Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θεοπεφτάτου:«Αποζημίωση της οικοσκευής και στις περιπτώσεις β’ κατοικίας»
Πολιτική
07/03/2014 | 11:22

Ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ της 26.1.2014 καθώς και η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα είχε ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά. Σημειακά καταγράφηκαν υψηλές επιταχύνσεις που έφτασαν στο διπλάσιο από το επιτρεπόμενο που έχει επιβάλει η Πολιτεία για τον αντισεισμικό σχεδιασμό και επέφεραν σημαντικό πλήγμα στις κατοικίες του νησιού είτε αυτές χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία είτε ως εποχιακή.

Το Υπουργείο σας  έχει προχωρήσει στη διαδικασία για την καταβολή τμήματος αποζημίωσης για την οικοσκευή για όσους δικαιούχους είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν περιλαμβάνει την αποζημίωση οικοσκευής για όσους οι εστίες δεν αποτελούν μόνιμη κατοικία αλλά δεύτερη και εποχιακή κατοικία. Με ποιά λογική όμως αποκλείονται οι πολίτες, των οποίων η περιουσία υπέστη βλάβη με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους;  Αλλωστε, στα μέτρα που αφορούν τη στεγαστική συνδρομή και την ανακατασκευή  των κατοικιών δεν γίνεται διαφοροποίηση μεταξύ των μόνιμων και μη μόνιμων κατοικιών.

Η δεύτερη κατοικία αποτελεί αφενός σημαντική πηγή εσόδων και αφετέρου σημαντικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή του νησιού. Μετά τον πόλεμο και τους σεισμούς του 1953 ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εγκατέλειψε το νησί είτε για το εξωτερικό είτε για άλλες περιοχές της χώρας ωθώντας το νησί σε πλήρη μαρασμό και εγκατάλειψη. Με την πάροδο των χρόνων, οι κάτοικοι ή και απόγονοί τους επέστρεψαν κτίζοντας κατοικίες, έδωσαν ζωή στην οικονομία και την κοινωνία και πολλοί απ’ αυτούς εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Στην τρέχουσα συγκυρία, που οι κάτοικοι του νησιού αλλά και της υπόλοιπης χώρας έχουν γονατίσει από τις πολιτικές λιτότητας και αδυνατούν να αντικαταστήσουν τα στοιχειώδη που θα τους επιτρέπουν τη χρήση της εποχιακής κατοικίας, δεν γίνεται να μην αποζημιωθούν για την οικοσκευή.

επειδή τα χαρακτηριστικά του σεισμού και της μετέπειτα σεισμικής δραστηριότητας ξεπερνούσαν τις προδιαγραφές που η πολιτεία έχει ορίσει για τον αντισεισμικό σχεδιασμό,

επειδή  οι δεύτερες κατοικίες αποτελούν βασικό συστατικό για την οικονομική και κοινωνική ζωή του νομού,

 

επειδή δεν μπορεί η αποζημίωση των περουσιακών  στοιχείων να γίνεται με κριτήριο το τόπο κατοικίας, 

 

ερωτάται ο κ. Υπουργός:  

  1. 1.      Προτίθεται να προβεί στην επέκταση του μέτρου για την αποζημίωση της οικοσκευής ώστε να καλύπτει και τους πληγέντες που δεν δηλώνουν μόνιμη κατοικία την Κεφαλονιά;

 

  1. 2.      Προτίθεται να προβεί σε πρόσθετα μέτρα για την αποκατάσταση της ζωής του Νομού;  

 

Η ερωτώσα Βουλευτής  

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

theopeftatoy

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer