Γ. Σταθάκης και Αλ. Παπαδόπουλος για το βιβλίου του αντιπρύτανη Ν. Μαραβέγια.
Η… χάρτινη ανάπτυξη και τα «εγκλήματα» στην οικονομία
Οικονομία
11/10/2016 | 09:28

Το βιβλίο του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια «Η υπόσχεση… της ανάπτυξης» αποτελεί ένα κείμενο που είναι βέβαιο πως είναι επίκαιρο. Και αυτό γιατί μιλάει για την Ελλάδα της κρίσης. Και το περιεχόμενο του δε, αναλύθηκε εκτενώς από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον πρώην υπουργό Αλέκου Παπαδόπουλο και τον πρύτανη της Παντείου κ. Γρηγόρη Τσάλτα στη συζήτηση που έγινε κατά την παρουσίαση του, το απόγευμα της Πέμπτης, στη Στοά του Βιβλίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος.

«”Η υπόσχεση της ανάπτυξης” πρέπει να έχει αντίληψη για την οικονομική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις και σαφή προσέγγιση για τη δομή της ελληνικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης. Μάλιστα χαριτολογώντας, μιλώντας στο ακροατήριο μιας ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας, δήλωσε, αφού επαίνεσε τη δουλειά του κ. Μαραβέγια: «Ευτυχώς μου ζητήθηκε να σχολιάσω την ανάπτυξη μόνον στο περιεχόμενο του βιβλίου. Αυτό είναι πιο εύκολο»…

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το βιβλίο έχει το στοιχείο του χρονικού, καθώς αναφέρεται στα χρόνια 2012, 2013 και 2014,τα χρόνια του μνημονίου και τις πολιτικές που ασκήθηκαν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, την εγκατάσταση της ελληνικής οικονομίας στη δίνη της κρίσης, με επαναλαμβανόμενο μάλιστα χαρακτήρα.

Το πρώτο επίπεδο στο οποίο κινείται το βιβλίο όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης παρουσιάζοντας το βιβλίο, είναι η ανάλυση της οικονομικής πολιτικής, ο τρόπος που αρχικά η ΕΕ διαχειρίστηκε την οικονομική πολιτική, μεταφέροντας την κρίση σε εθνικό επίπεδο, η δεύτερη φάση με τη δημιουργία του μηχανισμού αλληλεγγύης και η τρίτη, κατά την οποία πραγματοποιούνται αλλαγές αλλά με μεγάλη καθυστέρηση.

Το βιβλίο του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρεται ακόμη στη σταθερή ελληνική πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, χωρίς αντίβαρο και με την προσδοκία ότι θα λειτουργούσαν οι ιδιωτικοποιήσεις και κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές.

Την ίδια στιγμή όμως αναλύει τους δημόσιους και ιδιωτικούς θεσμούς, ενώ σε τρίτο μιλάει για τη δομή της ελληνικής οικονομίας και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγωγές που παρέμειναν στάσιμες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Αλ. Παπαδόπουλος: Έχουμε κάνει εγκλήματα

Στην ομιλία του, ο πρώην υπουργός κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη χαμένη «χρυσή ευκαιρία» που προσέφεραν τα χαμηλά επιτόκια μετά το 1998, ενώ σχολίασε ακόμη χρησιμοποιώντας τη λέξη «μεγέθυνση» αντί της λέξης «ανάπτυξη» τα χρόνια που ακολούθησαν.

Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν πολύ αυστηρός λέγοντας ότι «έχουμε κάνει εγκλήματα στη μεταπολεμική ιστορία όλοι μας, κυβερνώντες και μη».

Τόνισε στην ομιλία του ακόμη ότι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας είναι η οικοδόμηση μιας σύγχρονης και υγιούς δημόσιας διοίκησης. «Δεν βλέπω να γίνονται σκέψεις γι’ αυτό, ούτε σχεδιασμός» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Τσάλτας μίλησε για την Παιδεία και είπε ότι αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα της ανάπτυξης, όπως ορίζεται στην Ατζέντα 21 του ΟΗΕ, που δεν μιλάει πια μόνον για οικονομική ανάπτυξη αλλά για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο ίδιος ο κ. Μαραβέγιας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια σήμερα και είπε ότι παρά τη τεράστια σημασία της γνώσης στην ανάπτυξη σήμερα, ωστόσο το μέλλον των ΑΕΙ της χώρας μοιάζει δύσκολο.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο όχι μόνον έχει προβλήματα προσαρμογής στη διεθνοποιημένη πραγματικότητα, αλλά ζει τις βαθιές επιπτώσεις της κρίσης που οδηγεί σε απαξίωση της γνώσης, ανατρέπει τις κλίμακες αξιών, διώχνει τους πιο ικανούς ανθρώπους από τη χώρα είπε ο κ. Μαραβέγιας. Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ζήτησε «να αναληφθεί μια τιτάνια προσπάθεια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με στόχο την κατανόηση που έχει η σημασία της γνώσης στη βελτίωση της προσωπικότητας κάθε ατόμου, καθώς και στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας συνολικά».

Πηγή: tovima.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ