Στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκε σήμερα η Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Η Θεοπεφτάτου στη Βουλή για την τροπολογία περί του ακατάσχετου οικονομικών ενισχύσεων, αποζημιώσεων και βοηθημάτων
theopeftatoy
Πολιτική
04/11/2016 | 13:13

Στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκε σήμερα η Βουλευτής Κεφαλληνίας& Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε  περί του ακατάσχετου οικονομικών ενισχύσεων, αποζημιώσεων και βοηθημάτων. Στην τροπολογία που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία («όχι» από ΝΔ και «παρών» από ΧΑ) ρυθμίζεται το κενό νόμου, με το οποίο  γίνεται κατάσχεση σε λογαριασμούς δικαιούχων πληγέντων από καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ.) εξαιτίας άλλων οφειλών. Έτσι θα μπορούν πλέον οι δικαιούχοι να λαμβάνουν τα επιδόματά τους απρόσκοπτα.

Παράλληλα, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου αναφέρθηκε και στις τροπολογίες του Υπουργού Επικρατείας, κ. Νίκου Παπά, μέχρι τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τόνισε ότι μετά από είκοσι επτά (27) χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για πρώτη φορά γίνεται μία πραγματική προσπάθεια αποκατάστασης προκειμένου να υπάρξει ένα  νομοθετικό πλαίσιο με κανόνες για όλους.

Αθήνα, 03/11/2016
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Επισυνάπτεται η τροπολογία όπως κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης»

Θέμα: «Ακατάσχετο οικονομικών ενισχύσεων, αποζημιώσεων και βοηθημάτων»

Αιτιολογική Έκθεση

Με τη διάταξη του άρθρου 38 του ν. 4315/2014 (Α΄ 269) ορίζεται ότι η κατάθεση αποζημιώσεων και ενισχύσεων στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.) δεν κατάσχεται μόνο στις περιπτώσεις αποζημιώσεων και ενισχύσεων σύμφωνα με το ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149) και της υπ. αριθ. 2673/2001 (Β΄ 1185) Κ.Υ.Α.

Με τις διατάξεις του ν. 867/1979 (Α΄ 24), όπως ισχύουν, η εφαρμογή των οποίων επεκτείνεται αναλόγως εν όλω ή εν μέρει και σε μελλοντικές τυχόν περιπτώσεις εκτεταμένων εκ σεισμών ζημιών σε κτήρια, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου πέμπτου του ν. 1190/1981 (Α΄ 203), χορηγείται αφ’ ενός δωρεάν κρατική αρωγή σε πληγέντες από καταστροφές, προκειμένου να αποκατασταθούν με επισκευή ή ανακατασκευή τα κτήρια που έχουν πληγεί και αφ’ ετέρου επιδότηση ενοικίου ή φιλοξενίας για προσωρινή στέγαση των πληγέντων, των οποίων η κατοικία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη μέχρι την αποκατάστασή της.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση καλύπτεται νομοθετικό κενό, έτσι ώστε οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις που καταβάλλονται στο πλαίσιο του ν. 867/1979 (Α΄ 24), όπως ισχύει, να μη υπόκεινται σε κατάσχεση.

Άρθρο…

Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 38 του ν. 4315/2014 (Α΄ 269) αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και βοηθήματα που προβλέπονται από το ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149), την 2673/2001 Κ.Υ.Α. (Β΄ 1185) και το ν. 867/1979 (Α΄ 24), όπως ισχύουν, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, σε σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς κ.λπ..»      

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer