Του Ανδρέα Κωνσταντάτου
Όλα τα νησιά του Αιγαίου , είτε βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είτε στις βόρειες Σποράδες, είτε στις Κυκλάδες – όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Τήνος – έχουν ΦΠΑ μειωμένο κατά 30%. Η πρόταση της τρόικας, ήταν να αυξηθεί ο ΦΠΑ σ’ αυτά τα νησιά , στα όρια που ισχύουν για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αντ’ αυτού η κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Πλήττοντας έτσι τα ξενοδοχεία, κυρίως τα μικρά και τον τουρισμό σ όλη τη χώρα.
Η λογική πρόταση θα ήταν, να εξαιρέσει ορισμένα μικρά νησιά, που πράγματι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα επιβίωσης και να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά εκείνα, όπου ο τουρισμός τα έχει καταστήσει πλούσια.
Γιατί δηλαδή η Φλώρινα να μην έχει μειωμένο ΦΠΑ; Γιατί η Κεφαλονιά που είναι σεισμόπληκτη, να μην έχει τη φορολογική μεταχείριση που έχει η Μύκονος και η Σαντορίνη;
Σ αυτό το ερώτημα υπάρχει μια και μόνη απάντηση . Το πολιτικό κόστος. Εκτιμάται ότι μια πρόταση για εξομοίωση του ΦΠΑ , στα νησιά του Αιγαίου , δεν θα περνούσε από τη Βουλή. Υπενθυμίζω, ότι οι περισσότεροι βουλευτές που εκλέγονται σ αυτές τις περιοχές , ανήκουν στη ΝΔ.
Έτσι λοιπόν την πληρώνουν όλοι, για να υπάρχουν κάποιοι και να πίνουν στην υγεία των κορόιδων, των υπολοίπων δηλαδή περιοχών της χώρας που έχουν και μεγαλύτερες ανάγκες. Γιατί απλά, αυτές οι περιοχές, δεν έχουν τη δυνατότητα να εκβιάσουν το πολιτικό σύστημα, το οποίο και γι αυτά – δηλαδή την πελατειακή αντιμετώπιση της κρίσης – για πολλά άλλα, καταρρέει…..
Ελπίζω πριν την τελική συμφωνία να αλλάξει άποψη.