας να ανοίξουν το ρέμα.
Επίσης, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι “θα πρέπει να ετοιμάσουμε φάκελο για τις επιπτώσεις που έχουν οι ανεμογεννήτριες στο φαινόμενο των πλημμυρών. Με βάση αυτόν θα χτίσουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας σε κάθε κατεύθυνση και τις υποχρεώσεις που έχουν οι εταιρείες για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποσοβήσουμε ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον”.
Στις επιμέρους ερωτήσεις που έγιναν προς τον κ. Γαλιατσάτο, απάντησε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκτίμηση για το ακριβές μέγεθος των ζημιών και δόθηκαν ακόμα διευκρινίσεις για τις δυνατότητες αποζημίωσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία.
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη, ήταν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Νικόλας Βαλλιανάτος και Σουζάνα Πεφάνη.