Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα και των εκπροσώπων Συλλόγων Εμπόρων Σταύρου Σπαθή και Ιάκωβου Νιφοράτου.
Η “Κράνη” είδε Δρακουλόγκωνα
Κοινωνία
22/09/2014 | 17:16

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα και των εκπροσώπων Συλλόγων Εμπόρων Σταύρου Σπαθή και Ιάκωβου Νιφοράτου.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Εμπορίου και μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Νικόλας Βαλλιανάτος.

Η συζήτηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα καθώς ήταν και η πρώτη επίσημη συνάντηση των νέο εκλεγμένων Αντιπεριφερειάρχη και Εντεταλμένου Συμβούλου με τους φορείς των Εμπόρων.

Τα θέματα που έθεσαν οι κύριοι Σπαθής και Νιφοράτος στον Αντιπεριφερειάρχη ήταν τα εξής :

Πάταξη του παρεμπορίου, δεδομένου ότι τον χειμώνα τα κρούσματα εμφάνισης πολιτών κυρίως αγροτικών προϊόντων από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι έντονα. Στο θέμα αυτό μετά από συζήτηση συμφώνησαν στην πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη ¨Να γίνει το συντομότερο δυνατόν σύσκεψη όλων των φορέων του Εμπορίου από Κεφαλονιά και Ιθάκη και να τεθεί το θέμα , να παρθούν αποφάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές που εκτελούν τους ελέγχους.

Λειτουργία Καταστημάτων τις Κυριακές

Ο Σταύρος Σπαθής έθεσε υπόψη του Αντιπεριφερειάρχη την θέση του Συλλόγου «Ποτέ την Κυριακή» εκτός των θερινών μηνών. Καθώς και την έγκαιρη διευθέτηση του προβλήματος της τελευταίας Κυριακής του χρόνου που ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η θέση της παράταξής του είναι απόλυτη και σαφής. Κανένα κατάστημα δεν θα είναι ανοικτό τις Κυριακές πέρα των θερινών μηνών. Θεωρώντας μάλιστα την Κυριακή «ιερή» ημέρα για την ξεκούραση, την διασκέδαση, τη συνοχή της οικογένειας ακόμα και του δικαιώματος του εκκλησιασμού.

ΕΝΦΙΑ

Εδώ δεν χρειάστηκε να πουν σχεδόν τίποτε οι εκπρόσωποι των φορέων καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι και σαν πολιτικός αλλά και σαν δικηγόρος θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ αντισυντγματικό και θα καταγγελθεί σαν τέτοιος.

Μείωση φορολόγησης λόγω επιπτώσεων σεισμών

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση με Υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοϊδη και του έθεσε το θέμα . Είπε μάλιστα ότι επιχείρημά του ήταν πως είναι δυνατόν να επιδοτούμε τις επισκευές των σεισμόπληκτων κατοικιών και να βάζουμε στα οικοδομικά υλικά 23% ΦΠΑ, είναι σαν να παίρνουμε πίσω την επιδότηση. Η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη είναι να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην Κεφαλονιά από ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης για την ανασυγκρότηση των νοικοκυριών όπως λχ τα οικοδομικά υλικά.

Με αυτή την ευκαιρία επεκτάθηκε η συζήτηση και στο θέμα γενικά της μείωσης του ΦΠΑ στα Ιόνια νησιά, αίτημα που η παράταξη του νυν Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου είχε θέσει σε άμεση προτεραιότητα ως αντιπολίτευση.

Επιχειρηματικά δάνεια

Ο κ. Σπαθής έθεσε το θέμα των δυσκολιών που έχουν αρκετοί έμποροι να πληρώσουν τις δόσεις τους μετά τους σεισμούς. Δεν πρόκειται για κόκκινα δάνεια αλλά για δάνεια τα οποία πληρωνόντουσαν έως τον Ιανουάριο αλλά μετά με τις δυσκολίες της αγοράς πολλοί δεν είναι σε θέση να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τις προμήθειες της Αντιπεριφέρειας. Η πρόταση των εμπόρων ήταν να ενημερώνονται οι επαγγελματίες του κάθε κλάδου και να δίνεται η δυνατότητα της συμμετοχής τοπικών επιχειρήσεων σε προμήθειες της Αντιπεριφέρειας.

Ο κ. Δρακουλόγκωνας δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις εξής διευκρινήσεις : θα ενημερώνονται οι επαγγελματίες ΟΛΗΣ της Κεφαλονιάς όχι μόνο του Αργοστολίου και δεύτερον από 5.000 ευρώ και επάνω θα διενεργούνται διαγωνισμοί , στην ουσία αποποιείται του δικαιώματός του για απευθείας αναθέσεις έως 25.000 ευρώ.

Στην πρόταση του κ. Νιφοράτου για δημιουργία πάρκιγκ και αστικής συγκοινωνίας, αφού ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι αφορούν τον Δήμο αλλά προθύμως θα τα στηρίξει και θα συνεργαστεί με τον Δημο και σε αυτό το θέμα, ζήτησε τη γνώμη τους πως θα φαινόταν στον εμπορικό κόσμο αν μεταφερόταν έξω από το Αργοστολι το διοικητήριο της Περιφέρειας και το υπάρχον κτίριο να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων, τονίζοντας ότι αυτό είναι το οραμά του καθώς η Κεφαλονιά έχει μεγάλη ανάγκη από πολιτιστικά σημεία.

Όπως αντιλαμβάνεστε προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση, ξαναθυμηθήκαμε όλοι τις προτάσεις του πρ. Δημου Αργοστολίου για μεταφορά των υπηρεσιών στο Ασπρόχωμα.. Τέλος πάντων άνοιξε πάλι ο φάκελος «μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών».. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να προχωρήσει..

Τελειώνοντας να επισημάνουμε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων σχεδόν στο σύνολο των θεμάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού κόσμου με αυτές του Αντιπεριφερειάρχη.

Μακάρι να προχωρήσουν γρήγορα τα οράματα και σε έργα..

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Σπαθής

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer