Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου Δημοτικής Αρχής Κεφαλονιάς και της εταιρίας «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς» για κοινή δράση στα σχολεία, σημειώνει
Η ΕΛΜΕΚΙ για τις παρεμβάσεις των Ιχθυοτροφείων στα Σχολεία
Κοινωνία
21/11/2016 | 10:55

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου Δημοτικής Αρχής Κεφαλονιάς και της εταιρίας «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς» για κοινή δράση στα σχολεία, σημειώνει τα εξής:

Με τη στήριξη του Δήμου και στο γενικότερο πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει κυβερνήσεις και ΕΕ έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια η οικονομική στήριξη των σχολείων από διάφορες επιχειρήσεις (πχ υλοποιούνται σε σχολεία με έγκριση Υπουργείου Παιδείας – ΠΔΕ Ιονίων Νήσων ανταποδοτικά επιχειρηματικά προγράμματα από μαθητές). Η διδασκαλία, επίσης, της «επιχειρηματικότητας» και της «καινοτομίας» αποτελούν πυλώνες του «νέου σχολείου» και απορρέουν από σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη, διότι συνεχίζει την πολιτική των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς και των επιχειρήσεων. Βήμα το βήμα θέματα, που ως τίτλοι μπορεί να είναι «ουδέτερα» και που γι’ αυτά μέχρι τώρα «παιδεύονταν» αρμόδια ινστιτούτα του Υπουργείου Παιδείας, παραχωρούνται κατευθείαν στους ιδιώτες. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη αυτή δένει με τα νέα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, τον βαθμολογούμενο και καθοδηγούμενο εθελοντισμό ως στοιχείο του αναλυτικού προγράμματος, την είσοδο «από την πόρτα» των επιχειρήσεων και των ΜΚΟ. Την ίδια ώρα που οι επιχειρηματίες μπαίνουν μέσα, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της στη διοίκηση λένε έξω η πολιτική και τα συνδικάτα από τα σχολεία, ώστε απρόσκοπτα να προχωρήσουν στους σχεδιασμούς τους.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, πατώντας πάνω στα δεδομένα αυτά, επιχειρεί να προχωρήσει παραπέρα τη σχέση των σχολείων και των μαθητών μαζί της. Την ίδια ώρα που ενισχύει, με κεντρική και τοπική πολιτική στήριξη, το κοινωνικό της προφίλ με οικονομικές ενισχύσεις, ενισχύσεις σε είδη, συντηρήσεις και εξωραϊσμούς σχολικών μονάδων κοκ, σχεδιάζει «να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη σχέση με την σχολική κοινότητα, ώστε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα παιδιά»!!!. Κρύβεται όμως επιμελώς από όλους, ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και φυσικά και αυτής της εταιρίας γίνεται πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα, με διαρκή μείωση του εργατικού μισθολογικού και ασφαλιστικού «κόστους». Κρύβουν πως με εντολή του κεφαλαίου έχουν κλείσει από την κυβέρνηση όλοι οι τομείς ιχθυοκαλλιέργειας στα ΕΠΑΛ, προκειμένου να εξασφαλιστεί πιο φθηνό – ανειδίκευτο δυναμικό.

Η νέα εξέλιξη είναι, ότι δίπλα σε εκπαιδευτικά προγράμματα που ήδη έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια από την εταιρία σε σχολεία, δίπλα στις εκπαιδευτικές επισκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτά – και που υπό όρους και προϋποθέσεις δεν θα μπορούσε να έχει κανείς αντίρρηση – ανοίγει το θέμα των δράσεων της εταιρίας μέσα στα σχολεία με σχεδιασμένο τρόπο. Διαμορφώνονται, έτσι, πεδία όπως προστασία περιβάλλοντος, ολυμπιακό ιδεώδες, αθλητισμός – πολιτισμός, που, αντικειμενικά, τίθενται μέσα από το πρίσμα του χορηγού που σκοπεύει να διαμορφώσει όρους όχι επιστημονικής σκέψης αλλά ιδεολογικής χειραγώγησης. Παράλληλα, όπως είναι (παρ)επόμενο, όλες αυτές οι δράσεις και οι επιδιώξεις επιχειρούν να οικοδομήσουν  το κατάλληλο προφίλ ώστε να μετριάζονται ή και να κατευνάζονται  κοινωνικές αντιδράσεις ενόψει επεκτάσεων των δραστηριοτήτων τους, να προσπερνιόνται οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιχειρηματικών εταιρικών δράσεων κλπ.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει πως η εν λόγω εξέλιξη αλλά και συνολικά η καπιταλιστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης πρέπει να απαντηθεί από τη σκοπιά ενός σχολείου της ολόπλευρης ενιαίας μόρφωσης για όλα τα παιδιά. Ενός σχολείου χωρίς καμία ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, που θα υπηρετεί το λαό και όχι τα κέρδη των ομίλων. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές, να προβληματιστούμε γύρω από το ποιο σχολείο καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και να αγωνιστούμε γι’ αυτό.

Αργοστόλι 21/11/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer