Εκδήλωση από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ»
Η γυναίκα στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό στίβο
Κοινωνία
31/03/2015 | 16:12

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ» διοργάνωσαν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη για όλους: Η γυναίκα στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό στίβο» και με στόχο να αναδείξουν τη σημασία του γυναικείου ανθρωπίνου δυναμικού για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, έκανε την έναρξη της εκδήλωσης και ευχαρίστησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού που γέμισε το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη η οποία πρέπει να αποτελεί τον ορίζοντα όλων των προσπαθειών στη χώρα μας έχει ανάγκη από επιχειρήσεις δυναμικές ,ανταγωνιστικές και καινοτόμες στην διεθνή αγορά. Οι γυναίκες παρ’ όλες τις ικανότητες, την εκπαίδευση και τη δημιουργικότητα τους συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανασταλτικούς παράγοντες ως προς το «επιχειρείν», όπως και δυσκολίες στην πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης μέσα στις επιχειρήσεις αλλά έχουν και σημαντικές μισθολογικές διαφορές. Η μείωση αυτών των ανισοτήτων, η διευκόλυνση των γυναικών στην επαγγελματική τους ανέλιξη είναι μια πρόκληση για την ανάπτυξη στην οποία πρέπει να εστιάσουμε.

Η Πρόεδρος Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ» Μαρία Γιαννίρη αναφέρθηκε στην ιστορία και την προσφορά της Οργάνωσης επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες ανταποκρίνονται πλήρως στις προκλήσεις των καιρών. Ωστόσο η εκπροσώπηση στη Βουλή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι περιορισμένη. Είπε όμως χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε ποσοστώσεις και ειδική μεταχείριση θέλουμε ίσες ευκαιρίες. Οι γυναίκες είναι απαραίτητες αλλά και άξιες. Πρέπει όμως οι γυναίκες να εμπιστευθούμε τις γυναίκες».

Η Γ.Γ. Θεμάτων Ισότητας Φωτεινή Κούβελα μετέφερε τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού για την πρόσκληση,  αναφέροντας ότι η ισότητα είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος. Στη μάχη της ανάπτυξης η συμμετοχή των γυναικών έχει μεγάλη σημασία, όπως επίσης και η προστασία των γυναικών στον χώρο της εργασίας. Τόνισε τέλος τη σημασία που έχουν οι πρωτοβουλίες,  όπως αυτή που ανέλαβαν από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας και τη Παναθηναϊκή.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της η Ευρωβουλευτής και πρώην Επίτροπος Viviane Reding ανέφερε ότι συχνά σε περιόδους κρίσεων πολλοί νομίζουν ότι τα λεγόμενα γυναικεία θέματα δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων. Αυτό όμως είναι λάθος. Οι γυναίκες κάνουν τη διαφορά στην οικονομία. Ως εκ τούτου δεν μας επιτρέπεται να σπαταλούμε το ταλέντο τους, να χάνουμε τη δυναμική τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση σε συγκεκριμένες δράσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και συνολικά από την ΕΕ. Το ΕΣΠΑ είναι ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να αναπτύξουν ένα νέο- βιώσιμο οικονομικό  μοντέλο για την Ευρώπη. Τέλος εκτίμησε ότι η γυναικεία νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί να δώσει στην Ελλάδα μια «οικονομική επιτυχία», κάτι που επισήμανε ότι «χρειάζεται η Ευρώπη».

Η Νίκη Κουτσιανά φαρμακοποιός – Πρόεδρος της Αpivita ανέφερε ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι υπόθεση όλων μας. Οι γυναίκες μπορούν να ηγηθούν, να πετύχουν, αρκεί να το πιστέψουν και να το προσπαθήσουν.

Η ηγεσία είναι γένους θηλυκού αλλά η ηγεσία δεν γεννιέται, διαμορφώνεται και χρειάζεται  πίστη, έμπνευση, πάθος,  όραμα, υπομονή και επιμονή.   Για την ηγεσία πρέπει να υπάρχουν σαφείς στόχοι προκειμένου να μπορέσουν να επιτευχθούν. Εκτίμησε ότι «οι γυναίκες έχουν έμφυτη την καινοτομία αρκεί να την αναδείξουν».

Η Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants Ltd και Πρόεδρος του iforU επισήμανε ότι η δημιουργία είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και οτι οι γυναίκες έχουν διαχρονικά ένα συνθετικό – δημιουργικό ρόλο. Η δικτύωση και τοmentoring γυναικείων επιχειρήσεων έχουν κρίσιμη αξία για την επιτυχία της κάθε προσπάθειας ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιχειρηματιών. Ωστόσο η επιτυχία είναι κυρίως θέμα θέλησης. Υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες για τις γυναίκες αρκεί να τις εκμεταλλευτούν.

Η Πρόεδρος Οργανισμού Ιστορικών Ξενοδοχείων Ευρώπης Βαρβάρα Αυδή εκτίμησε ότι είναι πολύ δυναμικές οι προοπτικές ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη μέσα από τον τουρισμό, ειδικά για την Ελλάδα που ο τουρισμός είναι πραγματικός πυλώνας της οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι για κάθε 1 ευρώ που έρχεται από τον τουρισμό υπάρχει επιπλέον 1,2 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας για τη χώρα, ειδικά σε μια χώρα στην οποία το 30% μισθωτής απασχόλησης εγγράφεται στον τουρισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού απέδειξε με μελέτες ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμπλακούν στον τουρισμό σε σχέση με τους άνδρες, ίσως διότι η φιλοξενία αποτελεί χαρακτηριστικό των γυναικών.

Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να προσεγγίζονται ως μια ειδική ομάδα. Ωστόσο η γυναικεία επιχειρηματικότητα επειδήείναι σε πολλούς τομείς συνδεδεμένη με τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας πρέπει να τυγχάνει ειδικής προσοχής.

Ο Αναπληρωτής προϊστάμενος ΕΥΣΣΑ Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Δημήτρης Ιακωβίδης  αναφέρθηκε στη σύνδεση του ΕΣΠΑ 2014-2020 με την επιχειρηματικότητα με στόχο την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, την αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Παρουσίασε επίσης αναλυτικά τους άξονες και τις κατευθύνσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων Υψηλάντης Τζούρος αναφέρθηκε αναλυτικά στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που υπάρχουν για τις νέες επιχειρήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες,μπορούν να αξιοποιηθούν από τις γυναίκες, να τις βοηθήσουν να δημιουργήσουν νέα επιχείρηση ή να αναπτύξουν την ήδη υπάρχουσα

Η Ελεάνα Γιαμπανά Σύμβουλος Ανθρωπίνου Δυναμικού της Deloitte Ελλάδος είπε ότι οι επιχειρήσεις οργανώνονται πλέον οριζοντίως δίνοντας περιθώρια κινητικότητας των εργαζομένων. Ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κατανοήσουν πως έχουν να κάνουν με διαφορετικούς ανθρώπους και να τους αξιοποιήσουν δημιουργικά στο δυναμικό τους. Η πρώτη ομάδα που πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στην επιχείρηση είναι οι γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 66% της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, έχουν το  40% των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ το 2014 είχαν 28 τρισ. δολάρια αγοραστικής δύναμης. Ωστόσο κατέχουν μόνο το  4,8% σε θέσεις ΔΣ στις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες. Η Ελλάδα δυστυχώς είναι 4η από το τέλος χώρα σε σχετική έρευνα.

Γι αυτό οι επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν, να διαμορφώσουν συνθήκες σεβασμού της διαφορετικότητας και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου , σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο Γενικός Διευθυντής του Ινσιτούτου Δημοκρατίας κ. Δασκαλάκης Μενέλαος  καθώς και οι Βουλευτές και π. Υπουργοί, κ.κ.Δένδιας Νικόλαος,  Γεωργιάδης Άδωνις, Βούλτεψη Σοφία , Κουμουτσάκος  Γεώργιος, Κυριαζίδης Δημήτριος καθώς και  οι πρ. Βουλευτές   Μανή – Παπαδημητρίου Άννα, Πλεύρης Αθανάσιος, Σταυρινούδη Σόδη Μαρία, Παπακώστα  Κατερίνα κ.α.

institouto 1.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ