Καλέ μην ανησυχείτε όμως……. όλα σας τα προβλήματα θα λυθούν με τις νεράιδες του διαδικτύου
Η ταλαιπωρία του εκσυγχρονισμού ή ο εκσυγχρονισμός της ταλαιπωρίας;
Βανια Σαμολη
30/04/2015 | 15:08

Της Βάνιας Σαμόλη

 

Η Ελλάδα ασθμαίνει κυριολεκτικά υπό το βάρος των «κρίσεων» πολλαπλών και πολύ-επίπεδων. Οι άνθρωποι πνίγονται στην δίνη της αβεβαιότητας και των υποχρεώσεων. Το μέλλον φαντάζει τρομακτικά ζοφερό…..και εκεί που όλα μαθηματικά οδηγούν στο χάος και την απελπισία,  οι νέες τεχνολογίες έρχονται ως από μηχανής θεός να μας προσφέρουν μια ανάσα ζωής

Καλέ μην ανησυχείτε όμως……. όλα σας τα προβλήματα θα λυθούν με τις νεράιδες του διαδικτύου. Στο σύγχρονο παραμύθι, αυτό που διηγούνται με περισσή πειθώ και επιδεξιότητα οι μέντορες της χώρας μας, οι κύβερνο-νεράιδες,  μεταμορφώνουν τις γραφειοκρατικές σταχτοπούτες , σε εξευγενισμένες πριγκίπισσες.

Τελικά όμως, ακόμη και στην νεώτερη εκδοχή του, το παραμύθι δεν άλλαξε. Κοινώς μετά τις δώδεκα, η σταχτοπούτα επανέρχεται στην αρχική της μορφή, με τα γνωστά τριμμένα παλιόρουχα, στην λάντζα και την κακουχία και η μεταμόρφωση παραμένει προσωρινή και επιδερμική.

Κάπου δε, ένα ξεχασμένο «γοβάκι» μπλοκάρει το σύστημα  και όχι μόνο δεν εξιτάρει τον πρίγκιπα να γυρέψει την σταχτοπούτα δικαιούχο αλλά αντιθέτως καθυστερεί και «κωλύει»  την διαδικασία αναζήτησης καθιστώντας αδύνατη την ταυτοποίηση του χρήστη……..

Για όσους αυτά μοιάζουν κινέζικα μην προβληματίζεσθε είναι όντως κινέζικα , τόσο για τις απανταχού σταχτοπούτες που είναι όλοι οι ταλαίπωροι εξ ημών που πασχίζουν να εξυπηρετηθούν από τις ιντερνετικές εφαρμογές κάποιων δημοσίων διαδικασιών όσο και για τους ίδιους τους πρίγκιπες λειτουργούς του δημοσίου που τις χειρίζονται.

Και για να γίνω περισσότερο σαφής, οι φωστήρες  του εκσυγχρονισμού εν τω μέσω αναλαμπών «εξαιρετικής ευφυΐας», εμπνεύστηκαν την χρήση υπερεξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων για να αποπλέξουν από τον κόλαφο της χαρτούρας συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, με αποδεδειγμένη κατοχή και ιδιαίτερη ευχέρεια στην χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως οι αγρότες, οι άνεργοι, οι άποροι και γενικά οι αναξιοπαθούντες της χώρας μας.

Μετά από ενδελεχή έρευνα των συνθηκών, των δυνατοτήτων και των προϋποθέσεων χρήσης αυτών των συστημάτων από το ως άνω κοινό προχώρησαν σε ηλεκτρονική μετατροπή πολλών διαδικασιών, όπως πχ αυτές των επιδοτήσεων και των μητρώων των αγροτών ακόμη και των αιτήσεων προσλήψεως στον ΟΑΕΔ από τους μη έχοντες εργασία. Παράλληλα έδωσαν σαφή εντολή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όλα να γίνονται ηλεκτρονικά από τους εν δυνάμει δικαιούχους και αυτές να μην αναμειγνύονται παρά μόνο στο κομμάτι εκείνο της ηλεκτρονικής διαδικασίας που τις αφορά.

  • Ο αγρότης –κτηνοτρόφος, μπορεί αδιαμφισβήτητα να ανταποκριθεί στα ζητούμενα. Άλλωστε, παίζει στα δάκτυλα τα των υπολογιστών. Διαθέτει βεβαίως την τελευταία τεχνολογία laptop με υψηλές ιντερνετικές ταχύτητες, εντός της στάνης  και δει σε κατάλληλη θέση ώστε κατά τις ώρες εργασίας του στον χώρο να ψυχαγωγείται ο ίδιος και να διατηρεί το ζωικό του κεφάλαιο σε καταστολή. Ντοκιμαντέρ με ζώα που χαλαρώνουν προβάλλονται από το youtube  σε κατάλληλα διασυνδεμένες  με το laptop οθόνες, σε όλους τους χώρους του στάβλου, ενώ το οπτικό ερέθισμα διανθίζεται από το αντίστοιχο ηχητικό των μελωδιών του Μότσαρτ (έχει αποδειχθεί ότι ηρεμεί τα ζώα ). Ξέρει ασφαλώς και όλα τα δεδομένα που ζητούνται, πχ τις γεωγραφικές συντεταγμένες τις μονάδας του, προφανώς να «κατεβάζει» χάρτη google, όλους τους  κωδικούς που αφορούν τους τομείς δραστηριοτήτων του, το όνομα του προπροπροπροπρο πάππου του και πόσα ζώα είχε, τι φύλο ήταν  έκαστο από αυτά, που έκαναν τις ανάγκες τους τότε και ακριβώς την σύνθεση των αφοδεύσεων τους, τα στοιχεία του προεδρικού διατάγματος επί βασιλέα που αφορούσαν τα συμβόλαια χρήσης γης που του είχε παραχωρηθεί κτλ. Γνωρίζει επίσης ότι οφείλει να δηλώνει τα ίδια στοιχεία ηλεκτρονικά σε 50 υπηρεσίες φορείς για το χρηστό και διαφανές της διαδικασίας .Άμα ξεχάσει δε να δηλώσει κάπου κάτι ή κάνει κάποιο λάθος χάνει την επιδότηση Αλλά και πάλι δεν αγχωνόμαστε. Ο αγρότης-κτηνοτρόφος γνωρίζουμε πως έχει Αισταϊνικό δείκτη ευφυΐας και είναι εξαιρετικός αριθμομνήμων. Συγκρατεί τα πάντα στο μυαλό του, όπως θυμάται και ακριβώς τα ονόματα και τις συνήθειες των ζώων του. Διαθέτει δε τρίτης γενιάς ηλεκτρονικό organizer τσέπης, όπου έχει αρχειοθετήσει και καταχωρίσει τα πάντα, ώστε να ανατρέξει άμεσα εκεί, σε περίπτωση πιθανού πονοκεφάλου, που μπορεί να τον οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια της ικανότητας να ανασύρει πληροφορίες από μνήμης. Για εκείνους τους ελάχιστους, που δεν διαθέτουν αυτό τον εξοπλισμό ή τις διανοητικές δεξιότητες, πάλι δεν τίθεται θέμα, υπάρχει η λύση συμβούλου όπου με την κατάλληλη αμοιβή θα αναλάβει για λογαριασμό του όλα αυτά. Λεφτά υπάρχουν όπως είναι γνωστό. Το μηδαμινό δε ποσοστό αυτών που δεν έχουν περίσσευμα για αμοιβές συμβούλων και λοιπών και πάλι δεν πτοείται. Θα πάρει την επιδότηση, κι όταν με το καλό την πάρει θα την δώσει στους συμβούλους παντός είδους, τουλάχιστον δε θα χρωστάει.
  • Ο άνεργος-άπορος, είναι άλλη μια κατηγορία που εξόφθαλμα διαθέτει υπολογιστή και είναι απολύτως εξειδικευμένος στην χρήση του. Ειδικά το διαδίκτυο γι αυτόν, καθίσταται σωτήριο. Προσκολλάται όλη μέρα ο άνεργος εκεί (παιχνίδια, κοινωνικά δίκτυα chat, shelfies) και ξεχνά να φάει, ξεχνά να πιεί να κοιμηθεί ή οτιδήποτε άλλο …….ενώ παράλληλα ψυχαγωγείται και καλύπτει τα εσωτερικά του κενά.  Πως θα μπορούσε να ζήσει διαφορετικά χωρίς τους απαραίτητους πόρους; Είναι ασύγκριτα πιο οικονομικό δε να προμηθευτεί υπολογιστή και να συντηρεί το ιντερνέτ από το να ψωνίζει, να μαγειρεύει, να καίει ρεύμα, να κυκλοφορεί έξω κτλ Μέσα σε όλα αυτά που κάνει στο διαδίκτυο λοιπόν, θα κάτσει μια, δυο-τρεις μέρες, μια εβδομάδα που θα πάει, στο τέλος θα καταφέρει να μάθει τα κόλπα να μπει στο ίντερνετ να κάνει την αίτηση για δουλειά (αντέχει και μήνα ο άνθρωπος χωρίς φαί έτσι δεν είναι;) και αν δεν τα καταφέρει εμπρόθεσμα…δεν βαριέσαι, τι είχε τι έχασε. Αν πάλι τα καταφέρει να αιτηθεί σωστά και ακόμη περισσότερο αν προσληφθεί κιόλας, θα το σκεφτεί να πάει για δουλειά….Είχε άλλωστε πλάκα που έψαχνε να λύσει την σπαζοκεφαλιά των κωδικών και κλειδαρίθμων των αιτήσεων, καλά ήταν! που να τρέχει τώρα να μπλέκει σε δουλειές με φούντες για ένα μεροκάματο της πείνας. Πεινάει που πεινάει τώρα, τουλάχιστον ξεχνιέται με τον υπολογιστή και δεν σπαταλά και ενέργεια….Να πεινάει και να δουλεύει κιόλας, δεν λέει. Άσε που άμα δουλέψει, θα αποτελέσει στόχο.  Όλοι θα αιτούνται τα χρωστούμενα τουλάχιστον στο καθεστώς της ανεργίας υπάρχει μια σχετική κατανόηση από δανειστές και συντρόφους, μετά πάει, χάνεται η εύνοια κι αρχίζουν οι καμπάνες, οι οχλήσεις η γκρίνια, τα  φέρε και φέρε και φέρε…..το πολύ να αρρωστήσει από την πίεση, να βασανίζεται και να χρειάζεται και τα επιπλέον για τα έξοδα της περίθαλψης!!

Οπότε ΖΗΤΩ η νέα τεχνολογία και οι εφαρμογές της! άλλωστε που λέει και ένα μεγαλειώδες άσμα, βαθύτατης λογοτεχνικής σκέψεως, που συνέταξε η υποφαινόμενη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΑΛ…ΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ!

Ελλάς στο μεγαλείο σου!

ΥΓ Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το ως άνω είναι υπερβολικό για λόγους διακωμώδησης. Σεβόμαστε τον εκσυγχρονισμό αλλά με σωφροσύνη, προϋποθέσεις και όπου υπάρχει πρόβλημα ας βρεθεί λύση εξυπηρέτησης των πολιτών, με υπαλλήλους που λειτουργούν συμβουλευτικά-βοηθητικά.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer