Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι το τo ζήτημα αυτό αφορά άμεσα όλη την εκπαιδευτική κοινότητα
Θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια: Σχετικά με το θέμα της πρόληψης του εθισμού και των εξαρτήσεων
Κοινωνία
03/03/2017 | 09:40

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της θεματικής εβδομάδας στα Γυμνάσια, μία από τις ενότητες έχει ως θέμα  την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι το τo ζήτημα αυτό αφορά άμεσα όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, κάθε σύλλογο διδασκόντων που πρέπει να τοποθετηθεί ανεξάρτητα από το αν θα υλοποιήσει ή όχι τον συγκεκριμένο άξονα.

Η περίοδος που ξανανοίγει το ζήτημα δεν είναι τυχαία. Κυβέρνηση και ΕΕ προετοιμάζουν ένα ζοφερό μέλλον για τη νέα γενιά. Οι μαθητές μας προορίζονται στη συντριπτική της πλειοψηφία να βολοδέρνουν μεταξύ ανεργίας και ημιαπασχόλησης, με μισθό χαρτζιλίκι χωρίς κανένα δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η κυρίαρχη τάξη χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αποπροσανατολίσει τη νέα γενιά από τα πραγματικά της προβλήματα, να την κάνει να νομίζει ότι υπάρχει ένας άλλος επίπλαστος κόσμος, μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα, που δεν χρειάζεται να την αντιληφθεί, για να την αλλάξει.

Η χρήση ουσιών, τα ναρκωτικά είναι ένα τέτοιο μέσο, συνδέεται άμεσα με την φυγή από μια κοινωνική πραγματικότητα που καραδοκεί για να συνθλίψει κάθε νέο άνθρωπο.

Ένα από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα που προβάλλει η άρχουσα τάξη γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ο διαχωρισμός τους σε «μαλακά» και «σκληρά». Πίσω από αυτό το ιδεολόγημα – κρύβεται η πολιτική που προωθεί η ΕΕ ως «λύση» στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Η «ακίνδυνη» χρήση των «αθώων» ναρκωτικών βρίσκει γόνιμο έδαφος σε νέους που στρέφονται σε αυτά για να ξεφύγουν από ένα σύστημα που τους συνθλίβει, ψάχνοντας τρόπο να υποκαταστήσουν βασικές ανάγκες τους.

Στο μόνο επίπεδο που μπορούν να διαχωριστούν τα ναρκωτικά είναι εκείνο της φαρμακολογίας και της χημικής σύνθεσης. Όμως, αυτή η πλευρά δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη χρήση και στην εξάρτηση. Τον πρώτο λόγο τον έχει η κοινωνική και ψυχολογική διάσταση του φαινομένου και τόσο οι εμπνευστές αυτού του ιδεολογήματος όσο και τα αστικά κόμματα της χώρας μας το γνωρίζουν πολύ καλά. Στόχος όσων υποστηρίζουν λογικές διαχωρισμού είναι να αποσυνδέσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών από την κοινωνική του διάσταση, από τις αιτίες που το γεννούν και το αναπαράγουν και τις συνέπειές του. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να απενεχοποιηθεί και να κερδίσει συναίνεση και συνειδήσεις ένα από τα ισχυρότερα όπλα χειραγώγησης και κοινωνικού ελέγχου του καπιταλιστικού συστήματος.

Στην Ελλάδα η χρήση έστω και μια φορά στη ζωή τους στη μαθητική νεολαία (15 έως 18χρονών) έχει φτάσει σε ποσοστό στο 11%, ενώ η χρήση της κάνναβης (χασίς) είναι 9% (Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για την Κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών 2015).

Πέρα όμως από τα στατιστικά οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ζουν καθημερινά το πρόβλημα στα σχολεία τους το οποίο παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.

Πλέον ο μύθος των «αθώων» και «μαλακών» ναρκωτικών έχει καταρριφθεί. Η χρήση των λεγόμενων, «μαλακών» ναρκωτικών, όπως π.χ. το χασίς προκαλεί πολλά και σοβαρά οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα. «Οι αιφνίδιες επιδράσεις της κάνναβης προκαλούν παροδικές ψυχώσεις, ανάπτυξη μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, της ψύχωσης και της σχιζοφρένειας » (Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην ΕΕ και τη Νορβηγία «ΕΚΤΕΠΝ» – 2004).

Ως εκπαιδευτικοί, ως δάσκαλοι δεν έχουμε δικαίωμα στην παθητική στάση και απλώς να παρακολουθούμε όταν πρόκειται για το μέλλον, για τη ζωή των παιδιών μας.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Θέλουμε τα παιδιά μας και οι μαθητές μας να ζουν σε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι σε μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Θεωρούμε επικίνδυνη και αντιεπιστημονική την προσπάθεια νομιμοποίησης κάποιων ναρκωτικών και της συνακόλουθης χρήσης τους ή της στάσης ανοχής απέναντι στο πρόβλημα, την στάση διαχωρισμού των ναρκωτικών σε αυτά που βλάπτουν και αυτά που, τάχα, είναι «ακίνδυνα».

Ο πραγματικός στόχος αυτής της πολιτικής είναι η χειραγώγηση της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων, η γενίκευση της ναρκωκουλτούρας.

Η μόνη διέξοδος είναι ένα πλατύ και ισχυρό κοινωνικό κίνημα, που σε συνεργασία με το μαζικό και νεολαιίστικο κίνημα θα παλεύει για την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στη χρήση ουσιών.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ διεκδικεί τη χάραξη αντιναρκωτικής πολιτικής με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

  • Δημιουργία ενός Δημόσιου και Ενιαίου Φορέα με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της χώρας με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης.
  • Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς.
  • Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης – στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης – κοινωνικής επανένταξης.
  • Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης «υποκατάστατων» μέσα από το σύστημα Υγείας. Τα Προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
  • Να δοθεί βάρος στην πρόληψη με προτεραιότητα στην πρωτογενή πρόληψη.

Αργοστόλι 03/03/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ