Η λιτανεία, η οποία έχει απόσταση έξι χιλιόμετρα, διήρκεσε μια και μισή ώρα, ενώ γίνονταν στάσεις στους διάφορους συνοικισμούς για να προσκυνούν οι πιστοί.
Η λιτανεία της Παναγιας Σισσίων -Ένα έθιμο απ’ τα παλιά [εικόνες]
Εκκλησία
17/04/2017 | 22:04

Του Αντώνη Καγγελάρη

Τελέσθηκε σήμερα Δευτέρα της Διακαινησίμου (Νια Δευτέρα), η καθιερωμένη, προ αιώνων, Ιερά Λιτάνευση της Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου των Σισσίων από την ομώνυμη Μονή, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Βλαχάτων. Πριν τη λιτανευτική πομπή προηγήθηκε δέηση στο Καθολικό της Μονής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Δημητρίου.

Μετά το πέρας της Δέησης ξεκίνησε η λιτανεία στην οποία προΐστατο ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Φώτιος Γαβριελάτος μαζί με τον π. Διονύσιο Μαρκέτο και τον Ιεροδιάκονο π. Γεράσιμο. Η λιτανεία, η οποία έχει απόσταση έξι χιλιόμετρα, διήρκεσε μια και μισή ώρα, ενώ γίνονταν στάσεις στους διάφορους συνοικισμούς για να προσκυνούν οι πιστοί. Φθάνοντας στο Ναό της Αγίας Μαρίνας ετελέσθη ο Μικρός Παρακλητικός κανόνας προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Εικόνα την ερχόμενη Κυριακή του Θωμά θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου όπου θα παραμείνει μέχρι και της Κυριακή της Σαμαρείτιδος. Από εκεί θα επιστρέψει και πάλι στη Μονή.

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του πολύ πίσω όταν στη Κεφαλονιά υπήρχε η Ενετοκρατία και η Εικόνα της Θεοτόκου μεταφερόταν στο Κάστρο, την τότε πρωτεύουσα για να την προσκυνήσει ο Διοικητής του Νησιού.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer