Σχετικά με τη διακήρυξη της ΑΝΑΣΑ του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ (κατέρχεται από κοινού με τους ΑΝΕΛ), για τα Ιόνια Νησιά
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη διακήρυξη της ΑΝΑΣΑ
Πολιτική
08/05/2014 | 19:20

Η διακήρυξη διαπνέεται από τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και το πλαίσιο της ΕΕ, που δήθεν θα μπουν σε φιλολαϊκά πλαίσια από μια Περιφερειακή Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να αποφύγει «τα πιο ακραία μνημονιακά προγράμματα», προφανώς για να εφαρμόζει τα πιο «ήπια» (;), που πηγάζουν από το μνημόνιο των μνημονίων τη συνθήκη του Μάαστριχτ την οποία έχει υπογράψει. Το πνεύμα αυτό, με ανοιχτό προσκλητήριο τόσο στην υγιή επιχειρηματικότητα όσο και στο λαό, διαπερνά το σύνολο των στόχων που τίθενται στη διακήρυξη. Η αντίθεση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν αφορά κάποια επί μέρους διαφωνία αλλά συνολική αντιπαράθεση με τις αυταπάτες που σπέρνει στο λαό το νέο ΠΑΣΟΚ για λύσεις εντός των τειχών, από τα πάνω και με το λαό στη γωνία.

Ζητήματα για το δρόμο ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η ΑΝΑΣΑ

Η ΑΝΑΣΑ αναφέρει ότι αντιτίθεται στα μνημόνια, στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές της τρόικα και της συγκυβέρνησης και παλεύει για το δρόμο «της παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη χώρα και για την Περιφέρεια μας». Μιλά μάλιστα για «μια νέου τύπου κοινωνία. Μια κοινωνία πέρα από την κρίση, στην οποία οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη». «Μία κοινωνία στην οποία, η κάλυψη των αναγκών … των ανθρώπων … θα είναι ο κυρίαρχος σκοπός».

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως χωρίς αλλαγή τάξης στην εξουσία, με διατήρηση της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων και των τραπεζών, με τα κλειδιά της οικονομίας στους κεφαλαιοκράτες είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης. Ο άλλος δρόμος στον οποίο αναφέρεται είναι παράδρομος στην ίδια στρατηγική, την οποία υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε όποια θεσμική θέση βρεθεί. Το ίδιο άλλωστε έκανε και ο εκλεκτός του υποψήφιος περιφερειάρχης σαν αντινομάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κάθε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της ΕΕ, υποστηρίζει ότι πρέπει να ηττηθούν εντός ΕΕ οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Ας μας δείξουν ένα παράδειγμα που οι ροζ, όποιας απόχρωσης, ακολούθησαν σαν κυβερνήσεις της ΕΕ άλλο δρόμο. Οι αυταπάτες που σπέρνει η ΑΝΑΣΑ για την Περιφέρεια θα αποδειχθούν αέρας κοπανιστός, σαν εκείνον που θα έφερνε ο Ολάντ στη Γαλλία…

Γνωρίζουν καλά ότι καπιταλισμός και κρίση είναι δίδυμα αδέρφια. Η αιτία της κρίσης δεν είναι άλλη από την ατομική ιδιοποίηση του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη, ακριβώς γιατί τα παράσιτα έχουν την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Η δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων τσακίζεται από τις σχέσεις καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Κοινωνία χωρίς κρίση είναι κοινωνία χωρίς καπιταλισμό. Επειδή, όμως, το νέο ΠΑΣΟΚ προσκυνά τον καπιταλισμό δε μπορεί να μιλήσει για κοινωνία χωρίς κρίση. Γι’ αυτό μιλά για μια ασαφή νέα κοινωνία «πέρα από την κρίση»!!

Σε ποιες κοινωνικές δυνάμεις στηρίζει την πρότασή της η ΑΝΑΣΑ

Η γνωστή πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να κρύψει τις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται. Άλλωστε δηλώνεται λιγότερο ή περισσότερο καθαρά στη διακήρυξη και ιδίως στους στόχους που ιεραρχεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε ένα τμήμα του κεφαλαίου και γι’ αυτό απαιτεί ένα άλλο μίγμα καπιταλιστικής διαχείρισης. Υποτίθεται ότι είναι σε σύγκρουση «με τις πολιτικές της αρπαχτής», θέλει υγιή επιχειρηματικότητα.

Η ΑΝΑΣΑ δεν διεκδικεί κοινωνικοποίηση των υδρογονανθράκων, που σημαίνει, παρά τα όποια φληναφήματα για «επανατοποθέτηση του ζητήματος», ότι συμμαχεί με τα μονοπώλια εξόρυξης με όρο να βάλλουν «τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη»!!! Μιλά για «αντισεισμικό ισοδύναμο» απευθυνόμενη, προφανώς, στο κατασκευαστικό κεφάλαιο, το οποίο θα ενταχθεί σε ένα σχεδιασμό με «μακροπρόθεσμο χαρακτήρα». Η έμφασή στην ενίσχυση του τουριστικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου, αποκαλύπτεται με την εμμονή στο «μεταφορικό ισοδύναμο» για την δραστική μείωση του κόστους μεταφοράς. Το μεταφορικό ισοδύναμο της ΕΕ αφορά τη μείωση του κόστους όχι για τους επιβάτες αλλά για τις εταιρίες (τύπου άγονη γραμμή). Γι’ αυτό η ΑΝΑΣΑ είναι η αγαπημένη επιλογή των ξενοδόχων που στηρίζουν το ψηφοδέλτιο με συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών τους,  αλλά και μέρους του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στην άμεση καθοδήγηση γνωστού εφοπλιστή που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο και στηρίζει τον «ανεξάρτητο» υποψήφιο της ΝΔ και νυν δήμαρχο Κεφαλονιάς και που στο ΕΒΕΚΙ συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του νυν προέδρου του και επίσης «ανεξάρτητου» υποψήφιου για το Δήμο Κεφαλονιάς, «σκίζουν τα ιμάτιά τους» υπέρ της ΑΝΑΣΑ. Αυτό δε σημαίνει ότι άλλα τμήματα του κεφαλαίου δεν θα ωφεληθούν.

Η θέση «επιδότηση προϊόντων και πρώτων υλών», για τους επιχειρηματίες του Ιόνιου, σημαίνει ειδική ενίσχυση από κρατικούς πόρους ακόμη και σε τμήματα του καθαρά βιομηχανικού κεφαλαίου. Με βάση αυτή την αρχή. για παράδειγμα, η βιομηχανία στόκου του κ. Γ. Καλαφάτη, που θησαυρίζει χωρίς να αποδίδει ούτε τα δημοτικά τέλη, θα επιδοτείται κι από πάνω!!! Το ίδιο ισχύει και για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τις ιχθυοκαλλιέργειες κλπ. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια ζητά «πλήρη αξιοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών Κανονισμών». Όχι μόνο δεν αντιπαρατίθεται στην πολιτική της ΕΕ αλλά την κάνει και σημαία του.

Με πυρήνα αυτό τις μερίδες του κεφαλαίου αναζητά κοινωνικές συμμαχίες στους «μη προνομιούχους πολίτες», όπως λέει στη διακήρυξη. Ζητά «σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής, με στόχο τη διατροφική επάρκεια και την προστασία των φυσικών πόρων». Αλλά σκόπιμα δε διευκρινίζει πώς αυτό θα επιτευχθεί. Δεν λέει κουβέντα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και όλη τη γραμμή της ΕΕ για εξοβελισμό των μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Για διατροφική επάρκεια κάνει λόγο και η ΕΕ και εννοεί μονοπωλιακή συγκέντρωση, χρήση των μεταλλαγμένων κλπ. Αντίστοιχα η ΕΕ κάνει λόγο για προστασία των φυσικών πόρων και εννοεί την απαγόρευση πχ της αλιείας για τους μικρούς ψαράδες. Είναι νωπή η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ ως αντινομάρχη του ΠΑΣΟΚ, υπέρ της σχετικής ΚΥΑ, που ουσιαστικά εξειδίκευσε την πολιτική της ΕΕ για την Κεφαλονιά και όλα τα Ιόνια αλλά και η κατά περίπτωση έγκριση ΜΠΕ χωροθέτησης και λειτουργίας Ιχθυοκαλλιεργειών . Η ΑΝΑΣΑ ζητά «προστασία και ανάπτυξη των μικρομεσαίων εμπόρων και επιχειρηματιών» αλλά δε μας εξηγεί πώς αυτό συνδέεται με την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμοστεί ο αναπτυξιακός νόμος που τα δίνει όλα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα αφήνοντας ψίχουλα για τους μικρούς ΕΒΕ. Τις όποιες διευκολύνσεις για τους ΕΒΕ της περιοχής τις τεκμηριώνουν στη βάση της ιδιαιτερότητας. Αναφέρονται στη νησιωτικότητα, στην ανάγκη «να γίνουμε Αιγαίο στο ΦΠΑ» κλπ. Κάτι τελείως διαφορετικό από την πανελλαδική πρόταση του ΚΚΕ για άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η ΑΝΑΣΑ κάνει άνοιγμα στους δημοσίους υπαλλήλους δίνοντας όρκο πως θα αναβαθμίσει τη δημόσια υγεία (και μόνο). Δεν εξηγεί πώς μπορεί να συνυπάρχει δημόσια και ιδιωτική υγεία σε ένα ανταγωνιστικό καπιταλιστικό περιβάλλον και πώς χωρίς να ανατρέπεται αυτό το πλαίσιο να βγαίνει αναβαθμισμένη η δημόσια υγεία. Επίσης δεσμεύεται να αντισταθεί «στη δραματική επιδείνωση των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ. Η ΑΝΑΣΑ κάνει τον «ψόφιο κοριό» στο γεγονός ότι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή της ελαστικής εργασίας στους χώρους ευθύνης τους. Άλλωστε η «Κοινωνική Συμφωνία» συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό της ΑΝΑΣΑ και η κ. Κατσέλη ψήφισε σαν υπουργός του ΠΑΣΟΚ τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, με τα κοινωφελή προγράμματα, που γεμίζουν τους ΟΤΑ σε βάρος της μόνιμης σταθερής εργασίας. Μάλιστα υπέγραψε και σχετική προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ιονίων. Δηλαδή, η ΑΝΑΣΑ κάνει κριτική στην πολιτική που υλοποίησε μέρος του ψηφοδελτίου της!!! Αλλά βέβαια μιλάμε για το ΣΥΡΙΖΑ, οπότε καμία κολοτούμπα δεν πρέπει να ξαφνιάζει το λαό.

Υποκρύπτεται, επίσης, αλλά αποκωδικοποιείται εύκολα το γεγονός ότι η ΑΝΑΣΑ απευθύνεται σε νέα μεσαία στρώματα που υλοποιούν προγράμματα της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν αναφέρεται καν σε δημόσια παιδεία και πρόνοια αλλά αναγάγει, ειδικά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ, «σε πυλώνες της Τέχνης και της Επιστήμης στην περιοχή μας, στην Ελλάδα και στον κόσμο»!!! Δεν έχει σαν σημείο αναφοράς τα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών αλλά τα προγράμματα και τις καινοτομίες για ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες. Ζητά, ουσιαστικά, να γίνουν τα ΤΕΙ ανταγωνιστικά, με τους κανόνες που η αγορά και η ΕΕ θέτουν. Αντίστοιχα, στην πρόνοια κάνει λόγο για «κάλυψη των πιο βασικών κοινωνικών αναγκών». Ουσιαστικά θέλει μέριμνα για την ακραία εξαθλίωση μέσα από τις δράσεις που η ΕΕ προωθεί.

Συμπερασματικά, οι βασικές κοινωνικές δυνάμεις για την υλοποίηση του παράδρομου καπιταλιστικής ανάπτυξης που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια, είναι ένα τμήμα του κεφαλαίου, μαζί με μεσαία στρώματα που είτε προσδοκούν κόκκαλα από τα τραπέζι της πλουτοκρατίας είτε υλοποιούν ένα μέρος δράσεων σε κοινωνικούς τομείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί αυταπάτες σε ένα τμήμα δημοσίων υπαλλήλων ότι θα είναι πιο ήπιες οι αναδιαρθρώσεις με άλλη κυβέρνηση και άλλη περιφερειακή αρχή. Η εργατική τάξη, η μικρή αγροτιά, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες και έμποροι δεν έχουν, αντικειμενικά, καμία ελπίδα από το δρόμο που θα υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος της περιφερειακής διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από τη συνολική πολιτική στην οποία εντάσσεται και τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί, σαν μηχανισμός του αστικού κράτους. Η ΑΝΑΣΑ κατακρίνει (τώρα) τον Καλλικράτη αλλά πουθενά δε ζητά την κατάργησή του. Κραυγάζει ότι η τοπική διοίκηση «έχει οδηγηθεί ένα βήμα πριν την οικονομική και θεσμική της διάλυση». Κρύβει ότι η αποκέντρωση, της οποίας είναι πρωτοστάτης, σημαίνει ακριβώς να αναλάβει η τοπική διοίκηση μιας σειρά τομείς ώστε να ρέουν απρόσκοπτα κρατικοί πόροι για το κεφάλαιο και να μπορέσει να διευκολυνθεί η διείσδυσή του σε νέα πεδία.

Η ΑΝΑΣΑ κλαίει ότι «οι ΟΤΑ έχουν μετατραπεί σε ένα μεγάλο ΤΑΙΠΕΔ και ξεπουλάνε …». Η ΑΝΑΣΑ, προφανώς, θέλει εμπλοκή των ΟΤΑ για «καλό πούλημα». Αυτό αποκαλύπτει η τοποθέτηση του επικεφαλής της για την περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους «Τραπεζάκι», για το οποίο ζήτησε ως αντινομάρχης του ΠΑΣΟΚ «αξιοποίηση μέσω του Δήμου με ανταποδοτικά οφέλη και κατασκευή ξενοδοχείων και clyb από ιδιώτες. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι τα στελέχη του στήριξαν – ψήφισαν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια των πρώην δήμων Κεφαλονιάς την μετατροπή της διαδημοτικής επιχείρησης καθαριότητας σε ΑΕ, δηλαδή την ιδιωτικοποίησή της (ανάμεσά τους ο νυν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Δρακουλόγκωνας στη Σάμη). Το ίδιο και για τα λιμάνια, είπαν όχι στο ξεπούλημα υπονοώντας εκποίηση σε καλή τιμή.

Η περιφερειακή αρχή της ΑΝΑΣΑ θα προτάξει τα στήθη της για την «υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών» από τους επενδυτές σε εισαγωγικά. Δηλαδή θα διευκολύνει την παρέμβαση των επενδυτών χωρίς εισαγωγικά, που δεν είναι «πειρατές». Ακριβώς αυτό το ρυθμιστικό ρόλο διεκδικεί. Και τον εξειδικεύει. Μιλά για «συνοχή», «μείωση των ανισοτήτων» (τις οποίες έτσι αναγνωρίζει ότι θα διατηρήσει), «ισόρροπη ανάπτυξη», «κοινωνικά κριτήρια». Η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, θα προσπαθήσει να εγγυηθεί περιορισμό των κοινωνικών εκρήξεων μέσα από τις παρεμβάσεις που θα κάνει για την ακραία φτώχεια και ανέχεια (πχ περιφερειακές κοινωνικές δομές), αξιοποιώντας κάποια οικονομικά οφέλη που προσδοκά να έχει από τη διαπραγμάτευση με τους έντιμους και υγιείς καπιταλιστές και τα προγράμματα της ΕΕ.

Τη διαβεβαίωση για δυνατότητα ενσωμάτωσης του εργατικού – λαϊκού παράγοντα και αποτελεσματικής κοινωνικής δράσης την παρέχει προς τα αφεντικά μέσα από τη θέση για «καθιέρωση διαβούλευσης με τους εργαζόμενους … για τα προβλήματα … λειτουργίας των υπηρεσιών». Οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών θα είναι κοινωνικοί εταίροι, όπως λέει και η ΕΕ, όπου θα έχουν συνευθύνη για την ανταπόκριση στα αποκεντρωμένα καθήκοντα, χωρίς κρατικούς πόρους. Πολύ καλυμμένα η ΑΝΑΣΑ βάζει το ζήτημα της αξιολόγησης υπαλλήλων και υπηρεσιών των ΟΤΑ, που θα κρίνονται από την εξεύρεση χορηγών υλοποιώντας κατά γράμμα την επιλογή της ΕΕ για περαιτέρω αποσάθρωση και επιχειρηματοποίηση των ΟΤΑ. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους υπαλλήλους (διαθεσιμότητες – απολύσεις, περαιτέρω ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων).

Αυτό είναι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ και καμία σχέση δε μπορεί να έχει με το όραμα του λαού για μια ζωή που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του.

Μαχητικά ΚΚΕ

Ο λαός μπορεί (και οφείλει) να δώσει ένα καλό μάθημα στην πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό. Να μη στηρίξει καμία δύναμη που κινείται εντός των τειχών της ΕΕ και των μονοπωλίων. Να επιλέξει άλλο δρόμο ανάπτυξης εκτός ΕΕ, με το λαό στην εξουσία και κοινωνικοποιημένο τον πλούτο. Να μην «μασήσει» στους ελιγμούς και στις αυταπάτες. Να στηρίξει ΚΚΕ παντού: στην Ευρωβουλή, στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.

Κέρκυρα, 5 Μαΐου 2014

Γραφείο Τύπου

Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer