Μηνύματα από τους… τάφους στην Κεφαλονιά συλλέγουν επιστήμονες προκειμένου να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τον τρόπο που κινήθηκε η ενέργεια κατά τη διάρκεια της σεισμικής διέγερσης.
Έρευνα: Οι τάφοι της Κεφαλονιάς «μιλούν» στους σεισμολόγους
Κοινωνία
02/07/2014 | 16:01

Μηνύματα από τους… τάφους στην Κεφαλονιά συλλέγουν επιστήμονες προκειμένου να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τον τρόπο που κινήθηκε η ενέργεια κατά τη διάρκεια της σεισμικής διέγερσης, τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Δημήτρης Πιτιλάκης, η στατιστική επεξεργασία δεδομένων που συλλέχθηκαν από ταφικά μνημεία αναδεικνύουν ενδιαφέροντα φαινόμενα σχετικά με την επιρροή των τοπικών εδαφικών συνθηκών, τη διεύθυνση διάδοσης των σεισμικών κυμάτων, αλλά και την απόσταση από την πηγή των σεισμικών κυμάτων.

“Επειδή τα νεκροταφεία είναι προσανατολισμένα ανατολικά ή δυτικά, από το πού έχουν πέσει οι μαρμάρινοι σταυροί, μετά τον σεισμό, μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα σε σχέση με τα σεισμικά κύματα και της κατεύθυνση της ενέργειας” εξηγεί ο κ. Πιτιλάκης ο οποίος, σε συνεργασία με τους Άννα Καρατζέτζου και Κωνσταντίνο Μουρατίδη μελέτησαν το φαινόμενο και θα το παρουσιάσουν σε σημερινή ημερίδα, με θέμα “Εμπειρίες και διδάγματα από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς 2014″.

nekrotafeio2

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, οι μεγαλύτερες ζημιές στα νεκροταφεία παρατηρήθηκαν στη Χερσόνησο της Παλικής που είναι κοντά στο επίκεντρο των δύο σεισμών, στις 26 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου 2014.

“Σ’ αυτή την περιοχή, δύο στους 3 τάφους ‘άνοιξαν’ και έπεσαν οι σταυροί ενώ, ειδικά στο χωριό Χαβριάτα, η καταστροφή ήταν σχεδόν ολική” λέει ο κ. Πιτιλάκης. Μάλιστα, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Μάργαρης, από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), “στο χωριό Χαβριάτα κατά τον σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου καταγράφτηκε η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, στον ελληνικό χώρο εδαφική επιτάχυνση (0.77g: 77% της επιτάχυνσης της βαρύτητας)”.

atheras_nekrotafeio

Σε μελέτη, άλλωστε, που εκπόνησε μαζί με τους Ν. Θεοδουλίδη, Χ. Παπαϊωάννου και Α. Σαββαϊδη και θα παρουσιασθεί στην ημερίδα, τονίζεται ότι η εδαφική επιτάχυνση αποτελεί χρήσιμο στοιχείο για τους μηχανικούς για τον υπολογισμό των δυνάμεων που δρουν σε ένα κτίριο της περιοχής κατά τη διάρκεια σεισμικής δόνησης.

vouni_nekrotafeio

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα συμπεράσματα από την κατάσταση των νεκροταφείων προκειμένου οι επιστήμονες να κατανοήσουν την “συμπεριφορά” των κτιρίων σε έναν μελλοντικό σεισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer