
Η Γκάμπι Νταμπρόφσκι είχε πέρυσι κάποιες από τις πιο αξιοσημείωτες νίκες της καριέρας της στο τένις, καταφέρνοντάς τα όλα αυτά ενώ αντιμετώπιζε σιωπηλά μια προσωπική υγειονομική κρίση.
Όπως αναφέρει το CNN, μόλις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Νταμπρόφσκι, μία από τις κορυφαίες παίκτριες του παγκόσμιου διπλού, αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τον Απρίλιο. Ξαφνικά, όλα όσα είχε πετύχει το 2024 – συμπεριλαμβανομένου ενός χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα μικτά διπλά και της νίκης της στους τελικούς της WTA στο τέλος της σεζόν – απέκτησαν μια νέα διάσταση. Σε μια φάση της ανάρρωσής της, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της σεζόν στο γρασίδι, η Νταμπρόφσκι δεν μπορούσε καν να πετάξει την μπάλα στον αέρα για να σερβίρει. Μη μπορώντας να σηκώσει το αριστερό της χέρι αρκετά ψηλά, ανέθεσε στον προπονητή της να της πετάξει την μπάλα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.
Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, η Καναδή βρέθηκε στο Παρίσι με ένα χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στο λαιμό, γιορτάζοντας την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η Νταμπρόφσκι και η συμπαίκτριά της Έριν Ρούτλιφ κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στα μικτά διπλά στο Wimbledon μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ενώ η 32χρονη είχε αναστείλει προσωρινά τη θεραπεία της για τον καρκίνο για να συνεχίσει να αγωνίζεται. Η Νταμπρόφσκι πιστεύει ότι η επιτυχία της προήλθε από την αλλαγή προοπτικής που έφερε η διάγνωση του καρκίνου – μια νέα και ευπρόσδεκτη εκτίμηση για τη ζωή που ζούσε.
«Πραγματικά ένιωσα ότι ήταν πολύ ωραίο να μπορώ να παίζω τένις ως επάγγελμα και ένιωσα πολύ ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να το κάνω αυτό», λέει στο CNN Sports. «Αυτό που παρατήρησα είναι ότι τα αποτελέσματα που είχα πέρυσι δεν ήρθαν επειδή τα ήθελα, ήρθαν επειδή απολάμβανα αυτό που έκανα … πραγματικά βρήκα αυτή τη χαρά σε ένα επίτευγμα που δεν ήρθε από το να το ονειρεύομαι τη νύχτα απαραίτητα, αλλά από το να επιμένω στη διαδικασία μου για το πώς ήθελα να βελτιώσω το τένις μου».
Αυτό ίσχυσε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, όταν η Νταμπρόφσκι υπέμεινε μια δύσκολη περίοδο με την υγεία της στο δρόμο της προς την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο μικτό διπλό μαζί με τον Φέλιξ Αλιασίμ.
Εκείνο το τουρνουά δεν είχε ποτέ ως επίκεντρο την κατάκτηση ενός μεταλλίου- ήταν απλώς να ξεπεράσει «μερικές πραγματικά δύσκολες ημέρες», λέει η Νταμπρόφσκι. «Ειλικρινά, πήγαινα για ύπνο σκεπτόμενη πώς θα επιβιώσω την επόμενη μέρα», προσθέτει. “Τι θα προσπαθούσα να φάω, ελπίζω ότι θα κοιμόμουν καλά, και αν δεν κοιμόμουν, πώς θα το διαχειριζόμουν αυτό. Έσπασα τα πράγματα σε πολύ μικρές, εφικτές νίκες … Και τότε ήρθε ένα καλό αποτέλεσμα”.
Το «ταξίδι» της Νταμπρόφσκι με τον καρκίνο ξεκίνησε την άνοιξη του 2023, όταν παρατήρησε ένα εξόγκωμα στο αριστερό της στήθος. Ένας γιατρός που την εξέτασε τότε την καθησύχασε, λέγοντάς της να μην ανησυχεί, και έτσι εκείνη δεν το έκανε. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης από τη WTA, τον διοικητικό οργανισμό του γυναικείου τένις, τον επόμενο χρόνο, ένας άλλος γιατρός την προέτρεψε να υποβληθεί σε σάρωση του όγκου. Από εκεί και πέρα, η κατάσταση εξελίχθηκε ραγδαία: μια μαστογραφία, ένας υπέρηχος και ακολούθως ένα τηλεφώνημα από τον ακτινολόγο που της συνέστησε άμεση βιοψία. «Τα πράγματα έγιναν αρκετά ζοφερά πολύ γρήγορα», λέει η Νταμπρόφσκι.
Ωστόσο, η κατάσταση σύντομα πήρε θετική τροπή. «Ευτυχώς, έλαβα καλά νέα σχετικά με την εξέλιξη και το μέγεθος του όγκου, καθώς και τους δείκτες στο Oncotype DX, οι οποίοι καθορίζουν την ανάγκη για χημειοθεραπεία», προσθέτει. “Δεν χρειάστηκα χημειοθεραπεία, επειδή οι δείκτες μου ήταν αρκετά χαμηλοί και δεν υπήρξε εξάπλωση στους λεμφαδένες. Έτσι, βρέθηκα σε αυτή τη διπλή κατάσταση: τρομακτική αλλά και ευγνώμονη που το διαχειρίζομαι γρήγορα και είμαι ακόμα σε πρώιμο στάδιο”. Η WTA, σε συνεργασία με την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Hologic, προσφέρει ετήσιες εξετάσεις υγείας για τις παίκτριες του Tour, που φέτος πραγματοποιήθηκαν στο τρέχον Miami Open.
Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύνθεση του σώματος, την οστική πυκνότητα, την υγεία της λεκάνης, την ψυχική υγεία και θέματα γυναικολογίας, όπως η γονιμότητα και η αποκατάσταση μετά τον τοκετό.
