Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχτηκε το πρωί της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος.
Ο περιφερειάρχης κατά την προσφώνηση του χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη την Κέρκυρα ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα αλλά και στις οικογένειες των Σύρων που πραγματοποιούν απεργία πείνας στο Σύνταγμα.
Ο Θ. Γαλιατσάτος δεν παρέλειψε να μιλήσει για και τον Ερημίτη, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του περιφερειάρχη την παρούσα στιγμή “ γιγαντώνει και πολλαπλασιάζει τη δύναμη της ψυχής των κατοίκων της Κέρκυρας να συνεχίσουν τον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και την προστασία του περιβάλλοντος”.
Επίσημο γεύμα της ΠΙΝ προς τιμήν του Πατριάρχη
Η περιφέρεια το μεσημέρι της Τετάρτης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Corfu Holiday Palace όπου ο περιφερειάρχης στην εκεί προσφώνηση του ευχήθηκε στον Πατριάρχη να συνεχίσει την πορεία και τη δράση του για τους πολίτες που υποφέρουν και την ανθρωπότητα που κινδυνεύει. Παράλληλα έκανε αναφορά και στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.
Τέλος ο περιφερειάρχης δώρισε στον Πατριάρχη μια εικόνα των τριών πολιούχων Αγίων Σπυρίδωνος, Γερασίμου και Διονυσίου καθώς και ένα ιστορικό βιβλίο του Letterio Augliera και το « Βιβλίο του ορθού λόγου» το οποίο τυπώθηκε το 1627 στην Ι.Μ Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά.
Στην Αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι «η ορθόδοξος πίστις, η προσήλωσις εις τας παραδόσεις, οι κοινοί Άγιοι, η κοινή πολιτιστική κληρονομιά και πλείστα άλλα στοιχεία, ιδιαιτέρως δε ο μεθαύριον εορταζόμενος θαυματουργός Άγιος Σπυρίδων, είναι αυτά που ενώνουν τον Επτανησιακόν λαόν μετά της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως» και προσέφερε στον περιφερειάρχη ένα ασημένιο δισκάριο με το έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Παναγιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κων/πόλεως. Νέας Ρώμης και Οικουμενικέ Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίε,
Με μεγάλο σεβασμό και ιδιαίτερη χαρά οι πολίτες των Ιονίων Νήσων σας υποδέχονται στη φιλόξενη Κέρκυρα.
Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή έχοντας την τιμή να σας προσφωνήσω σαν περιφερειάρχης Ιονίων.
Η επίσκεψή σας αυτή μετά από πάροδο πενήντα και πλέον χρόνων από την παρουσία στην Κέρκυρα του προκατόχου σας μακαριστού Αθηναγόρα είναι πολύ σημαντική.
Σημαντική από μόνη της αλλά και λόγω της χρονικής συγκυρίας στην οποία πραγματοποιείται.
Σας υποδεχόμαστε σαν Πατριάρχη της καταλλαγής, σαν γεφυροποιό της ειρήνης και της ενότητας όχι μόνο των χριστιανών αλλά και κάθε ανθρώπου παγκόσμια στη γη, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και γλώσσα.
Η εικόνα των δυστυχισμένων και βίαια ξενιτεμένων οικογενειών από τη Συρία που πραγματοποιούν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα διεκδικώντας απλά και μόνο το ιερό δικαίωμα στην ειρηνική ζωή, είναι η αψευδής μαρτυρία για την ανάγκη της ύπαρξης παγκόσμιων προσωπικοτήτων, όπως εσείς.
Σας υποδεχόμαστε σαν Πατριάρχη που η καθημερινή του αγωνία για τη δίκαιη κατανομή των αγαθών, τον περιορισμό της αδικίας και της καταπίεσης, τη στοργή για τους πάσχοντες, ευαισθητοποιεί, προβληματίζει και κινητοποιεί και τους πλέον αδιάφορους.
Η συγκυρία της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η περιοχή μας και η χώρα μας, συνέπεια της κοινωνικοοικονομικής συμπεριφοράς των ισχυρών, έχει ασφαλώς ανάγκη την αντιδιαστέλλουσα παρουσία σας με τον αγαθοποιό σας λόγο και της ευεργετικής σας πράξης.
Υποδεχόμαστε τον «πράσινο» Πατριάρχη, ο οποίος με ανύσταχτη καθημερινή προσπάθεια, με παραστάσεις και διαβήματα προς τους ισχυρούς της γης, φροντίζει για τη διάσωση του περιβάλλοντος και του πλανήτη, ώστε να τα χαρούν και οι μελλοντικές γενεές.
Σήμερα που οι συμπολίτες, Κερκυραίοι και Κερκυραίες, δίνουν μια μεγάλη και άνιση μάχη για να μην τσιμεντοποιηθεί ο φυσικός παράδεισος της περιοχής του Ερημίτη, η παρουσία σας εδώ γιγαντώνει και πολλαπλασιάζει τη δύναμη της ψυχής τους για να συνεχίσουν.
Παναγιώτατε,
Αναγνωρίζουμε τη μοναδική στους αιώνες ιστορική ευθύνη την οποία φέρει φύσει και θέσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο έναντι του κόσμου, της ιστορίας και του ανθρώπου.
Αναλογιζόμενοι την πολυσήμαντη αυτή οικουμενική προσφορά, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά.
Παναγιώτατε,
Με τις σκέψεις αυτές και με την απόλυτη βεβαιότητα ότι η επίσημη επίσκεψη σας θα αποβεί γόνιμη, δημιουργική και τελεσφόρος για όλους μας,
Σας απευθύνω το «ως ευ παρέστητε»!
Προσφώνηση περιφερειάρχη στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη
Παναγιώτατε,
Μετά την πρωινή προσφώνηση μου, για την τόσο τιμητική για ολόκληρη την περιφέρεια μας παρουσία σας, ιδιαίτερα δε για την Κέρκυρα που γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα,
επιτρέψατέ μου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να σας προσφέρει δια μέσου και της καθ’ όλα ευγενικής χορηγίας των κ. Τσαούσογλου και Μαρτίνου το παρόν επίσημο γεύμα ως ελάχιστο δείγμα τιμής, αφ ενός μεν προς τον διαχρονικό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πολεως, αφ ετέρου δε προς το πρόσωπο σας, όντως διεθνώς καταξιωμένου για κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική και διαθρησκευτική προσφορά στην ανθρώπινη ύπαρξη.
Προσβλέπουμε Παναγιώτατε ότι το μεγαλείο της παρουσίας σας στην Κέρκυρα και στην Ελλάδα θα δράσει καταλυτικά ώστε να λάβει τέλος η απάνθρωπη, ανηλεής και εκδικητική πρακτική των κρατούντων απέναντι σε ένα νέο συνάνθρωπο, που κινδυνεύει η ζωή του διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην μόρφωση, πραγματοποιώντας πολυήμερη απεργία πείνας και από σήμερα και απεργία δίψας.
Παναγιώτατε,
Πριν υψώσουμε το ποτήρι όλοι οι συνδαιτυμόνες ευχόμενοι υγεία για συνέχιση της ωφέλιμης για τους πολίτες που υποφέρουν και την ανθρωπότητα που κινδυνεύει πορείας και δράσης σας, δεχθείτε την προσφορά δύο μικρών μας ενθυμημάτων.
Μια εικόνα των τριών πολιούχων Αγίων μας Σπυρίδωνος, Γερασίμου και Διονυσίου και δύο βιβλία.
Στον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο,
Προσφέρουμε
Το παρόν ιστορικό βιβλίο του Letterio Augliera, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι το πρώτο τυπογραφείο που λειτούργησε στην Ανατολή μετά το Γουτεμβέργιο ήταν στην Κεφαλονιά, στην Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου και ότι το πρώτο έντυπο που τυπογραφήθηκε και εκδόθηκε σε αυτό ήταν το «Βιβλίο του Ορθού Λόγου» το 1627.
Στο βιβλίο αυτό εμπεριέχονται μεταξύ άλλων η πρωτογενής βιογραφίας του Γεράσιμου Δημητρίου και της Καλής Νοταρά, η Συνοδική Έκθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πόλεως Κυρίλλου και η πρώτη ασματική Ακολουθία του Αγίου Γερασίμου Νοταρά.