Χθες κάναμε το πρώτο βήμα, η ανατροπή πρέπει και μπορεί να γίνει, ώστε το δυνατόν συντομότερα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θέτει τις βάσεις για την ανατροπή
Πολιτική
26/05/2014 | 20:28

Χθες βράδυ είχαμε στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων μια μεγάλη –σε σημασία και εύρος- νίκη του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψηφίου, Θ. Γαλιατσάτου. Παράλληλα, σε κεντρικό επίπεδο, είχαμε μια σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ. Νίκη σημαντική, που μπορεί και πρέπει να οδηγήσει στην οριστική ανατροπή.
Ταυτόχρονα, χθες ζήσαμε πάλι μια προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που προσπάθησαν είτε να μειώσουν αυτή τη νίκη, είτε να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση, που έχασε αθροιστικά 11 ποσοστιαίες μονάδες, πήρε εντολή να συνεχίσει την πολιτική της, είτε τέλος ότι το ΠΑΣΟΚ χάνοντας πάνω από 4 μονάδες είναι κερδισμένο!
Σε αυτό το σημείωμα, μια μέρα μετά τις εκλογές, χρειάζεται να κάνουμε μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση των αποτελεσμάτων. Τα παρακάτω στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
• Παρά το κλίμα συνολικής επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μεγάλα συστημικά μέσα και το κλίμα τρομοκρατίας για τις καταστροφικές συνέπειες του να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, η ψήφος του λαού τον ανέδειξε πρώτο και με σημαντική διαφορά.
• Υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
• Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σταδιακά από ένα κόμμα με βασική αναφορά στα αστικά κέντρα, σε ένα κόμμα που αυξάνει τις δυνάμεις του σε ολόκληρη την περιφέρεια, δημιουργώντας σταθερή σχέση με τους ψηφοφόρους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως η σχετική στασιμότητα ή οπισθοχώρηση που παρουσίασε στα αστικά κέντρα.
• Το κλίμα χαλαρής ψήφου, αν και οδήγησε σε σημαντικά ποσοστά τα μικρά κόμματα (συνολικά τα κόμματα κάτω του 3% παίρνουν πάνω από 15%), δεν επηρέασε ουσιαστικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο το γιατί σε συνθήκες κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέβασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, είναι ένα σημαντικό θέμα προς ερμηνεία.
• Παρά τη μεγάλη επιτυχία στην περιφέρειά μας, αλλά και στην Αττική όπως και σε αρκετούς σημαντικούς δήμους, τα συνολικά αποτελέσματα των αυτό-διοικητικών εκλογών δεν δίνουν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για πανηγυρισμούς. Ναι μεν είναι πολύ σημαντικό ότι σε περιοχές όπου είχε μηδενική ή πολύ μικρή εκπροσώπηση στην τοπική αυτοδιοίκηση αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του, αλλά αυτά παραμένουν μικρά σε σχέση με τα εθνικά ποσοστά του 2012 (χωρίς βέβαια αυτά να είναι άμεσα συγκρίσιμα).
• Όμως μπαίνει ένα οριστικό στοπ στην καραμέλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τις πρακτικές του παρελθόντος. Όποιος στοιχειωδώς ασχολήθηκε με την αυτοδιοίκηση ξέρει πολύ καλά ποιων παρατάξεων οι εκπρόσωποι μοίρασαν χρήματα, ρουσφέτια κ.τ.λ. Σε όλη την Ελλάδα οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μακριά από αυτές τις λογικές –με ξεκάθαρο κόστος στα εκλογικά ποσοστά. Τώρα μένει να αποδείξουν και στην πράξη τις καλές τους προθέσεις.
• Τέλος, ισχυροποιούνται και αποθρασύνονται οι νεοναζί της Χ.Α.
Για να τα συνοψίσουμε: Α) το να είναι ένα αριστερό κόμμα πρώτο και με 4 μονάδες διαφορά είναι από μόνο του μεγάλης σημασίας και ιστορική ανατροπή. Ωστόσο, η διαφορά δεν είχε το μέγεθος που θα χρειαζόταν για να γίνει η οριστική ανατροπή της κυβέρνησης. Είναι όμως εξαιρετικά θετικό ότι από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα έχει πιο δύσκολο έργο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών της πολιτικών. Β) απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδείξουμε ότι ο εκφασισμός της κοινωνίας δεν είναι λύση, είναι να αλλάξουν οι πολιτικές που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην καταστροφή των λαϊκών τάξεων. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Γ) ο κόσμος ήρθε και έμεινε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως περιμένει από αυτόν πολύ δουλειά, ξεκάθαρο λόγο και πραγματικά έργα στους δήμους και τις περιφέρειες στις οποίες οι εκπρόσωποί του πρώτευσαν. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, όποτε και να γίνουν οι εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο κορμός της νέας κυβέρνησης.
Άρα ο λαός με την ψήφο του απέδειξε ότι:
τίποτα δεν είναι ανέφικτο και ότι
αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, η Δευτέρα ήταν μια πανέμορφη, ζεστή μέρα χωρίς ατυχήματα και καταστροφές.
Χθες κάναμε το πρώτο βήμα, η ανατροπή πρέπει και μπορεί να γίνει, ώστε το δυνατόν συντομότερα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας και να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον της πατρίδας μας.
Πλιάκης Ηρακλής,
Εκπαιδευτικός,
Μέλος της δημοτικής κίνησης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer