Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ταχθεί ανοικτά κατά της συμφωνίας και να δηλώσει ότι δεν θα την προσυπογράψει όταν και όποτε ζητηθεί
Η συμφωνία ΤΤΙΡ μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε. και το λαϊκό κίνημα
Πολιτική
09/05/2016 | 15:37

Του Θόδωρου Γαλιατσάτου*

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η προωθούμενη πίσω από επτασφράγιστες πόρτες συμφωνία, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, με την κωδική ονομασία TTIP βρίσκεται στο τελικό στάδιο  της επεξεργασίας της και λίγα βήματα πριν την επικύρωση της και από τις δυο πλευρές.

Μάλιστα όπως ομολογείται από καλά πληροφορημένες πηγές, το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα στην Ευρώπη ήταν αφιερωμένο, σε μεγάλο βαθμό, στην προσπάθεια για την ταχύτερη υπογραφή της συμφωνίας αυτής.

Η TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων) βάζει τις εταιρείες στο επίκεντρο της χάραξης και άσκησης πολιτικής σε βάρος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Σκοπός της η διατήρηση και ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας στα χέρια μιας ελίτ, με κάθε μέσο με οποιοδήποτε κόστος, αδιαφορώντας για την καταπάτηση των κατακτημένων με αγώνες και αίμα δικαιωμάτων των εργαζομένων και μη προνομιούχων πολιτών  σ’ όλο τον κόσμο.

Με την ισχύ αυτής της αντιλαϊκής συμφωνίας ανάμεσα στα άλλα θα υποβαθμιστεί τραγικά ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα εκχωρηθεί θεσμική εξουσία σε εταιρικά δικαστήρια στα οποία θα μπορούν να προσφεύγουν οι επενδυτές, παρακάμπτοντας το δικαστικό σύστημα της εκάστοτε χώρας.

Την ίδια στιγμή προετοιμάζει το έδαφος για την υπονόμευση των νομικά κατοχυρωμένων κανόνων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα, την περιβαλλοντική προστασία και την εργασία στην ΕΕ, βάση της ΤΤΙΡ υποβαθμίζονται σε σχέση με  τους αντίστοιχους στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και πλήττουν καίρια την ελευθερία λήψης αποφάσεων, όταν αυτή λειτουργεί ως εμπόδιο στην κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων. Η παροχή υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας, ο αστικός σχεδιασμός και η πολιτική προμηθειών φεύγει από τον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το ισπανικό κίνημα κατά της συμφωνίας αυτής ο κατάλογος των βασικών απειλών που εκπέμπονται από τα κείμενα της είναι:

  1. Απειλή για την δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία
  2. Απειλή για τις δημόσιες υπηρεσίες
  3. Απειλή για την διατροφική ασφάλεια
  4. Απειλή για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια
  5. Απειλή για το περιβάλλον και την γεωργία
  6. Απειλή για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα
  7. Απειλή για τα προσωπικά δεδομένα
  8. Απειλή για τα φαρμακευτικά προϊόντα
  9. Απειλή για την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών
  10. Απειλή για την διαφάνεια και την συμμετοχή των πολιτών.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση ενός νέου  σχεδίου που προορίζεται να σταθεροποιήσει και να διευρύνει την  παγκόσμια κυριαρχία του καπιταλιστικού συστήματος, ακριβώς την ώρα που είναι εμφανέστατη η πλήρης αποτυχία του στην διεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας και των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών.

Μια βαθιά αντιλαϊκή και αντιανθρώπινη συμφωνία για την υποστήριξη του σάπιου καπιταλισμού και της αδυσώπητης κυριαρχίας των αγορών!

Αβίαστα προκύπτει η ανάγκη της αντίδρασης στα σχέδια αυτά που βρίσκονται πολύ κοντά στην θεσμοθέτηση τους. Η λαϊκή αντίδραση  με την οποιαδήποτε μορφή της πρέπει το επόμενο διάστημα να βρεθεί στο προσκήνιο και να συνοδεύσει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, των κινημάτων πολιτών, των περιβαλλοντικών ομάδων και οργανώσεων, της αυτοδιοίκησης.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πρώτη μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την 30η Ιανουαρίου 2016, τάχθηκε κατά της εφαρμογής της TTIP και κήρυξε το έδαφος της ως περιοχή που δεν θα αποδεχθεί την επιβολή της.

Είναι υποχρέωση του συνόλου της αυτοδιοίκησης να ενεργήσει ανάλογα τιμώντας τον θεσμικό του ρόλο. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ταχθεί ανοικτά κατά της συμφωνίας και να δηλώσει ότι δεν θα την προσυπογράψει όταν και όποτε ζητηθεί. Είναι υποχρέωση της να κηρύξει το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας ως περιοχή εκτός TTIP! Τώρα πριν είναι πολύ αργά.

Κυρίως όμως είναι υπόθεση του ελληνικού λαού, των λαών της Ευρώπης, που πρέπει να αντιτάξουν οργανωμένα και αποφασιστικά το ΟΧΙ στην ισοπέδωση των ελευθεριών  των δικαιωμάτων και της υγείας , το ΟΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος  και του πλανήτη.

*Το άρθρο του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, δημοσιεύτηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” (Δευτέρα 9 Μαΐου 2016)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ