Φαβορί για να αντικαταστήσει τον Χρήστο Παπουτσή ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα
Η Λούκα Κατσέλη στη World Bank
Οικονομία
22/10/2016 | 10:56

Σε αναζήτηση του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Χρήστο Παπουτσή στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκεται αυτή την περίοδο το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι η θητεία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ λήγει τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν να τοποθετήσουν στη θέση αυτή ένα στέλεχος με γνώσεις στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο να βρίσκεται κοντά στην πρωθυπουργική έδρα και να είναι ικανό να συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού στην κυβερνητική στρατηγική.

Στην κατεύθυνση αυτή, στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων βρίσκεται ένα πρόσωπο που συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον κ. Παπουτσή, ως μέλη και οι δύο της ίδιας κυβέρνησης. Ο λόγος για την πρόεδρο  της Εθνικής Τράπεζας και υπουργό Οικονομίας επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη. Οι δυο τους, αν και εδώ και χρόνια έχουν πάρει χωριστούς δρόμους, φαίνεται πως η Μοίρα επέλεξε να συναντηθούν ξανά στην… παράδοση-παραλαβή της θέσης του Ελληνα εκπροσώπου στην Παγκόσμια Τράπεζα στη μακρινή Ουάσινγκτον, αφού η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιλογή της κυρίας Κατσέλη για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Χρ. Παπουτσή το ερχόμενο καλοκαίρι, κατά τη λήξη της θητείας του.

Ετσι, η κυρία Κατσέλη, η οποία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να ετοιμάζει τις βαλίτσες της. Βέβαια, και ο Χρήστος Παπουτσής διατηρεί καλές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ τον Μάιο -σε εκδήλωση όπου παρευρέθηκε- ο φωτογραφικός φακός τον απαθανάτισε σε ένα πολύ θερμό τετ-α-τετ με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, από όπου φαίνεται ότι οι σχέσεις του με τη σημερινή κυβέρνηση είναι άριστες. Ομως, η λήξη της θητείας του βάζει το Μέγαρο Μαξίμου στη διαδικασία να αναζητήσει ένα πρόσωπο που να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Παγκόσμια Τράπεζα, σε έναν ισχυρό οργανισμό, αντίστοιχο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυρία Κατσέλη υπενθυμίζεται πως ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2011, οπότε διεγράφη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Περίπου έναν χρόνο μετά ίδρυσε τον δικό της πολιτικό φορέα, με την ονομασία «Κοινωνική Συμφωνία», η οποία μάλιστα κατέβηκε και στις εκλογές του 2012, χωρίς όμως την απαραίτητη στήριξη από το εκλογικό σώμα, ώστε να εξασφαλίσει το εισιτήριο εισόδου της στη Βουλή. Από τότε σε όσες εκλογικές διαδικασίες ακολούθησαν, η «Κοινωνική Συμφωνία» στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που βοήθησε ακόμη περισσότερο στον «γάμο» της πρώην υπουργού με το κυβερνών κόμμα.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η μόνη θέση για την οποία έχει συζητηθεί το όνομα της κ. Κατσέλη από την πλευρά της κυβέρνησης, αν και στο παρασκήνιο λέγεται πως η πρώην υπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο να πάει στην Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκεκριμένα, το όνομα της κυρίας Κατσέλη ακούγεται έντονα σε παραπάνω από ένα σενάρια, διατηρώντας σε όλα πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ενα από αυτά την εμφανίζει να συγκαταλέγεται στα άτομα που θα αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός στον ανασχηματισμό που πλησιάζει. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως συζητείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει γίνει αποδεκτό με ενθουσιασμό από μια μερίδα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια ώρα, το όνομα της πρώην υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, «έπεσε στο τραπέζι» και για τη θέση του προέδρου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, σενάριο που φάνταζε από την αρχή το πλέον ασθενές, σε αντίθεση με αυτό της αντικατάστασης του Χρήστου Παπουτσή, θέση που από την πρώτη στιγμή λέγεται πως είχε διεκδικήσει και η ίδια έντονα. Πλέον περιμένει να αναλάβει καθήκοντα, ενώ είναι έτοιμη να μετακινηθεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η επιλογή Σαμαρά το 2013

Η αλήθεια είναι πως η θέση του εκπροσώπου στην Παγκόσμια Τράπεζα δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί… Η πιο πρόσφατη ήταν το καλοκαίρι του 2013, κατά την τοποθέτηση του κυρίου Παπουτσή, με τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες να είναι πολλές. Το εντυπωσιακό είναι πως οι τελευταίοι εκπρόσωποι προέρχονται αποκλειστικά από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Για την ιστορία να θυμίσουμε πως η τοποθέτηση του Χρ. Παπουτσή ήρθε την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Μάλιστα, δημοσιεύματα ήθελαν αυτή την τοποθέτηση να έχει προκύψει έπειτα από αίτημα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τότε κυβερνητικού εταίρου, Ευ. Βενιζέλου, προς τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να σταματήσει η σφοδρή εσωκομματική κριτική που ασκούσε ο κύριος Παπουτσής.

Ωστόσο, ειδικά για τη Λούκα Κατσέλη κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πλούσιο βιογραφικό, αλλά και την εμπειρία της, αφού διετέλεσε επιστημονική διευθύντρια του ΚΕΠΕ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της «Επιτροπής Σοφών» και, τελευταία, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Πηγή: parapolitika.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ