Του Ναπολέοντα Λιναρδάτου
Η πρόεδρος της Βουλής μίλησε για μια «κυβέρνηση που αντιστέκεται», ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε». Αυτά χθες το βράδυ – και μόλις λίγες μέρες μετά από την πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές για μέτρα 8 δις, δηλαδή μέτρα 8 φορές υψηλότερα από το περιβόητο email Χαρδούβελη. Με απίστευτη αναισθησία και κυνισμό έλεγαν ψέματα για άλλη μια φορά μπροστά στους Έλληνες πολίτες, σπρώχνοντας την Ελλάδα σε κάποιο γι’ αυτούς αναπόφευκτο ραντεβού με την εθνική τραγωδία.
Αν θέλεις να πιστέψεις όσα σου λένε σήμερα, πρέπει να ξεχάσεις όλα όσα σου είχαν πει χθες. Αυτή είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να πάρεις στα σοβαρά τα λεγόμενα των κυβερνώντων. Τώρα σου λένε ότι το δημοψήφισμα των πέντε ημερών θα σου λύσει το πρόβλημα της λιτότητας. Όπως σου έλεγαν τον Ιανουάριο ότι η νίκη τους στις εκλογές θα έβαζε τέρμα στην λιτότητα. Θα εφάρμοζαν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που δεν ήταν όλα όσα ήθελαν να κάνουν, αλλά μόνο όσα μπορούσαν άμεσα να εφαρμόσουν.
Ήρθαν στην εξουσία και επί πέντε μήνες χάθηκαν στην παρανοϊκή ασάφεια Βαρουφάκη. Σπατάλησαν τους πρώτους μήνες έτσι ώστε να μετονομάσουν την τρόικα σε τρεις θεσμούς, γιατί ο Έλληνας που γι’ αυτούς τρώει κουτόχορτο, δεν θα μπορούσε να δει την απόλυτη ομοιότητα μεταξύ των δύο. Και αφού αναλώθηκαν στις μετονομασίες, στους διορισμούς συγγενών και φίλων, στην απελευθέρωση τρομοκρατών και στο να ανοίξουν τα σύνορα στους λαθρομετανάστες, τώρα στο τέλος, νομίζοντας ότι μπορεί να εκβιάσουν, ρίχτηκαν στην λεγόμενη υπερήφανη διαπραγμάτευση που οι άλλοι δεν μπορούσαν να κάνουν.
Η κατάληξη, κατάφεραν να προτείνουν οι ίδιοι μια συμφωνία πολύ χειρότερη από αυτές που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν. Κατάφεραν να τους προτείνουν μια συμφωνία ακόμα χειρότερη κι από την δική τους. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της τόσο υπερήφανης και ηρωικής διαπραγμάτευσης των αργόσχολων της μεταπολίτευσης.
Τώρα που έχουν ρίξει την Ελλάδα στο χειρότερο αδιέξοδο των τελευταίων δεκαετιών, τώρα σου ζητούν συχωροχάρτι και λευκή επιταγή δια δημοψηφίσματος. Για να κάνουν δήθεν όλα όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν, αλλά ουσιαστικά για να σε πάνε εκεί που δεν θέλουν να σου πουν.
Πέρα και πάνω από το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κυρίαρχο και το ουσιαστικό δίλημμα αυτόν τον καιρό είναι αν οι Έλληνες πολίτες θα αφήσουν μια σέχτα πολιτικών απατεώνων να κάνουν την Ελλάδα μια οικονομικά, πολιτισμικά και πληθυσμιακά Συρία των Βαλκανίων. Η επιλογή που τίθεται υπό αμφισβήτηση δεν είναι τόσο η συμμετοχή σε μια Ευρωπαϊκή ομάδα κρατών, αλλά η επιλογή που έγινε κοντά διακόσια χρόνια πριν, να αφήσουμε την βάρβαρη ανατολή και να γίνουμε ένα σύγχρονο δυτικό κράτος.