Συνέντευξη στην εφημερίδα ΚfreePress έδωσε ο καθηγητής Ηλίας Μπεριάτος, με αφορμή το πρόσφατο 15ο επιστημονικό διεθνές συμπόσιο που έγινε στην Κεφαλονιά με θέμα τις ξηρολιθικές κατασκευές. Ο κ. Μπεριάτος μιλά τόσο για το ΙΚΙ όσο και για τις ευκαιρίες ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού.
1.Το διεθνές συνέδριο του ΙΚΙ ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ποιο συμπέρασμα θα μπορούσαμε να βγάλουμε για την όλη διοργάνωση;
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα, δηλαδή την τεχνογνωσία να αναλαμβάνουμε και να οργανώνουμε στην Κεφαλονιά διεθνή επιστημονικά συνέδρια σημαντικά για τον τόπο μας. Και αυτό με μικρό οικονομικό κόστος αφού τα συνέδρια αυτά είναι κυρίως αυτοχρηματοδοτούμενα. Το δεύτερο είναι ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα σε όποιον θέλει από τους συμπολίτες μας να παρακολουθήσει και να συζητήσει τα θέματα που θίγονται κάθε φορά και τα οποία είναι ενδιαφέροντα και για τον τόπο μας .
- Αυτά τα συνέδρια τι προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες σήμερα; Οι απόψεις διίστανται πολλές φορές για τη χρησιμότητά τους;
Πρώτα- πρώτα ενισχύουν οικονομικά τα νησιά μας. Το ΙΚΙ μέσω της διοργάνωσης των συνεδρίων φέρνει χρήματα από κεντρικούς φορείς κυρίως. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ διακινούνται κάθε φορά. Για παράδειγμα το τελευταίο άφησε πάνω από 70 χιλιάδες ευρώ στο νησί που καταναλώθηκαν σε υπηρεσίες σίτισης, μετακίνησης και διαμονής. Αλλά εκτός από την οικονομική υπάρχει και η πολιτιστική-πνευματική ωφέλεια που είναι και η πιο σοβαρή θετική συνέπεια..
- Ο συνεδριακός τουρισμός είναι κάτι που η Κεφαλονιά αναζητά τελευταία. Πιστεύετε ότι έχουμε την υποδομή να τον αναπτύξουμε περαιτέρω; Το ΙΚΙ πόσο συμβάλλει σε αυτό όλα αυτά τα χρόνια;
Ο συνεδριακός τουρισμός είναι το καλύτερο είδος τουρισμού και είναι κρίμα που δεν έχει αναπτυχθεί στην Κεφαλονιά. Η Ρόδος και Η Θεσσαλονίκη είναι δύο περιοχές της χώρας μας που έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους στο συνεδριακό τουρισμό Γιατί όχι και η Κεφαλονιά; Ο δήμος πρέπει να δει σοβαρά το θέμα αυτό. Όμως θέλει μελέτη και σχεδιασμό και προ παντός συνέχεια στην εφαρμογή.
Το ΙΚΙ έχει ήδη συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή με τα πανελλήνια και διεθνή συμπόσια και συνέδρια που διοργανώνει . Έχει κάνει μάλιστα και σχετική πρόταση,, δέκα χρόνια πρίν, για δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού κέντρου στο χώρο του Ξενία που είναι ιδανικός από άποψη θέσης μέσα στην πόλη αλλά και έκτασης γηπέδου. Συγκεκριμένα έχει προτείνει την διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την μελέτη του συνεδριακού κέντρου που θα μπορεί να λειτουργεί χειμώνα- καλοκαίρι. Παράλληλα μπορεί να κατασκευαστεί και υπόγειος χώρος στάθμευσής, σε ιδανική θέση, στις παρυφές της πόλης.
- Υπάρχει κόσμος, ίσως οι πιο νέοι κυρίως, που δεν γνωρίζουν το σκοπό και τη λειτουργία του ΙΚΙ. Θα θέλατε να μας δώσετε μερικά στοιχεία;
Ίσως φταίμε και εμείς που δεν κάνουμε σωστή προβολή του Ιδρύματος. Πολύ συνοπτικά , το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης δημιουργήθηκε το 1991 με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο του έδωσε τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το διοικητικό κέντρο του ιδρύματος είναι το Αργοστόλι, πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Οι κύριοι στόχοι του είναι: α) Η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. β) Η προστασία, διατήρηση και συνετή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών με την οργάνωση, την προώθηση, την υποστήριξη και την ενθάρρυνση επιστημονικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών. Τα βασικά μέσα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι εκδόσεις ιστορικού, επιστημονικού ή καλλιτεχνικού χαρακτήρα και διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων (συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια κλπ), προκειμένου να ενισχύσουν την επιστημονική και πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής. (Από το 2000 το ίδρυμα έχει διοργανώσει 15 επιστημονικά συμπόσια με θέματα που σχετίζονται με τους προαναφερθέντες στόχους.
- Τέτοιου είδους ιδρύματα πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να παράγουν έργο επιστημονικό; Τα στηρίζει η ελληνική Πολιτεία;
Λόγω κρίσης είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά όταν το αναζητάς πάντα βρίσκεις τρόπους στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης από τους δημόσιους κεντρικούς φορείς. Υπάρχει όμως και η εθελοντική εργασία. Επίσης οι γνωριμίες μας με τον επιστημονικό κόσμο της χώρας στους τομείς του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης μας βοηθούν ώστε να φέρνουμε κάθε φορά τους καλύτερους επιστήμονες.
- Οι μελλοντικοί στόχοι του ιδρύματος ποιοι είναι; Βλέπουμε τελευταία ότι προσπαθείτε να δώσετε την σκυτάλη και σε νέους ανθρώπους. Συχνά σας στηρίζει για παράδειγμα η κόρη σας ή άλλοι νέοι άνθρωποι.
Ακριβώς, ο στόχος μας είναι να παραλάβουν έγκαιρα οι νέοι τη σκυτάλη γιατί οι γενιές πρέπει να διαδέχονται ομαλά η μια την άλλη. Σε κάθε συμπόσιο έχουμε πάντα νέους ανθρώπους από το τόπο μας πλάι στους φτασμένους επιστήμονες. Και δεν είναι μόνο η κόρη μου που χρόνια τώρα βοηθάει στο Ίδρυμα. Είναι ,κάθε φορά, δεκάδες φοιτητές από το πανεπιστήμιο που εργάζομαι και από όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας . Αυτούς τους νέους επιστήμονες προσπαθούμε να τους αναδείξουμε. Δεν χρειάζεται νομίζω να αναφέρω ονόματα, υπάρχουν στα προγράμματα των συνεδρίων.