Αυτή την ακατέργαστη ομορφιά του φυσικού πλούτου του νησιού αξίζει να την επισκεφθείτε για να τη θαυμάσετε από κοντά και να περιηγηθείτε σε μονοπάτια πρωτόγνωρα και συνάμα ειδυλλιακά
Η ασυνήθιστη γεωμορφολογία της Κεφαλονιάς
Τουρισμός
23/04/2016 | 19:29

Ο φυσικός πλούτος του μεγαλύτερου νησιού των Ιονίων, η Κεφαλονιά, θεωρείται μοναδικός, ενώ η ιδιαιτερότητα του φυσικού τοπίου του έχει προκαλέσει τον θαυμασμό αναρίθμητων επισκεπτών και επιστημόνων.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής ο Αίνος με το μαύρο έλατο αγναντεύει τα μαγευτικά τοπία. Το νησί με τα ψηλά βουνά πάνω από 1.000 μ. σε σχετικά μικρή έκταση μαζί με τους κλειστούς όρμους και τις φυσικές παραλίες προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η Κεφαλονιά διαθέτει κατεξοχήν ορεινό χαρακτήρα με το βουνό Αίνο και την κορυφή του Μέγα Σωρό με υψόμετρο 1.628μ. Οι πεδινές εκτάσεις είναι μικρές με κύρια την χερσόνησο της Παλικής. Τα 254 χλμ. ακτογραμμής αποκαλύπτουν έναν πλούσιο οριζόντιο διαμελισμό σχηματίζοντας χερσονήσους, ευρείς κόλπους, φυσικούς όρμους και μαγικές παραλίες.

Εξαιρετικής σημασίας αποτελεί ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου με το πλούσιας βλάστησης ελατόδασός του. Η καλύτερη εποχή για να τον επισκεφθείτε είναι η άνοιξη αν θέλετε να θαυμάσετε τα διάφορα είδη φυτών ή να κάνετε εξερευνήσεις. Αν όμως προτιμάτε το χιόνι, τότε μπορείτε να ανεβείτε τον χειμώνα και να δείτε από ψηλά τα χιονισμένα τοπία

Επιπρόσθετα, ο βιότοπος Καλόν Όρος θεωρείται σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδος λόγω της παρουσίας μιας αποικίας όρνιων Gyps fulvus. Στη λιμνοθάλασσα Κούταβος κατοικούν και αναπαράγονται διαφόρων ειδών πάπιες και κύκνοι. Επίσης, στον υγρότοπο Λιβάδι φιλοξενείται μια εκπληκτική ποικιλία πουλιών. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί 107 είδη πουλιών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι σπάνια (μικροπουλάδα, μαυροπετρίτης, τρανομουγκάνα κά.).

Η χλωρίδα περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αυτοφυή είδη φυτών (βιόλα, αγιούγκα, σκουτελλάρια, σαπονάρια, πόα). Το μαύρο έλατο επίσης που προαναφέρθηκε έχει ευθυτενή κορμό με πολλές διακλαδώσεις και γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα που στέφει το όρος του Αίνου. Εντοπίζουμε δέντρα που ζουν μέχρι και πεντακόσια χρόνια με ύψος 20-30 μ. αλλά και είδη τυπικής μεσογειακής βλάστησης, για παράδειγμα, τα κωνοφόρα, τα φρύγανα, η παιώνια και είδη ορχιδέας.

Η πανίδα του νησιού είναι επίσης σημαντική. Συναντάει κανείς πέρα από πολλά μικρά θηλαστικά και το περίφημο άγριο άλογο, το οποίο ζει ανάμεσα σε απόκρημνους βράχους και στις χαράδρες του Αίνου. Ακόμη μπορεί να θαυμάσει κανείς από κοντά απειλούμενα είδη, όπως η χελώνα caretta-caretta, η μεσογειακή φώκιαmonachus-monachus, το ρινοδέλφινο και το κοινό δελφίνι. Επιπλέον, το νησί αποτελεί τον παράδεισο της ορνιθοπαρατήρησης, αφού έχουν καταγραφεί πάνω από240 διαφορετικά είδη πουλιών, αρπακτικά, μικροπούλια, θαλασσοπούλια, παρυδάτια πουλιά, αλλά και σπάνια, όπως το όρνιο, η χαλκοκότα, η μελισσοφάγος.

Το εντυπωσιακό κομβικό σημείο αξιοζήλευτης ομορφιάς για το νησί που θυμίζουν επίγειο παράδεισο είναι τα μοναδικά σπήλαια και οι γεωλογικοί σχηματισμοί που όσοι έχουν επισκεφθεί ένιωσαν τι εστί θαύμα της φύσης!

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: Οι Καταβόθρες, το υπόγειο τούνελ όπου εισχωρούν τα θαλασσινά νερά για να καταλήξουν από το ακρωτήρι των Αγίων Θεοδώρων στο Αργοστόλι στη Σάμη στην άλλη μεριά του νησιού. Στο Ληξούρι, η Κουνόπετρα, ο βράχος που εξέχει από τη θάλασσα και αγέρωχος κοιτάζει από ψηλά παρά τους σεισμούς του 1953.

Μα φυσικά τα κορυφαία σπήλαια, πόλος έλξης των τουριστών, το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στον Καραβόμυλο της Σάμης, όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκες και όπου εκεί οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν ένα τμήμα της οροφής που έχει καταρρεύσει και αντανακλώνται στα νερά της λίμνης. Αλλά και το σπήλαιο της Δρογκαράτης στα Χαλιωτάτα της Σάμης, ηλικίας 150 εκ. ετών με τους σπάνιους κόκκινους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και ακόμη τα σπήλαιο Ζερβάτη και Αγγαλάκι. Το εντυπωσιακό Φαράγγι του Πόρου με τους δύο ψηλούς γκρεμούς, γνωστοί με το όνομα Πόρτες.

Συμπερασματικά, αυτή την ακατέργαστη ομορφιά του φυσικού πλούτου του νησιού αξίζει να την επισκεφθείτε για να τη θαυμάσετε από κοντά και να περιηγηθείτε σε μονοπάτια πρωτόγνωρα και συνάμα ειδυλλιακά, στον πυρήνα του νησιωτικού χώρου της Επτανήσιας γεωμορφολογίας που ακούει στο όνομα της Κεφαλονιάς.

Πηγή: touristikosodigos.com

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ