Ήταν η πρώτη φορά που μελοποιείται σε μορφή όπερας η τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης»
Θριάμβευσε ο Καρούσος με την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στην Επίδαυρο‏
Κινηματογράφος
31/07/2013 | 10:20

30 Ιουλίου 2013. Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το κορυφαίο έργο της νεοελληνικής όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού μουσουργού Παναγιώτη Καρούσου. Ο δημιουργός Παναγιώτης Καρούσος ίσως είναι ο μοναδικός Έλληνας συνθέτης όπερας που κατάφερε να παρουσίαση Ελληνική όπερα στον χώρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Το εγχείρημα ήταν σπουδαίο από πολλές απόψεις. Ήταν η πρώτη φορά που μελοποιείται σε μορφή όπερας η τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης». Το λιμπρέτο είναι του συνθέτη με μερικές καινοτομίες πάνω στην ποιητική μετάφραση του Γρυπάρη. Παρουσιάζονται η Θεά Αθηνά και ο Δίας στην σκηνή, και δίνει φωνή στην Βία που στον Αισχύλο είναι βουβό πρόσωπο.

Η μουσική έντονα μελωδική εκφράζει απόλυτα τον πομπώδη λυρισμό του Αισχύλου.

promhtheas2

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Προμηθέα ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος έδωσε έναν Προμηθέα στις σωστές βάσεις της Αισχύλειας τραγωδίας, ερμηνεύοντας καταπληκτικά την δύσκολη παρτιτούρα του συνθέτη. Ο κύριος Ασημακοπουλος με φωνή τραγική ερμήνευσε τις μελωδικότατες άριες δίνοντας την ψυχή του κυριολεκτικά σε έναν από τους δυσκολότερους ρόλους του τραγικού ρεπερτορίου.

Μαζί του η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ερμήνευσε το ντουέτο Προμηθέας – Ιώ με πάθος. Επίσης η κυρία Κώνστα ερμήνευσε τους ρόλους της Βίας και Θεάς Αθηνάς δίνοντας την σωστή υπόσταση στους διαμετρικά αντιθέτους ρόλους.

Ο τενόρος Ντίνος Καλύβας ερμήνευσε τους ρόλους του Ωκεανού και του Ερμή με μελωδική φωνή. Τους ρόλους του Ήφαιστου και του Δια ερμήνευσε ο συνθέτης και βαρύτονος Παναγιώτης Καρούσος, βγάζοντας όλη την οργή και την σκληρότητα του Δια.

Η φλαουτίστα Δανάη Κιουπουρογλου και η πιανίστα Βιβή Κλεισούρα συνόδευσαν άρτια τους λυρικούς καλλιτέχνες. Η σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου ήταν μελετημένη και έκφραζε απόλυτα τον λόγο, βασισμένη πάνω στις κλασικές βάσεις του αρχαίου δράματος. Τα κοστούμια ήταν οι κλασικές χλαμύδες της αρχαίας τραγωδίας κατά την επιθυμία του συνθέτη. Οι τουρίστες που παραβρέθηκαν στην παράσταση καταχειροκρότησαν το έργο και τους συντελεστές ενθουσιασμένοι από την εξαίσια ακουστική του θεάτρου όσον αφορά το φυσικό άκουσμα των φωνών και το αποτέλεσμα του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος.

Στο τέλος ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους παρουσίασε τους καλλιτέχνες και ευχήθηκε να αξιοποιηθεί αυτός ο ιερός χώρος και με άλλα ανεβάσματα όπερας. Ήταν μια μαγευτική βραδιά το ανέβασμα της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, οργανωμένη από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer