Συγκοινωνιακά η Ιθάκη γύρισε 50 και πλέον χρόνια πίσω. Η επικοινωνία μας με την Πάτρα έχει σταματήσει από 1 Νοεμβρίου.
Η τοποθέτηση της Σμαράγδας στα πλαίσια της σύσκεψης για τον Τουρισμό
Πολιτική
20/11/2013 | 13:54

κ.Κουρή,
Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραβρεθώ στην πολύ σημαντική σύσκεψη για την Τουριστική προβολή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και στην οποία δυστυχώς, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπορώ να παρίσταμαι.

Η Ιθάκη, ως ξεχωριστό γεωγραφικά νησί – μικρότερο από την Κεφαλονιά αλλά γνωστό παγκοσμίως, θα πρέπει να αναδειχθεί τουριστικά και πολιτιστικά.

Όπως γνωρίζετε, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας μας έχω επισημάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ξεχωριστού τουριστικού φυλλαδίου που να αφορά μόνο την Ιθάκη ως ξεχωριστό νησί που είναι αλλά και ως θεσμοθετημένη στον «Καλλικράτη» αυτοτελή Περιφερειακή Ενότητα.  Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ.

Αυτή τη στιγμή η Ιθάκη τουριστικά, πολιτιστικά και συγκοινωνιακά είναι εγκαταλελειμμένη.   Φτάνοντας ο επισκέπτης στην Ιθάκη αντικρίζει τις υποτυπώδεις λιμενικές υποδομές και στο κέντρο του Βαθέως, ψάχνοντας για πληροφορίες καταλήγει στο Γραφείο Πληροφοριών του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος Ιθάκης.  Το γραφείο εδώ και χρόνια είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο με φυλλάδια σκορπισμένα εδώ και εκεί, χωρίς καμία παρουσία υπευθύνου να δίνει πληροφορίες για το νησί.

Αν επισκεφτούμε τις αρχαιολογικές και ιστορικές τοποθεσίες της Ιθάκης, καταγεγραμμένες σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς, με σκουριασμένες έως ανύπαρκτες επεξηγηματικές πινακίδες, θα αντικρύσουμε εικόνες ντροπής! O χώρος του Αγίου Αθανασίου είναι “ξέφραγο αμπέλι” πρόσφορος για αρχαιοκαπηλία, παρόλες τις προσπάθειές μας για προστασία του χώρου.

Συγκοινωνιακά η Ιθάκη γύρισε 50 και πλέον χρόνια πίσω.  Η επικοινωνία μας με την Πάτρα έχει σταματήσει από 1 Νοεμβρίου και αντικαταστάθηκε με – αν είναι δυνατόν – 3 φορές την εβδομάδα με Κυλλήνη σε ημέρες και ώρες που δεν εξυπηρετούν.  Ακόμη το ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας δεν εξυπηρετεί καθόλου τους Ιθακήσιους ούτε προς Αργοστόλι, ούτε προς Πάτρα και Αθήνα.

Με τις ανωτέρω συνθήκες για ποια τουριστική προβολή της Ιθάκης μιλάμε όταν η ίδια η Ιθάκη το νησί του Οδυσσέα – το νησί της ιστορίας, του πολιτισμού, της επιστροφής, του νόστου απαξιώνεται και δε λαμβάνει την αξία που της αντιστοιχεί;
Όπως γνωρίζετε προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την Ιθάκη μέσω δράσεων όπως το Οδυσσειακό Κέντρο και το Θεματικό Πάρκο του Οδυσσέα αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό.

Κλείνοντας καi μετά τη γρήγορη και επιγραμματική αποτύπωση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο νησί της Ιθάκης, θέλοντας η φωνή μας να φτάσει σε όλους τους φορείς που βρίσκονται τώρα εκεί αλλά και πιο πέρα, σας αναφέρω ότι το μικρότερο χωριό της Κεφαλονιάς δεν παρουσιάζει την εγκατάλειψη που βιώνει η Ιθάκη!

Τέλος παρακαλώ να μας ενημερώσετε κ.Κουρή για τη λειτουργία του Γραφείου Τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης.  Εδώ και πολύ καιρό στάλθηκαν οι αφίσες για το Γραφείο – που δεν είναι όλες φωτογραφίες από την Ιθάκη παρόλο που είχαμε στείλει πολλές – αλλά πέραν αυτού δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Πότε και πως σχεδιάζετε να λειτουργήσει;

Παρακαλώ να διαβαστεί κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 19.11 στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας.
sardelh

Σας ευχαριστώ

Σμαράγδα Σαρδελή

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer