Τι είπε πριν από λίγο ο Παρίσης για το καθεστώς επιτήρησης, απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς.
“Θέλω να γνωρίζετε όλοι ότι το αύριο του Δήμου δεν θα μοιάζει με το χθες”
Πολιτική
06/05/2011 | 22:53

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κανένας Δήμαρχος σε κανένα μέρος της Ελλάδας, σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν θα ήθελε να βρίσκεται σήμερα στην θέση που βρίσκεται ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς.

Αναφέρομαι στις γνωστές σε όλους σας εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την ένταξη του Δήμου μας στο καθεστώς της επιτήρησης και του ορισμού τρόικας που θα μας διευθύνει τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έλαβε χώρα στο νησί μας τις προηγούμενες τετραετίες και δεκαετίες και που σήμερα καλούμαστε εμείς ως Δημοτική Αρχή και οι πολίτες του Δήμου μας ως κοινωνία, να πληρώσουμε τα σπασμένα του μεγάλου «πάρτυ» της κακοδιαχείρισης.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις θα επιφέρουν «ποινές» για τον Δήμο μας, μέσω του προγράμματος εξυγίανσης που αναγκαστικά θα ακολουθήσουμε, οι οποίες δεν είναι ακόμη σαφείς και οριστικές αφού προς ώρας τις γνωρίζουμε μόνο από πληροφορίες.

Όμως, γεγονός είναι ότι μπαίνουμε σε ένα μεγάλο, βαθύ και σκοτεινό τούνελ, ενώ η έξοδος από αυτό είναι αβέβαιη τόσο χρονικά όσο και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας

Θέλω να γνωρίζετε όλοι, θέλω να γνωρίζει η τοπική κοινωνία, ότι το αύριο του Δήμου Κεφαλλονιάς δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το χθες.

Ήδη μαθαίνουμε ότι βασικές λειτουργίες του Δήμου, με την ένταξή του στο «μνημόνιο», θα ανασταλούν αναγκαστικά.

Αναφέρομαι ενδεικτικά σε ορισμένες:

-Θα ανασταλεί κάθε πρόσληψη προσωπικού.

-Θα ματαιωθούν ή θα ελαχιστοποιηθούν οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού που γίνονταν κάθε χρόνο.

-Θα ματαιωθεί ή θα περιοριστεί δραματικά, κάθε κονδύλι αναφορικά με τους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, των εκδηλώσεων και διαφόρων μορφών κοινωνικών δράσεων.

-Θα καταργηθούν  κονδύλια που έρχονταν στον Δήμο μας από την λεγόμενη ΣΑΤΑ που αφορούσαν έργα για το νησί μας.

– Επειδή η οικονομική συμμετοχή του Δήμου είναι προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση και διεκδίκηση έργων, είναι πολύ πιθανό να τεθεί ο Δήμος μας εκτός αυτής της διαδικασίας.

-Συζητείται ότι ο Δήμος μπορεί να βρεθεί εκτός και από τα προγράμματα που προβλέπουν συγχρηματοδοτούμενα έργα με την Ευρωπαική Ένωση.

-Είναι βέβαιο ότι πλέον, σε κάθε βήμα ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος μας συνολικά, για κάθε του δράση, για κάθε του απόφαση, θα βρίσκεται κάτω από την «Δαμόκλεια Σπάθη» της Τρόικας που θα τον ελέγχει, μιας Τρόικας που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έναν εκπρόσωπο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και έναν εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αυτό αγαπητοί συνάδελφοι με απλά λόγια σημαίνει ότι, ένα μεγάλο κομμάτι της εξουσίας που ασκούσε στον τόπο μας η αυτοδιοίκηση, σήμερα περνάει στα χέρια άλλων, σε μία προσπάθεια να αποφασίζουν πλέον άλλοι για εμάς χωρίς εμάς.

Δεν κινδυνολογώ, αλλά φοβάμαι ότι αυτές οι εξελίξεις πρόκειται σύντομα να μετατρέψουν τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, το Δημοτικό Συμβούλιο, από κυρίαρχα όργανα που ήταν μέχρι σήμερα, σε απλούς εντολοδόχους και σε απλούς διεκπεραιωτές αποφάσεων, που θα λαμβάνονται έξω από αυτή την αίθουσα.

Δεν σας κρύβω ότι για μένα η χθεσινή ημέρα, που ανακοινώθηκε η ένταξη του Δήμου μας στο μνημόνιο, ήταν μία «μαύρη ημέρα», δεν σας κρύβω ότι έτσι θα καταγραφεί και στην ιστορία της Κεφαλλονιάς.

Οι πολιτικές ευθύνες για αυτή την εξέλιξη είναι γεγονός ότι πέφτουν βαριές στα κεφάλια κάποιων συμπατριωτών μας, που οδήγησαν το νησί μας σε αυτή την κατάσταση και με αυτά τα αποτελέσματα.

Αυτές τις ευθύνες δεν πρόκειται εγώ σήμερα, ούτε να τις αναμοχλεύσω, ούτε να τις καταλογίσω.

Τουλάχιστον δεν έχω αυτή την πρόθεση.

Αυτό είναι δουλειά του κάθε πολίτη ξεχωριστά και να είστε σίγουροι ότι ξέρουν να κάνουν καλά την δουλειά τους οι παραπάνω τελικοί κριτές όλων μας.

Δουλειά και υποχρέωση δική μου σήμερα, είναι να πω, τόσο σε εσάς όσο και σε όλους τους πολίτες του νησιού μας ότι, όποιες και να είναι αύριο οι συνθήκες, εγώ και οι συνεργάτες μου, ολόκληρη η παράταξη της «Ισχυρής Κεφαλλονιάς», δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι και να μας πάρουν τα γεγονότα από κάτω.

Είμαστε αποφασισμένοι, οποιοδήποτε εμπόδιο και αν βρεθεί μπροστά μας, να δώσουμε μάχη για να το ξεπεράσουμε.

Είμαστε αποφασισμένοι, να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο μας, κάνοντας τις λιγότερες εκπτώσεις στο πρόγραμμά μας και στους στόχους μας.

Όμως θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι σε αυτή την δύσκολη πορεία, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που μπαίνουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια της φαγωμάρας και του διχασμού.

Αν κάποιοι πιστεύουν και πράττουν τα αντίθετα, το μόνο που καταφέρνουν πλέον είναι να κάνουν ζημιά στο νησί μας.

Σας καλώ όλους, κάτω από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις και μπροστά στις δύσκολες στιγμές που έρχονται, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και μαζί με την δημοτική αρχή, να δώσουμε την μάχη για την αναγκαία αναγέννηση και επανίδρυση του Δήμου μας σε στέρεες και σωστές βάσεις.

Το οφείλουμε στην κοινωνία, το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται.

Το οφείλουμε στην ιστορία της Κεφαλλονιάς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έκανα την παρούσα τοποθέτηση στην αρχή του δημοτικού μας συμβουλίου διότι την θεωρούσα επιβεβλημένη.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει επί της ανακοινώσεως να υπάρξει συζήτηση, η οποία άλλωστε δεν έχει να προσφέρει τίποτε αφού ακόμη δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και επίσημα δεδομένα για το τι ακριβώς σημαίνει η ένταξη του Δήμου μας στο καθεστώς της επιτήρησης.

Όμως, όπως τα πράγματα δείχνουν, πολύ σύντομα οι εξελίξεις θα μας αναγκάσουν να τεθεί το θέμα σε προσεχές συμβούλιο για συζήτηση.

Ας ελπίσουμε ότι η Τρόικα τουλάχιστον, δεν θα μας απαγορεύσει να συζητάμε.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer