Η Kefalonian Beer κυκλοφορεί από Σεπτέμβριο στην Αθήνα και σταδιακά θα είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένα καταστήματα delicatessen, επιλεγμένα bars και εστιατόρια τα οποία έχουν απολύτως ελληνική ταυτότητα
Η Κεφαλονιά παράγει τη δική της gourmet μπύρα
e Gastronomie
20/05/2016 | 11:17

H Κεφαλονιά παράγει πλέον τη δική της μπύρα, η οποία παράγεται από 100% ελληνική βύνη και κατάφερε να βγει στην αγορά εν μέσω κρίσης, παρά τα capital controls και (πλέον) παρά την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται η ελληνική εγχώρια παραγωγή, η Kefalonian Beer κυκλοφορεί από Σεπτέμβριο στην Αθήνα και σταδιακά θα είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένα καταστήματα delicatessen, επιλεγμένα bars και εστιατόρια τα οποία έχουν απολύτως ελληνική ταυτότητα.

Ο κ. Νίκος Μωραΐτης, ένας από τους εμπνευστές της κεφαλονίτικης μπύρας (οι άλλοι δύο είναι οι κ.κ. Κυριάκος Μωραΐτης και Γιάννης Πολυχρονάτος)  μιλάει στο insider.gr για το εγχείρημα. Όπως αναφέρει «η εταιρεία έχει μόλις ένα χρόνο λειτουργίας και ιδρύθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης και ύστερα από τουλάχιστον τρία χρόνια μεγάλης προσπάθειας προκειμένου να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια , να ληφθούν πιστοποιήσεις, να γίνουν έλεγχοι, να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να λειτουργήσει τελικά ένας υπερσύγχρονος πολύ-χώρος ζυθοποιίας σε ιδιόκτητα κτίριο».

Οι εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό για ξεναγήσεις και γευσιγνωσία. Όσον αφορά στη διάθεση της μπύρας, ο κ.  Μωραΐτης σημειώνει ότι «η παραγωγή είναι μικρή. Μόλις το Νοέμβριο βγάλαμε τις πρώρες ετικέτες. Αρχικά θα διατεθεί σε καταστήματα της Αθήνας και κατόπιν σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε προτάσεις για εξαγωγές, κυρίως από Γερμανία και ΗΠΑ αλλά αυτό θα καθυστερήσει κάπως».

Η Kefalonian Beer κατατάσσεται στην κατηγορία Premium Lager και είναι φρέσκια μπύρα με 5% αλκοόλ. Δεν περιέχει συντηρητικά ενώ η ζυθοποιία είναι από τις ελάχιστες σε όλη την Ελλάδα που χρησιμοποιούν τρία είδη ελληνικού κριθαριού τα οποία προμηθεύεται από Έλληνες παραγωγούς από τη Μακεδονία, καθώς και τρία διαφορετικά είδη λυκίσκου που χαρίζουν στη μπύρα το ξεχωριστό της άρωμα.

Η διαδικασία παραγωγής

Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή της κεφαλλονίτικης μπύρας ξεκινάει από την προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών.

Η βύνη (100% ελληνική,) οι εκλεκτές ποικιλίες λυκίσκου, η υψηλής ποιότητας μαγιά αλλά και το εξαιρετικό νερό της περιοχής, το οποίο είναι κατάλληλα επεξεργασμένο αποτελούν την πρώτη ύλη για την Παρασκευή του ποτού. Η διαδικασία στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας ξεκινάει με την άλεση της βύνης. Στη συνέχεια η αλεσμένη βύνη περνάει στο στάδιο της εκχύλισης όπου αναμειγνύεται με νερό συγκεκριμένης θερμοκρασίας για ορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε τα ένζυμα στην βύνη να διασπάσουν το άμυλο που περιέχουν μετατρέποντας το σε σάκχαρα.

beer2

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ένα γλυκό ζεστό υγρό, το οποίο  ονομάζεται ζυθογλεύκος. Αυτό, μετά την διαδικασία της εκχύλισης, περνάει στο ζυθοβραστήριο για το βράσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, συνήθως ανάμεσα σε μία με δυο ώρες. Στο στάδιο αυτό προστίθεται και ο λυκίσκος υλικό πολύ σημαντικό για την γεύση της μετέπειτα έτοιμης μπύρας.

beer3

Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο, η μπύρα περνάει στα κυλινδροκωνικά δοχεία ωρίμανσης και προστίθεται η μαγιά. Ύστερα ξεκινά η ζύμωση όπου παράγεται το αλκοόλ και το διοξείδιο του άνθρακα (από την αντίδραση της μαγιάς με το ζυθογλεύκος). Όταν τελειώσει η ζύμωση η μπύρα ψύχεται  στους μηδέν βαθμούς και ξεκινάει η διαδικασία του «consitining», της αποθήκευσης της, η οποία διαρκεί για όσο διάστημα απαιτεί η ωρίμανση προκειμένου να εμφιαλωθεί.

Πρόβλημα με τη φορολογία στην μπύρα

Η φορολογία αποτελεί «βαρίδιο» για την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου ενώ επιβαρυντικά στην ανάπτυξη λειτουργεί η πρόσφατη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Όπως έχουν αναφέρει οι επιχειρηματίες του κλάδου, ο φόρος αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, ακύρωση των επενδύσεων που έχουν προγραμματίσει και τελικά απώλεια θέσεων εργασίας.

Σχολιάζοντας την κατάσταση ο κ. Μωραΐτης, αναφέρει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επιβολή πριν από λίγους μήνες του φόρου ζύθου 3% επί των πωλήσεων, είναι δηλαδή κάτι σαν «φόρος στο ΦΠΑ», κάτι που έχει «γονατίσει» τους μικρούς ζυθοποιούς». Καταφέραμε να τον απορροφήσουμε και τώρα έχουμε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα στην ηπειρωτική χώρα και κατά οκτώ μονάδες στα νησιά, αύξηση του φόρου εισοδήματος από το 26% στο 29%, καθώς και αύξηση της προκαταβολής φόρου και  αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Όλα αυτά είναι πάρα πολλά. Δεν μπορούμε να τα αντέξουμε. Καταλαβαίνω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Ας επιβάλλον τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, εφόσον επιβάλλεται σε τόσους κλάδους και αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει όλοι να συμβάλουμε με τον τρόπο μας. Αντ’ αυτού όμως ας αφαιρέσουν το 3% που είχαν επιβάλλει πριν από καιρό, το οποίο είναι εντελώς παράλογο».

Η Ένωση των Μικροζυθοποιών έχει ήδη κάνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσφατα απέστειλε επιστολή προς το πρωθυπουργό με τα αιτήματά της, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ««είμαστε Έλληνες επιχειρηματίες-παραγωγοί με στόχους, όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Επενδύσαμε τα κεφάλαιά μας και δημιουργούμε εθνικό πλούτο στη χώρα μας. Σας απευθύνουμε ύστατο κάλεσμα να αναθεωρήσετε τις παραπάνω καταστροφικές επιλογές. Μη μας στερείτε τη δυνατότητα να παράγουμε, να απασχολούμε ανθρώπους και να δημιουργούμε. Μη μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας».

Ως απάντηση στα αιτήματα της Ένωσης, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να αφαιρεθεί τουλάχιστον ο φόρος 3%επί του Ζύθου.

Πηγή: insider.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ