Τις άμεσες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ψυχισμό των Ελλήνων διαπιστώνει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία των Ελλήνων
Πολιτική
23/04/2011 | 18:53

Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα έχει προκαλέσει σε μεγάλο αριθμό των Ελλήνων η διαρκής υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και κυρίως η απουσία ελπίδας για έξοδο από το τούνελ της κρίσης.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε δείγμα 5000 ατόμων (18-74 ετών), που δημοσιεύει το “Έθνος της Κυριακής”,  ολοένα και περισσότεροι πολίτες παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Στα αποτελέσματα της έρευνας είναι φανερό ότι υπάρχει συσχέτιση της κακής ψυχικής υγείας με το χαμηλό εισόδημα και την ανεργία.

Ενώ η συχνότητα ψυχικών προβλημάτων σε πολίτες χωρίς οικονομικά προβλήματα είναι περίπου 3%, στα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες φτάνει το 22%.

Η έρευνα μελέτησε ακόμα και τις αυτοκτονικές τάσεις και διαπιστώθηκε ότι οι άνεργοι ι ήταν δυόμισι φορές πιο πιθανό να αρχίσουν να μελετούν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Ήταν επίσης 2,5 φορές πιθανότερο να αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα.

Στα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, χωρίς να είναι άνεργοι, η πιθανότητα εκδήλωσης τάσεων αυτοκτονίας ήταν μιάμιση φορά πιο πιθανή σε σύγκριση με ανθρώπους που βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση.

Ιδιαίτερα ευάλωτες, σε θέματα ψυχικής υγείας εμφανίζονται οι γυναίκες. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 11% των ανδρών και το 17% των γυναικών, εμφάνισαν συμπτωματολογία τουλάχιστον ήπιας κλινικής βαρύτητας, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν βαρύτερη συμπτωματολογία που πιθανόν να απαιτούσε την εξέταση από ιατρό.Σ

Σχετικά με τις συγκεκριμένες διαταραχές, η παρουσία κατάθλιψης κυμάνθηκε περίπου στο 3% για όλους τους συμμετέχοντες (3,9% για τις γυναίκες και 2,2% για τους άνδρες), ενώ η διαταραχή γενικευμένου άγχους αφορούσε το 4,2% (6% για τις γυναίκες και 2,5% για τους άνδρες).

Ενα 3%, περίπου, έπασχε από κλινικά σημαντικές φοβίες, 1,7% από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και 2% από διαταραχή πανικού.

Τον σχεδιασμό της έρευνας ανέλαβαν οι Πέτρος Σκαπινάκης, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Βενετσάνος Μαυρέας, καθηγητής Ψυχιατρικής, με συμμετοχή και του ιατρού του Ψυχιατρικού τμήματος Στέφανου Μπέλλου.

Ο κ. Πέτρος Σκαπινάκης, μιλώντας στο “Έθνος της Κυριακής”, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην υγεία των πολιτών, μπορεί να είναι πολύ πιο τραγικές στο μέλλον.

Πηγή: New247

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ